Yapay zeka anlaşması başlıyor

ABD ve AB arasında, acil durum müdahalesi ya da iklim tahminlerinde yardımcı olması için yapay zeka anlaşması yapılacak.

ABD ve AB geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulundu. Bu açıklamaya göre, acil durum müdahalesi ya da iklim tahminlerinde yardımcı olması için yapay zeka kullanımı hızlandırılacak. Aynı zamanda hem bunu gerçekleştirebilmek hem de AI gelişimini tamamlamak için bir yapay zeka anlaşması yapılacak.

Açıklanan bu anlaşma aslında yetkililer tarafından şöyle yorumlanıyor: ABD ile Avrupa arasında yapılacak olan ilk kapsamlı AI anlaşması geliyor. Yetkililerden gelen açıklamalara göre, anlaşmalarda sınırlar korunuyor ve beraberinde çoğu bilgi de gizli tutuluyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimi aslında çok fazla alanda kullanılabilir. Örneğin doğru karar alımında ya da hizmette verimliliğin artırılması gibi durumlarda yapay zekadan yararlanmak mümkün. İşte bu anlaşmayla birlikte artık her şey daha kolay olacağa benziyor. Burada en önemli nokta ise verileri çok ellemeden ortak modeller oluşturmak. Ayrıca ABD verileri ABD’de, Avrupa verileri ise o bölgede kalacak. Ancak, ortak bir model oluşturulması da mümkün. Çünkü veri ne kadar çok ve farklı olursa, elde edilen bilgi de o kadar çok olacaktır.

Bunlara ek olarak yetkililer konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:

“Zengin AI modellerine erişim artırılacak ve bu sayede de acil durum müdahalesi ya da elektrik yönetimine destek gibi konularda yardımcı olacak. Tam da bu sebeple, anlaşma son derece önemli.”

Ayrıca ortaklığın şu anda Beyaz Saray ve Avrupa Komisyonu arasında olduğunu da söylemek
gerekiyor. Şimdilerde elektrik şebekeleri başta olmak üzere sistemlerin nasıl kullanıldığı ya da nerede üretiminin yapıldığı araştırılıyor. Bunlarla ilgili de veriler toplanıyor. Konuyla ilgili olarak yetkililer, toplanan veri noktalarını neredeyse bitirmek üzere olduklarını da söylüyor. Ortaklık kapsamında toplanan verilerin tamamı iyileştirilmek için çok iyi sonuçlar üreten ortak bir AI modelinde kullanılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu