Yakında yeni ve daha hızlı roketler fırlatılacak

Bilim insanları, şimdiye kadar yapılan en uzun ve en güçlü roket olarak bilinen büyük roketin ilk uçuşuna hazırlanıyor.

Elde edilen bilgilere göre daha hızlı ve çevik yeni roketler fırlatılmak üzere hazırlanıyor. Geri sayıma başlayabiliriz.

Geçtiğimiz yıl uzayla ilgili haberlere ilgi duyanlar, Uzay Fırlatma Sistemi roketinin beklenen ilk test uçuşunu gördüler. Yapılan açıklamalara göre, bu yıl çok sayıda roket ilk kez sahneye çıkmaya hazırlanacak. Aynı zamanda fırlatma rampasında daha fazla hareket görülecek. Buna ek olarak eski beygirler değiştiriliyor, şimdiye kadar yapılan en uzun ve en güçlü roket olarak bilinen büyük roketin ilk uçuşuna kadar sabırlı olmak gerekiyor.

Yeni rokette, SpaceX’in dev gemisi olan Starship kadar merak uyandırıcı özellikler bekliyor. Aynı zamanda bu fırlatma aracı, yeni çıkan ve fırlatılan uzay araçlarından daha uzun olacak. Yeni nesil roket, Ay’a ve sonunda da Mars’a yapılacak bütün görevleri tamamlaması için tasarlandı. Bu roketler, ARTEMİS programında fazlasıyla önem taşıyor. Eğer başarıyla sonuçlanırsa düzenli uçuşlar yapılacak ve ayrıca buna benzer uçuşların maliyetini de ciddi anlamda azaltacak. Projeyle ilgili çalışmalar ve testler ise devam ediyor.

Bu roketlerden birisi de Vulcan Centaur. Önümüzdeki yıllarda kritik bir rol oynayacak olan bu roket, uyduları ve diğer uzay araçlarını dünya çevresinde bulunan çeşitli yörüngelere taşımak amacıyla tasarlandı. Ortalama 200 fit uzunluğa sahip ve NASA için fırlatmalarda da kullanılacak. Yeni bir güçlendirici olan Ariane 6 da son derece önemli. Ariane 6 da fırlatma yeteneklerine sahip olacak ve aynı zamanda sert bir rekabetle de karşı karşıya kalacak.

Bir başka önemli olansa, H3 roketi. Bu roket, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı tarafından hazırlanıyor. Aslında bir çeşit güçlendirici olan H3, test uçuşunda gözlem uydusunu yörüngeye taşıyacak. Kalkış tarihi içinse 12 Şubat belirlendi. Bütün bunların yanı sıra başka güçlü ve uzun roketler de yapılıyor. Bu roketlerin fırlatılma zamanları ise yavaş yavaş belli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu