VMware Dünya Başkanı ve aynı zamanda operasyonlardan sorumlu yöneticisi Carl Eschenbach, mart ayında iş ortakları ile özel bir toplantı gerçekleştirmek üzere Türkiye’deydi. IT PRO olarak Eschenbach ile özel bir görüşme gerçekleştirdik.
Murat Yıldız
Türkiye’deki iş ortaklarınızla bir araya geldiniz. Nasıl bir pazar görüyorsunuz?
Evet, iş ortaklarımızla oldukça iyi bir toplantı yaptık. VMware zengin bir ekosisteme sahip. 12 yıldan fazla bir süre oluyor pazara gireli. Stratejimiz her zaman teknolojimizin iş ortakları ekosistemimiz üzerinden pazara taşınmasıydı. Bugün Türkiye’de tüm ürün ve hizmetlerimizin iş ortakları üzerinden pazara sunulduğunu görüyoruz. Verimli bir görüşme yaptık. İş ortaklığımızı nasıl ileri götürebileceğimizi konuştuk. Müşterilerimize sadece sunucu sanallaştırmayla gitmek yerine, ağ ve depolama sanallaştırmayı da içeren geniş VMware çözümlerini nasıl anlatabileceklerini; tüm veri merkezini sanallaştırarak verimliliği sağlayacak otomasyon araçlarını kullanmalarını nasıl sağlayabileceklerini konuştuk. İş ortaklarımız VMware’in sunduğu yenilikler konusunda oldukça heyecanlı. Yeni teknolojiyi sunarken de oldukça stratejik davranıyor olmamız da memnunlar. Türkiye’de hem dağıtıcı hem sistem entegratörü tarafında çok iyi iş ortaklarına sahibiz. Genel bulut hizmetimizi sunan iş ortaklarımız da var. Türkiye’deki ekosistemimiz beni etkiledi.
KOBİ’leri hedef alarak sunduğunuz ürün ve çözümler var mı? Türkiye’deki KOBİ’ler VMware teknolojisinden nasıl yararlanabilirler?
VMware teknolojisinin güzel taraflarından biri, yatayda birçok şirketi yan yana getirebilmesi. Her sektörden farklı büyüklükte ve gelirde şirketlere değer sunabiliyoruz. Örneğin sunucu sanallaştırma… Sunucu sanallaştırma hem küçük şirketler hem de çok büyük şirketler için güçlü bir platform. İster orta büyüklükte isterseniz KOBİ segmentinde olun; ister yerinde isterse genel bulutta çözüm isteyin VMware’in buna uygun çözümleri ve iş ortakları var.
Türkiye’de müşterilerinizden aldığınız özel dönüşler ya da problemler oldu mu?
Özel bir şey olmadı. Türkiye için genel olarak söylenen fiyat odaklı bir pazar olduğu. Bu nedenle fiyatlar konusunda rekabetçi olmanız gerekiyor. CIO’lar ve satın almadan sorumlu kişiler en iyi fiyata alabilecekleri teknolojilere bakıyorlar. İş ortaklarımızla konuştuğumuz konular arasında bu da vardı. VMware, fiyat odaklı çözümlerle değer yaratma konusunda kendine güveniyor.
Kamu, merkezileşmiş bir modele geçecek
VMware olarak Türkiye’de kamu sektörüyle etkin bir çalışma içinde olduklarını söyleyen VMware Türkiye Genel Müdürü Murat Mediçeler, “Kamuda şimdiye kadar her birim kendi veri merkezini kuruyordu. Ancak bunun iyi bir yol olmadığı görülmeye başlandı. Emniyet, Milli Eğitim ve Sanayi bakanlıkları farklı birimlere bu hizmetleri ayrı ayrı sunabiliyor ve bunların çoğu VMware çözümlerini kullanmaya başladı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde daha merkezileşmiş bir veri merkezi modeline geçeceklerini düşünüyorum. VMware bu konuda kamunun güvenilir bir danışmanı konumunda” diyor. Ayrıca AirWatch’ın da kamu kurumları tarafından tercih edilmeye başlandığını belirtiyor.