Harici sabit sürücüler
Bilgisayarınızın ikinci depolama ihtiyacı, harici sabit sürücüler. Genellikle bilgisayara USB 3.0 ile bağlanan bu sürücülerin enerji kabloları da bulunuyor. Bilgisayar sistemine ek depolama kapasitesi kazandırmanın en kolay yolu olan bu sürücüleri, 1TB’tan 8TB’a kadar farklı kapasiteler ve modellerde bulabilirsiniz.
Bu sürücüler için kurulum yapmanıza gerek yok. Sistemin, sürücüyü otomatik olarak tanıması gerekiyor. Windows veya Mac bilgisayarlar için önceden formatlanmış bir şekilde sunuldukları için satın alırken dikkat etmeniz gerekiyor. Sistem yedeklemeleriniz için de bu tür sürücüleri tercih etmeniz gerekiyor.
Harici sabit sürücüler, USB girişleri ile akıllı televizyonlara da bağlanabilir; video, fotoğraf ve müzik dosyalarının çalıştırılmasını sağlayabilirler. Ancak bazı televizyonların 2TB üzeri sabit sürücüleri tanımadığını aklınızda bulundurun.
Taşınabilir harici sabit sürücüler
Taşınabilir sabit sürücüye sahip olmanın en güzel yanı, dosyalarınıza istediğiniz yerden ulaşabilmeniz. Cebe bile sığabilecek kadar büyüklükte olan bu sürücüler de genellikle USB 3.0 bağlantı kullanıyor. İhtiyaç duyduğu enerjiyi de bu bağlantıdan sağlıyor.
Taşınabilir sabit sürücüler için kapasite seçenekleri şu anda 500GB ilâ 4TB arasında değişiyor. Birçok sabit sürücü televizyonlara da bağlanabildiği için taşınabilir eğlence kutusu haline geliyor.
Taşınabilir sabit sürücü alırken zaman zaman yanınızda taşıyabileceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Bilgisayarınız ya da başka depolama birimleriniz için yedekleme noktası olarak düşünüyorsanız, kaza sonucu zarar görebilecekleri veya kaybolabileceklerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Bu tür sabit sürücülerin kaybolma durumlarında istenmeyen kişilerin verilerinize erişimini istemiyorsanız, şifreleme yöntemini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bazı sürücüler bu amaçla kendi “kilitleme” yazılımlarını içlerinde barındırıyorlar.
Ağa bağlı depolama (NAS)
Bu depolama birimleri, ev veya ofis ağınıza direkt olarak bağlanabilirler. Depolanan verilerin çoklu bilgisayar ve kullanıcılar arasında paylaşılabilmesi için en iyi çözüm budur. NAS çözümünü ağa bağlayabilmeniz için iyi bir router’a ihtiyacınız var.
NAS birimi kurulumunda ağa nasıl bağlanılacağını ayarlamanız gerekiyor. Neyse ki, bugün birçok NAS birimi kurulum için gerekli olabilecek sürücüleri bulmanıza ve indirmenize yardımcı olabilecek araçlar ile birlikte sunuluyor.
NAS biriminde fiziki kurulumun üzerinde oynama yapmanıza gerek olabilir. Seagate, WD gibi bazı üreticiler ön ayarlı kapasitelerle birlikte NAS cihazlarını sunarken; Asustor, Qnap, Synology ve Thecus gibi markalardan sadece boş bir NAS birimi almak mümkün. Sonrasında isteğinize göre içine sabit sürücüleri yerleştirebilirsiniz.