Her geçen gün artan kadına yönelik şiddet vakalarına karşı Vodafone Türkiye tarafından kullanıma sunduğu Vodafone Kırmızı Işık uygulamasının indirilme oranının, bir haftada 20 kat artarak 220 bini aştığı açıklandı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, konuyla ilgili açıklamasında, “Ağır bir insan hakları ihlali olan kadına şiddete karşı mobil teknolojiyle mücadele ediyoruz” dedi.
Vodafone Türkiye tarafından yapılan açıklamada “Çifte sorumluluk anlayışıyla ticari faaliyetleri kadar sosyal sorumluluklarını da önceliklendiren Vodafone Türkiye, dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda mobil iletişim teknolojilerinin gücünü kullanarak bireylerin hayatında fark yaratacak çözümler sunmaya devam ediyor. Şirketin Türkiye’de gittikçe artan kadına yönelik şiddet vakalarına karşı kullanıma sunduğu Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, bugüne kadar 220 binden fazla kez indirildi” denildi. Kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlayan Kırmızı Işık uygulaması, şiddet anında yardım istenebilecek 3 kişinin tek tuşla aranmasını ve telefonun sallanmasıyla acil SMS gönderilmesini mümkün kılıyor.
“Kadına şiddet ciddi bir toplumsal sorun”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şöyle konuştu: “Vodafone Türkiye olarak, kadınların her alanda gösterdikleri başarıların kutlanmasına ayrılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi önemli bir günde, ülkemizde kadına yönelik şiddetin, ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olduğuna dair inancımızın bir kez daha altını çizmek isteriz. İçinde bulunduğumuz dijital bağlantılı çağda yeni enstrümanlar geliştirilerek bu sorunla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz Vodafone Kırmızı Işık uygulamasıyla temel hedefimiz, kadınlarımızın yardım çağırmasına aracılık etmek. Vodafone Kırmızı Işık uygulamasının indirme oranının bir haftada 20 kat artarak 220 binin üzerine çıktığını görüyoruz. Bu durum, son derece üzücü olmakla birlikte, kadınlarımızın acil durumlarda mobil teknolojilerden destek alabileceğine olan inancını gösteriyor. Vodafone Türkiye olarak, kadına karşı şiddete dur demek için Vodafone Kırmızı Işık uygulamasını geliştirmeyi sürdüreceğiz. Aynı zamanda, kadınlarımıza istihdam yaratmaya yönelik faaliyetlerimizi ve diğer sosyal yatırımlarımızı da genişleterek devam ettireceğiz. Bu vesile ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”
Uygulama en çok İstanbul’dan indirildi
Kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlayan Vodafone Kırmızı Işık uygulamasını indiren kullanıcıların iller bazında dağılımı İstanbul’da %33, Ankara’da %19, İzmir’de %7, Adana’da %5 ve Antalya’da %3 olarak kaydedildi. Şu an için sadece Android işletim sisteminde çalışan uygulamanın iOS versiyonu da çok yakında Apple App Store uygulama mağazasına yüklenecek. İndirilme oranı bir hafta içinde 20 kat artarak 220 bini aşan Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, Şubat ayında Araçlar kategorisinde En Popüler Ücretsiz Uygulamalar listesinde 5., Android Uygulamaları kategorisinde En Popüler Ücretsiz Uygulamalar listesinde ise 15. sırada yer aldı. Uygulama ayrıca, 3.166 kişi tarafından yapılan puanlama ile 5 üzerinden ortalama 4,6 puan aldı.
Çalışanların %42’si kadın
Vodafone Türkiye, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasını ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasını bir “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsediğini söylüyor. Operatör tarafından yapılan açıklamaya göre, telekomünikasyon sektöründe kadın çalışan oranı %23,2 iken, Vodafone Türkiye %42 ile sektörün yaklaşık iki katı kadın çalışana sahip bulunuyor. Şirkette orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranı %27’yi bulurken, global inovasyon şirketi OKSİJEN’de çalışan ekibin %36’sını kadınlar oluşturuyor.
Diğer yandan, iş süreçlerinden başlayarak toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Ekim 2012’de “Çeşitlilik Direktörlüğü”nü tesis eden Vodafone Türkiye, şirketin her seviyede kadın temsiline ilişkin somut, ölçümlenebilir ve takip edilebilir hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre, şirket genelinde, orta ve üst düzey yönetim kademelerinde, genç yetenekler özelinde ve kadın çalışan sayısının nispeten az olduğu bir fonksiyon olması sebebiyle teknoloji fonksiyonunda kadın çalışan oranının artırılması hedefleniyor. İşe alımlarda da aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda %50-%50 kadın-erkek eşitliği olması, işe alım performans göstergesi olarak kabul ediliyor. Vodafone Türkiye, kurumsal çeşitlilik alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) “Fırsat Eşitliği Modeli” sertifikasına hak kazanan ilk GSM şirketi konumunda bulunuyor.
Önce Kadın Programı 370 bin kadına ulaştı
Vodafone Türkiye, kadına yönelik çalışmalarını sosyal sorumluluk alanında da artırarak sürdürüyor. Şirket, Türkiye Vodafone Vakfı’nın sosyal inisiyatifleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile Nisan 2013’te hayata geçirdiği “Vodafone Önce Kadın Programı” ile kadınların iletişim ihtiyaçlarını çözmenin yanı sıra ekonomiye eşit katılmalarını ve girişimcilik fırsatlarından faydalanmalarını da destekliyor. Türkiye’de ilk kez kadına yönelik tüm ürün, servis, proje ve hizmetlerini tek çatı altında toplayan ve bugüne kadar 370 bin kadının yararlandığı sosyal iş modeli “Vodafone Önce Kadın Programı”, kadınlara “gelir fırsatları”, “bilgiye erişim” ve “iletişim” başlıkları altında önemli fırsatlar sunuyor.
Vodafone Türkiye, “Önce Kadın Programı”nın kapsamını da sürekli genişletiyor. Bu hedefle, Eylül 2014’te ilk etapta İstanbul, Şanlıurfa, Nevşehir, Antalya, Balıkesir, Gaziantep, Adana olmak üzere 7 ilde hayata geçirdiği, yatırımcısı ve tüm çalışanların kadınlardan oluştuğu Önce Kadın Mağazaları ile kadınlara yeni istihdam olanakları sunuyor. Diğer yandan, Aralık 2014’te Soma Belediyesi ve KAGİDER ile hayata geçirdiği Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ile Somalı kadınlara el becerilerini kullanacakları çeşitli üretimler yapmalarına ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli sunuyor. Merkez ile ilk yılda 250 kadına ulaşılması hedefleniyor.
Mobil teknolojiler, 2020’ye kadar 8,7 milyon kadına fayda sağlayabilecek
Vodafone Grubu da “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” vizyonuyla kadına yönelik önemli çalışmalar yapıyor. Grup, faaliyet gösterdiği her coğrafyada yerel öncelik ve ihtiyaçları belirleyip bu ihtiyaçları karşılayacak çözüm önerileri geliştiriyor. Bu kapsamda, Vodafone Vakfı ile ortak hareket ederek, kadınların ihtiyaçlarına uygun yeni yaklaşımlar ve hizmetler geliştiriyor. Bunlardan bazıları, geçen yıl yayımlanan Önce Kadın Raporu’nda da anlatılıyor. Rapora göre, tüm dünyada mobil cihaza sahip kadınların sayısının erkeklere kıyasla 300 milyon daha az olduğu tahmin edilirken, mobil hizmetlerin Vodafone pazarlarında yaygınlaştırılmasıyla 2020 yılında 8,7 milyon kadına fayda sağlanabileceği ve hem kadınlara hem de topluma sağlanacak ekonomik faydanın yıllık 6,6 milyar doları bulacağı öngörülüyor.
Yine rapora göre, mobil hizmetler, 5,3 milyon kadının mobil öğrenim yoluyla okuma yazma öğrenmesini mümkün kılabilecek ve mobil sanal toplanma noktaları ile 0,6 milyon kadının yaşlılığındaki tecrit hissini azaltabilecek.