Veri merkezlerini dünya standartlarına çıkarmak için 4 kat büyümeliyiz!

TELKODER, önemi her geçen gün katlanarak artan veri merkezlerinin ülkemizde karşılaştığı sorunları ve bu sorunlar için çözüm önerilerini hazırladığı “Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu” ile ortaya koydu.
Veri merkezlerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüdüğünün belirtildiği raporda, hiçbir devlet teşviği olmaması ve yüksek vergi rejimine rağmen 2012-2013 yıllarında Türkiye’de veri merkezi sektörünün ortalama %26,58 oranında büyüdüğü dile getirildi. Türkiye’deki veri merkezi tesis büyüklüğünün 70.000 metre kare, sunucuların yer aldığı alanının 12.000 m2 olduğunu, dünya ortalamasına ulaşabilmesi için 4,3 kat artırılması gerektiğinin ifade edildiği raporda, Türkiye’de en azından bir adet İnternet Değişim Noktası kurulması gerektiğine dikkat çekildi.
 

TELKODER raporda eksikleri ortaya koydu

TELKODER, önemi her geçen gün katlanarak artan veri merkezlerinin ve bu alanda faaliyet gösteren işletmecilerin ülkemizdeki mevcut durumunu, karşılaştığı sorunları ve bu sorunlar için çözüm önerilerini, hazırladığı “Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu” ile ortaya koydu. Raporda, veri merkezlerinin ülkemizde tam anlamıyla ifade edildiği herhangi bir yasal mevzuatın bulunmadığına özellikle dikkat çekildi. Dünya genelinde veri merkezi işletmecilerinin sahip oldukları ekonomik teşvikler ve ağ altyapı kalitesine Türkiye’deki işletmecilerin sahip olmadığının vurgulandığı raporda bölgesel bir İnternet Değişim Noktası gibi imkânların da olmadığı dile getirildi.

Veri merkezlerinin Türkiye’deki önemi artıyor

Kalkınma Bakanlığı tarafından Aralık 2014’te yayınlanan “2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı”nda veri merkezlerinin öneminin devlet tarafından da dile getirildiğinin belirtildiği “Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu”nda özel şirketlerin ya da kamunun verilerinin Türkiye’de tutulması hatta diğer ülkelerin verilerinin de ülkemizde depolanmasının her yönden artı bir katma değer, gelişmişlik ve güç göstergesi olduğu vurgulanıyor. Veri merkezlerinin Türkiye’deki öneminin dünyada da olduğu gibi gün geçtikçe katlanarak arttığının belirtildiği raporda, hiçbir devlet teşviği olmaması ve yüksek vergi rejimine rağmen 2012-2013 yıllarında Türkiye’de veri merkezi sektörünün ortalama %26,58 oranında büyüdüğü ortaya kondu.

Veri rakamları da ortaya kondu

Ayrıca Türkiye’nin 2011 yılında sunucuların yer aldığı alan bazında %60 büyüme hızıyla dünyada ilk sırayı aldığı, 2012 yılında ise bu alanın %22 arttığı ifade edildi. Raporda, OECD verilerine göre ülkelerin bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetlerine uyguladıkları vergi bakımından Türkiye’nin Kongo ile birlikte %25’in üzerinde vergi uygulayan iki ülkeden biri olduğu da vurgulandı. Türkiye’de kullanılan veri merkezi tesis alanının yaklaşık 70.000 m2, sunucuların yer aldığı alanın ise yaklaşık 12.000 m2 olduğunu belirten TELKODER raporunda, Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla ile toplam veri merkezi alanı oranlandığında ülkemizin dünya ortalamasından çok geride kaldığı ortaya konuldu.

Türkiye’de en az bir adet internet değişim noktası olmalı

Türkiye’nin dünya ortalamasında bir veri merkezi alanına sahip olması için bu büyüklüklerin 4,3 kat artırılarak tesis alanının 300.000 m2, sunucuların yer aldığı alanın ise 51.000 m2 olması gerektiği dile getirildi. Getirilen önerilerin yanı sıra Türkiye’de en azından bir adet İnternet Değişim Noktası (İDN) bulunması ve bölgesel bir İDN merkezi haline gelebilmesi için çalışmaların yapılması tavsiye edilerek, bu durum gerçekleştiği takdirde ekonomiye çok büyük katkılarının olacağı ve siber güvenlik gibi çok önemli bir konuda ülkemize fayda sağlayabileceğine dikkat çekildi.
TELKODER Veri Merkezi Komisyonu Başkanı İlyas Turgut, yaptığı açıklamada,“Gerekli hukuki ve mali düzenlemelerin yapılıp, altyapı imkânlarının önünün açılması sadece veri merkezi sektörünün değil buna bağlı yüzlerce sektörün kalkınması anlamına geliyor. Mevcut sorunların ortadan kaldırılmasıyla Türkiye, veri merkezi yatırımları için önemli bir çekim noktası haline gelip, içeriklerini kendi topraklarında barındıran, dışarıdan içerik alan bir ülke konumuna gelecektir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu