Bunu tercih etmeniz halinde ne kadarlık bir sabit sürücü yuvasına ihtiyacınız olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Şu anda pazarda en az iki sürücü yuvalı NAS birimlerine sahip olunabilir. Son tüketiciler sekize kadar sürücü yuvarına sahip NAS birimlerini tercih ederken, şirketler için çok daha yüksek kapasiteliler bulunuyor.
Boş bir NAS kasası satın alacaksanız 3.5 inç büyüklüğünde sabit sürücülere ihtiyacınız olacak. Sabit sürücüleri uygun bir şekilde yerleştirebilmek ve sonrasında da ayarları yapabilmek için NAS sağlayıcınızın yönlendirmelerine kulak vermeniz gerekiyor.
İki ve daha fazla sürücüyü destekleyen NAS birimlerinde, RAID 1’li RAID dizilimleri desteklenir. RAID 1, iki sürücü yuvasına sahip NAS biriminde, verilerin her sürücüye birden yansıtılması için kullanılır. Dolayısıyla bir sürücü öldüğünde, veriler kaybolmaz. Bozulan sürücüyü yenisiyle değiştirir, verilerinizin korunmasını sağlamaya devam edebilirsiniz. RAID 0 kullanıyorsanız, o zaman veri, sürücüler arasında şeritler halinde yerleştirilir ve bozulma yaşanması durumunda verinizi sonsuza kadar kaybedersiniz.
Unutmayın; RAID 1 kullanmanız durumunda, toplam kapasiteniz ikiye bölünür. İki tane 4TB’lık sabit sürücü yerleştirirseniz eğer, bir sürücü diğerindeki verilerin yedeğini almak üzere çalışacağı için toplam kapasiteniz yine 4TB olur. Toplamda ödediğiniz para aslında 4TB’lık verinizin güvenli korunması içindir. Eskiden NAS biriminde aynı model sürücülerin kullanılması söylenirdi. Ancak bugünlerde aynı sürücülerin aynı türde hata vermesinin önüne geçilmesi için farklı model sürücüler öneriliyor. NAS birimlerine özel geliştirilmiş sabit sürücüleri bulmak da kolaylaştı. Hem Seagate hem de WD, NAS’a göre sürücülerini optimize ettiler.
Diğer yandan aldığınız çiftli sürülerin aynı kapasitede olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bir 4TB, bir de 2TB sürücü almanız halinde RAID 1, sadece 2TB kapasiteyi kullanılmanıza izin verecektir. Aldığınız sürücü kapasitelerinin toplamının kullanılmasına izin veren sisteme JBOD – yani “just a bunch of disks” (sadece diskler toplamı) deniyor. Ancak bu sistemde, verilerinizin dizilimlerden birinde yedeği alınmıyor.
NAS, veri depolama ve yedekleme için muhteşem bir çözüm. Ancak başka amaçlar için de kullanılabilir. Artık içinde VPN ve medya sunucusu desteği bulunan veri yükleme yöneticili NAS çözümleri bulunuyor. Hatta NAS üzerinde Wordpress gibi blog platformlarını yönetmeniz bile mümkün.
Kablosuz taşınabilir sabit sürücüler
Ağ bağlantılı sistemlerden bahsediyorken, bu beceriye sahip bir taşınabilir sabit sürücüyü yolda bile kullanabilirsiniz. Taşınabilir sürücülere benziyor olmakla birlikte üzerinde Wi-Fi bağlantı becerileri taşıdığı için genel taşınabilir sabit sürücülerden biraz daha kalın veya uzun olabilen bu sürücüler, kapasite olarak da özel bir farklılık göstermiyor.
Kablosuz taşınabilir sabit sürücüler, kendi kablosuz ağlarına sahipler ve temel olarak da tablet ve akıllı telefon gibi mobil cihazlara içeriğin aktarılması için tasarlanmışlardır. Genellikle iOS ve Android uyumlu olurlar. Cihazın sunduğu kablosuz ağ da genellikle HD düzeyinde filmlerin aktarılmasını sağlayabilecek genişliktedir.
Bu sürücülerin sinyal alanı çok güçlü olmadığı için sadece mobil cihazlarla, onlara çok yakın bir şekilde kullanılmaları gerekiyor. Kablosuz bağlantı ayarının yapılabilmesi için sürücüye direkt olarak bağlanılması gerekiyor. Bu sürücüler mobil cihazdaki verinin yedeklenmesi için de kullanılabilir.
Bulut tabanlı sürücüler
Bulut erişimli sürücüler genellikle, sabit sürücünüze internet olan her yerden bağlanabileceğiniz web tabanlı bir servis sağlar. Tek yapmanız gereken bu sistem üzerinden giriş yapmanız.
Bu tarz bir sistem, iş dosyalarınıza uzaktan erişimi mümkün kılabilir ya da dosya yükleme için ayarları uzaktan yapabilmenize izin verir.
Genel NAS sürücüleri de uzaktan erişim için ayarlanabilir. Bazı markalar bu hizmetler için kendi servislerini sunuyorlar. Diğer NAS birimleriniz için ise kendi dinamik DNS servisinizi yaratmanız gerekiyor.