Veri merkezi Radore, siber güvenlik kadar önem taşıyan fiziksel güvenliği en doğru şekilde sağlamanın yollarını paylaşıyor.
Veri merkezlerinde güvenliğin sağlanması için birden fazla güvenlik tedbiri uygulanıyor. Bunlar arasında siber güvenlik daha fazla önemsenirken, fiziksel güvenlik çoğunlukla göz ardı ediliyor. Oysa fiziksel güvenliğin sağlanamamasından kaynaklanan zarar (yıllık 11.5 milyon dolar), hacker açıklarının yarattığı zarardan (yıllık 7,7 milyon dolar) yaklaşık yüzde 50 daha fazla.
Şirketlerin, fiziksel güvenlik tedbirleri kapsamında veri merkezine giriş çıkışların ne şekilde yapıldığı, 7/24 izlenip izlenmediği, sunuculara erişimin hangi yöntemlerle güvenlik altına alındığı gibi konuların sorgulanması oldukça büyük önem taşıyor. Kart okuyucular, biyometrik tanıma sistemleri, şifreli ve kilitli güvenlik donanımları gibi gelişmiş güvenlik teknolojilerinin kullanılması verilerin güvende tutulmasına olanak tanıyor.
Son teknoloji güvenlik sistemleriyle kesintisiz erişim sunan Radore, fiziksel güvenlik konusunda da aldığı birden fazla önlemle sektöre rehber oluyor.
• Güvenli geçiş kontrol sistemi: Radore Veri Merkezi’nde dijital ve fiziksel olarak tüm giriş ve çıkışlar 7/24 izleniyor, görüntüler kaydediliyor. Veri merkezi girişinde, ofis içi oda ve koridorlar arası geçişte, kart ve parmak izi okuyuculu güvenlik kontrolleri yer alıyor. Bununla birlikte veri merkezi ziyaretlerinin tamamında müşterilere operasyon merkezi yetkilileri eşlik ediyor.
• Şifreli kabinler: Radore, kiralanabilecek alan veya kabinleri müşterilerinin ihtiyaçlarına ve proje altyapısının teknik özelliklerine göre seçme fırsatı sunuyor. Müşteriler barındırma ihtiyaçları doğrultusunda, paylaşımlı kabin, özel (paylaşımsız kabin), özel kafes ve bağımsız veri merkezi odası seçenekleriyle kabinlerini güvende tutabiliyor. Böylece tüm sunucular, gelişmiş güvenlik önlemleri ile korunan kafesli sistemler içinde kilitli ve şifreli kabinlerde barınıyor.
• Merkezi konum: Radore, şehrin merkezinde yer alan konumuyla birlikte kolay ulaşılabilirlik sunarken diğer yandan sunuculara fiziksel erişimi sekiz kapıdan geçişle sağlayarak veri merkezini daha güvenli hale getiriyor. Veri merkezinin ulaşılabilir bir noktada olması birden fazla fiziksel güvenlik önleminin alınmasını beraberinde getiriyor. Fiber ve metro ethernet ağ altyapısına yakınlığı sayesinde MetroCity, hızlı internet erişimi, güvenlik ve enerji kesintilerine karşı dayanıklılık sunuyor. Ayrıca AVM olması sayesinde belli saatler dışında giriş-çıkış yapmanın mümkün olmaması da güvenliği iki kat artırıyor.
• Doğal afetlere karşı gelişmiş önlemler: Radore’nin sunduğu Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) sistemi sayesinde bir uygulamaya ait BT altyapısının bulunduğu lokasyonda deprem, sel gibi bir doğal felaketin meydana gelmesi durumunda, altyapı en kısa sürede başka bir lokasyonda faaliyete geçirilerek devamlılık sağlanıyor. Ayrıca hizmet dahilinde, BT altyapısının birebir aynı veya optimize edilmiş versiyonunun farklı şehirlerdeki veri merkezlerinde kurularak konumlandırılması ve izlenmesini de mümkün hale geliyor.
Tüm bunlarla birlikte Yangın İhbar Sistemi dahilinde bulunan FM200 gazlı ve aersol tozlu yangın önleme araçları, su ve nem kontrol sensörleri, enerji kontrol yazılımları ve erişim takip yazılımları aracılığı ile güvenlik 7/24 sağlanıyor.