Ünlü fizikçi Prof. Brian Cox, uzayda yaşamın varlığı ve neden henüz uzaylılarla karşılaşmadığımız sorusuna ilginç bir yanıt verdi. Cox, bu konuya dair görüşlerini Sunday Times gazetesinde paylaştı. İtalyan fizikçi Enrico Fermi tarafından 1950’lerde dile getirilen Fermi Paradoksu’na göre, galaksimizde 100 milyar gezegen bulunuyor ve bu durum, dış uzayda akıllı yaşamın var olma olasılığını yüksek kılıyor. Ancak, bu yüksek olasılığa rağmen, henüz bu tür bir yaşam formuna dair hiçbir kanıt bulunamadı. Fermi, hatta, ilkel roket teknolojisi kullanılarak bile, yabancı varlıkların Samanyolu’nu on milyon yıl içinde kolonileştirebileceğini teorize etmişti. Galaksinin 10 milyar yıl yaşında olduğunu düşünürsek, şimdiye kadar uzaylı sinyalleri algılamış olmamız gerekiyordu.
Cox, bu paradoksa çözüm olarak, bir uygarlığın kendisini yok etme gücüne sahip olduğu ve bunu önlemek için küresel iş birliği gerektiren bir dünyayı yönetmenin mümkün olmadığını öne sürdü. Cox’a göre, bilim ve teknolojideki ilerlemeler, onları kontrol altında tutabilecek kurumların gelişimini hızla aşabilir, bu da uygarlığın kendi kendini yok etmesine yol açabilir. Cox, “Bilim ve mühendislikteki büyüme, siyasi uzmanlık gelişimini kaçınılmaz olarak aşabilir ve felakete yol açabilir. Bu pozisyona yaklaşıyor olabiliriz” diyor.
Bu açıklama, dış uzayda yaşamın var olması ve ileri bir uygarlığa ulaşma potansiyeli olan uygarlıkların kendi iç çatışmaları ve siyasi kargaşaları nedeniyle kendilerini yok etme olasılığına işaret ediyor. Bu teori, dış uzayda yaşamın varlığını araştıran bilim insanları için yeni bir bakış açısı sunuyor. Cox’un bu açıklamaları, uzayda yaşamın araştırılmasında politik ve sosyal gelişmelerin önemini vurguluyor ve gelecekteki araştırmalara yön verebilir.