Uzay araştırmalarında yeni bir dönem: Ay’da keşfedilen 300 milyar ton su!

Bu geniş su rezervuarına erişebilmek, Ay yüzeyinde uzun süreler boyunca yaşamayı çok daha konforlu hale getirebilir​​​.

Araştırmacılar, Ay’da yaklaşık 300 milyar ton su keşfetti. Bu bulgular, Çin’in Chang’e 5 uzay aracının getirdiği örnekler üzerinde yapılan analizlere dayanıyor. Chang’e 5, Aralık 2020’de Ay yüzeyinden birkaç hafta boyunca malzeme topladı ve bu analizlerden heyecan verici yeni keşifler ortaya çıktı.

Mikroskobik cam boncuklar, uzay kayalarının başka bir yüzeye çarpması sonucu oluşan buharlaşmış minerallerin soğuması ile oluşur ve bunlar birkaç on veya yüz mikrometre çapında vitreous parçacıklardır. Apollo Ay örneklerinde bulunan boncuklar üzerinde yapılan geçmiş çalışmalar, Ay’ın kuruluğuna dair önceki varsayımları çürütmüştür. Mevcut araştırmalar, Ay’ın suyunun büyük bir kısmının Güneş rüzgarlarının biraz yardımıyla üretildiğini öne sürüyor, zira bu güneş parçacıklarının hidrojen iyonları, Ay toprağında zaten depolanan oksijenle bağlanıyor.

Darbeli cam boncuklar analiz altında.
Darbeli cam boncuklar analiz altında.

Araştırmacılar, bu boncukların Ay’ın su döngüsünde önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Uzaya kaybedilen su, amorfoz darbe camında saklanan depolardan yeniden doldurulabilir. Uzmanlar, “Darbe cam boncukları, hidrasyon imzalarını korur ve güneş rüzgarından türetilen suyun içe doğru yayılmasıyla uyumlu su bolluğu profillerini sergiler.” diyor. Her cam boncuğun, parçacığın kütlesinin her gramı için 2.000 mikrograma (0,002 gram) kadar su tutma kapasitesi olduğu düşünülüyor. Hidrasyon imzaları analizine dayanarak, bilim insanları bu boncukların sadece birkaç yıl içinde su biriktirebileceğini düşünüyor.

Ay su döngüsü nasıl işleyebilir
Ay su döngüsü nasıl işleyebilir

Bu keşif, Ay görevleri ve üsleri için oldukça yararlıdır. Bu geniş su rezervuarına erişebilmek, Ay yüzeyinde uzun süreler boyunca yaşamayı çok daha konforlu hale getirebilir​​​​​​​​​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu