Windows Server 2016’nın en iyi özellikleri

Hyper-V terfileri

Yeni bir işletim sistemine terfi etmek birçok anlamda önemli güçlükleri temsil ediyor. Windows Server’ın önceki versiyonlarında bir kümeyi onu kapatmadan terfi etmek mümkün değildi. Bu tipik olarak sürekli çalışan üretim sistemleri için önemli bir sorun. Sıklıkla bunun geçici çözümü güncellenmiş işletim sistemini çalıştıran yeni bir kümeyi ayaklandırmak, ardından iş yüklerini eski kümeden canlı olarak aktarmaktı. Doğal olarak bu tamamen yeni bir donanımı gerektiriyordu.

Windows Server 2016, Windows Server 2012 R2’dan küme terfilerini aktarmayı destekliyor ki bu da kümeyi kapatmaksızın ya da yeni bir donanıma geçmeksizin bu terfileri gerçekleştirebileceğiniz anlamına geliyor. Süreç, host işletim sistemini terfi edebilmek için bir küme içindeki tüm ayrı düğümlerde aktif rollerin hepsinin taşınması veya tahliye edilmesiyle benzer. Aradaki fark kümenin tüm üyelerinin Windows Server 2012 R2’da fonksiyonel seviyede operasyona devam edecek olması (ve eski ile yeni terfi host’ları arasındaki migrasyonları desteklemesi); tüm host’lar yeni işletim sistemini çalıştırana ve siz kümeyi açıkça fonksiyonel seviyeye terfi edene kadar (bir PowerShell komutu çalıştırarak).

İlgili Makaleler

Küme terfilerini taşımak gereken çabayı azaltır ve umulur ki üretim ortamları için terfi sürecini daha az sıkıntılı yapar.

Hyper-V’te canlı NIC ve bellek ekleme

Hyper-V’in önceki sürümleri çalışmakta olan bir sanal makineye bir network arayüzü ya da daha fazla bellek eklemenize imkan tanımıyordu. Çalışmazlık süresi her zaman kötü ama değişim bazen iyi olduğundan Microsoft şimdi sanal makineyi offline yapmaksızın bir takım kritik makine konfigürasyon değişikliklerini yapmanıza izin veriyor. En önemli iki değişiklik ağ ve belleği içeriyor.

Resim 2 sanal makine çalışır halde Windows Server 2016 TP2 isimli bir sanal makine için donanım ayarları penceresini gösteriyor. Add Hardware penceresinde Network Adapter girişinin artık gri olmadığına dikkat edin. Bu yöneticinin VM çalışır haldeyken ağ adaptörleri eklemesine imkan tanıyor. Benzer şekilde sabit bellekli VM’lere artık bellek eklenebiliyor. Hyper-V’in önceki versiyonları dinamik bellek ayırmayı destekliyordu (bu da, VM sadece belirlenen miktara kadar tüketebiliyordu) fakat bir çalışırken bir VM’in sabit bellek miktarının değiştirilmesine müsaade etmiyordu.

Ağ geliştirmeleri

Yakınsama (convergence), ağ arayüzlerinin sayısını azaltmak için işletme ve hosting sağlayıcılarının birden fazla kiracı trafiğini birleştirmesine yardımcı olmak üzere yeni özelliklerle gelen gözde gelime. Bu, ihtiyaç duyulan ağ port sayısını bazı durumlarda yarıya kadar düşürebilir. Packet Direct adlı bir diğer yeni yetenek küçük paketlerden büyük veri transferlerine her şeyi dahil etmek için iş yükleri arasındaki verimliliği arttırma üzerine odaklanıyor.

Technical Preview 3, ağ altyapısı ve servislerinin görüntülemesi ve idaresi için merkezi bir nokta sağlayan Network Controller adlı yeni bir sunucu rolünü içeriyor. Yazılım tanımlı ağ yeteneklerini destekleyen diğer geliştirmeler bir L4 yük dengeleyici, Azure ve diğer uzak sitelere bağlanmak için gelişmiş ağgeçitleri ile hem RDMA hem de kiracı trafiğini destekleyen yakınsak bir ağ çatısını içeriyor.

Windows Server 2016 Hyper-V’te, sanal bir makineye çalışır durumda iken NIC ve bellek ekleyebilirsiniz.
Windows Server 2016 Hyper-V’te, sanal bir makineye çalışır durumda iken NIC ve bellek ekleyebilirsiniz.

Storage QoS güncellemeleri

Storage Quality of Service (Storage QoS) Windows Server 2012’de Hype-V ile tanıtılmıştı ve ayrı VM’lerin tüketebileceği IO miktarları üzerinde limitler oluşturmayı mümkün kılıyordu. Bu özelliğin ilk sürümü Hyper-V host seviyesinde QoS limitleri yerleştirmeyle kısıtlıydı. Sonuç olarak Storage QoS’un mevcut versiyonu küçük bir ortamda iyi çalışıyor ama birden fazla host çapında IO’ları dengeleme ihtiyacınız olduğunda bir güçlüğü temsil edebilir.

Windows Server 2016, sanal makine grupları için Storage QoS ilkelerini merkezi olarak yönetmenize ve o ilkeleri küme seviyesinde zorlamanıza imkan sağlıyor. Bu, birden fazla VM’in bir servisi oluşturduğu ve birlikte yönetilmesi gereken bir durumda oyuna girmelidir. Bu yeni özelliklere destek için PowerShell cmdlet’ler eklendi: Storage QoS’la bağlantılı performansı görüntülemek üzere bir dizi seçenek sunan Get-StorageQoSFlow; mevcut ilke ayarlarını geri alacak olan Get-StorageQosPolicy; ve yeni bir ilke yaratan New-StorageQosPolicy.

PowerShell güncellemeleri

PowerShell, işletim sisteminin her yeni sürümünde güncellemeler almaya devam ediyor. Windows Server 2016, spesifik fonksiyonellik üzerine odaklanan önemli sayıda yeni PowerShell cmdlet’leri görecek. Farkları görmek için her yeni sürümü kontrol etmek üzere de PowerShell komutlarını kullanabilirsiniz. PowerShell cmdlet’i Get-Command daha fazla işleme için bir dosyaya gönderebilen bir komutlar listesini getiriyor. Microsoft’tan Jose Barreto blog’unda tam olarak bunun için yönergeler gönderdi. Birkaçının adını vermek gerekirse yeni cmdlet’ler arasında 21 DNS bağlantılı, 11 Windows Defender için, 36 Hyper-V için, 17 IIS yönetimi için ve 141 komut da Network Controller’la ilgili. Bu sürümdeki PowerShell için bir diğer büyük ilerleme Desired State Configuration (DSC) ile ilgili. Microsoft DSC’yi sadece Windows Server’ın değil aynı zamanda Linux sunucularının da ilk ayarları ve yönetim aracı yapmak için çokça çalıştı. Yeni paket yönetim servisi OneGet’i oyuna soktuğunuzda tonlarca yeni PowerShell güdümlü fırsatlara sahipsiniz.

Sayıları giderek artan iş yüklerinin bulut içindeki sanal oturumlara gitmesiyle her bir oturumun ayak izini küçültmek, bunların etrafındaki güvenliği arttırmak ve karışıma daha fazla otomasyon getirmek önem kazanıyor.   Ayrıca yazılım içinde daha ileri seviye ağ ve depolama fonksiyonu sağlamak mantıklı. Windows Server 2016’da Microsoft bu cephelerin tümü üzerinde aynı anda ilerliyor.

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu