Windows Server 2003 için geri sayım başladı

takvim
Microsoft’un Windows Server 2003 için özel olarak bastırdığı takvim, yılın son günü olarak 14 Temmuz 2015’i gösteriyor.
Üner, ‘Windows Server 2012’nin bir diğer avantajının da mobilite alanında oluğunu belirtiyor: “Bu sayede çalışanlar uzaktan sunuculara bağlanarak bir takım uygulamaları çalıştırabiliyorlar. Cep telefonunuzdan veya tabletinizden ofisteymişsiniz gibi çalışabilir hale geliyorsunuz.” Yönetici, şu anda bu kolaylığı yaşayan birçok Türk firma olduğunu, bu sayede verimliliklerini önemli ölçüde artırdıklarını söylüyor.

10 KOBİ’den 3’ü bulut diyor

Ne var ki, Windows Server 2012’ye geçmek zannedildiği kadar kolay değil. Sürecin belki de en kolay aşamasını işletim sisteminin alınması oluşturuyor. Sonrasında yeni sistemin sunuculara kurulması, şirket veri ve uygulamalarının yeni sunucuya aktarılması gerekiyor. Lale Tekişalp, bu sürecin ciddi bir donanım yatırımı gerektirdiğine dikkat çekiyor: “2003 sunucular eski donanımlar üzerine kurulu. Bekledikleri performansı alabilmeleri için şirketlerin işletim sistemini değiştirirken, donanımı da yenilemesi gerekiyor.”
Üner, donanım yatırımı yapmak istemeyen şirketleri geleceğin modeli olan buluta taşımak için çalışmalar yürüttüklerinin altını çiziyor. “Şirketlere ‘Siz donanım yatırımı yapmayın. Biz Microsoft olarak sizin yerinize bu yatırımları yapıyoruz zaten’ diyoruz. Bu model ile sermaye yatırımını (CAPEX) işletme yatırımına (OPEX) döndürerek işletmelere önemli bir maliyet avantajı sunuyoruz” diyor. Üner’in verdiği bilgilere göre Microsoft, 2014 yılında veri merkezleri için 5 milyar dolar düzeyinde yatırım yaptı. Microsoft’un hali hazırda dünyada 19 veri merkezi bulunuyor ve önümüzdeki günlerde de iki yeni veri merkezinin Hindistan’da açılması planlanıyor. Bu sayede şirket, bulut platformu olan Azure’u daha güçlü kılma hedefinde.
Windows Server 2003 işletim sistemli sunucular, Türkiye’deki toplam sunucuların yüzde 30’una denk geliyor. Türkiye’de Windows Server 2003 kullanan şirketlerin yüzde 35’inin KOBİ seviyesinde olduğunu belirten Üner, yine de bu geçiş sürecinin KOBİ’leri daha çok etkileyeceğini düşünüyor: “Kurumsal şirketler genelde iyi bir IT ekibine sahip. Temmuz ayını geçirseler bile bunun için iyi bir önlem almaya çalışacaklardır. Ancak KOBİ’lerin temmuzdan sonra karşılaşacakları risklere karşı önlem alması daha zor.” Üner, hali hazırda Türkiye’de Windows Server 2003 kullanan 10 KOBİ seviyesindeki şirketten 3’ünün tamamen bulut altyapısına geçmeyi tercih ettiğini açıklıyor.
Tekişalp’e göre de bu süreç buluta geçiş için bir fırsat. Windows Server 2012 almayı tercih eden şirketler de bu fırsattan azade değil üstelik. “Microsoft, dünyada hibrit bulut ortamı sağlayan en iyi şirketlerden biri” diyen Üner, Windows Server 2012 satışlarını, Azure platformundan hibrit bir şekilde yararlanılmasına imkan tanıyan kampanyalarla desteklerine dikkat çekiyor. Temmuza kadar olan kampanyasında Microsoft, bir standart Windows Server lisansı karşılığında bir yıl boyunca aylık 40GB’lık, Windows Server Datacenter lisansı karşılığında ise yine aynı şekilde 320GB’lık yedekleme alanı sunuyor.

Uygulamaların entegrasyonu önemli

Tekişalp, Windows Server 2003’ten 2012’ye veya buluta geçişin şirketler için e azından 1-2 aylık bir süre gerektirdiğini, o nedenle geçişi son dakikaya bırakmamak gerektiğini belirtiyor.
Windows Server 2003’ten 2012’ye veya bulut ortamına geçişin şirketler için bir diğer önemli zorluğu, kurumsal uygulamalarının entegrasyonu noktasında yaşanıyor. Microsoft, bağımsız yazılım sağlayıcılarının (ISV) kurumsal yazılımlarını 2012’ye veya buluta taşımaları için özel programlar oluşturmuş. Üner, “2003’te çalışan bir program kullanıyorsanız, bizimle iletişime geçiyorsunuz. Özel ekiplerimiz var. Bu ekipler, yazılımı sağlayan şirketin ne yapması gerektiği konusunda yol gösterici oluyor” diyor. Ekiplerin öncelikli çalışmaları uygulamaları buluta taşımak üzerine. “Çünkü biz, ISV’lerin veri merkezlerine tek tek yazılım kurmalarını değil de, bulutun gücünü kullanabilir hale gelmelerini istiyoruz. Böylece Türkiye sınırını aşarak uluslararası pazarda yer alabilmelerinin de mümkün olabileceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulunuyor Üner.
Ancak yazılımın buluta taşınması istenmiyorsa, veri merkezinin yeni işletim sistemi ve SQL Server 2014 gibi yeni teknolojileri kullanarak bu entegrasyonu yapılması için de Microsoft destek veriyor. Bu noktada Üner, tıpkı Windows Server 2003 gibi, önümüzdeki yıl SQL Server 2005 desteğinin de sonlanacağını hatırlatarak şu açıklamada bulunuyor: “SQL Server 2005’in üzerine 2008, 2012 ve 2014 modelleri çıktı. Ama hala kullanan ISV’ler var. Bunun için de şimdiden program başlatarak ISV’leri yeni versiyonlara taşımaya başladık” açıklamasında bulunuyor.

Önceki sayfa 1 2

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu