ABD’de yer alan Vermont Üniversitesinde tamamen yeni bir tür robot üzerinde çalışılıyor. Dünyanın yaşayan ilk robotu olarak lanse edilen Xenobot, üreme özelliğini geliştirdiği için bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırıyor. Bir tür Afrika kurbağasının kök hücrelerinden geliştirilen robotun tasarımı ise bilgisayar üzerinde gerçekleşiyor. 2020 yılında başlanan çalışmanın çok kısa sürede sonuç vermesi ise heyecanı artıyor.
Robotlar doğum yapabilir mi?
Araştırmacılar robotun sadece üreme değil, kendini iyileştirme ve beslenmeden de uzun süre hayatta kalabilme becerilerini geliştirdiklerini altını çiziyor. Tabii ki şu aşamada damlacık boyutunda olan robotların zamanla değişmesi bekleniyor. Yüzlerce hücreyi ağzında birleştirerek “bebek organizma” geliştiren robotların bu becerisi ise gelecekte robotlar doğum yapabilecek seviyeye varır mı tartışmalarını gündeme getiriyor.
“Doğru tasarım ile robotların kendi kendine üremelerini sağladık. Gelecekte farklı uygulamalar da gerçekleştirebiliriz.” diyor Vermont Üniversitesinde robotik uzmanı olarak görev yapan profesör Josh Bongard. Bu gelişmenin yakın zamanda felsefi ve dini açılımları olacağını da düşünüyoruz.