Yapay zeka göz testi ile kalp hastalığı riskini tahmin edebilir

Araştırmacılar, retinal damar sistemi görüntüleme potansiyelini değerlendirmek için otomatik yapay zeka özellikli bir algoritma geliştirdiler.

Londra’daki Kingston Üniversitesi’nden araştırmacıların katıldığı yeni bir çalışma, yapay zeka destekli göz taramalarının, bir kişinin kalp hastalığı riskinin yüksek olup olmadığını hızlı ve doğru bir şekilde tahmin etmek için kullanılabileceği ortaya koydu. Araştırmacılar, vasküler sağlığı tahmin etmek için bilinen risk faktörlerinin yanı sıra retinal damar sistemi görüntüleme potansiyelini değerlendirmek için QUARTZ adı verilen tamamen otomatik yapay zeka özellikli bir algoritma geliştirdiler.

Algoritma, tek bir retina görüntüsünü bir dakikadan daha kısa sürede değerlendirebiliyor. Bulgular, kan testi veya tansiyon ölçümüne ihtiyaç duymadan, sadece kamera yardımıyla kardiyovasküler taramanın daha hızlı ve basit bir şekilde yapılmasının önünü açabilir.

Rutin göz taraması kalp hastalığını tespit edebilir

Kardiyovasküler hastalık, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve inme de dahil olmak üzere dolaşım hastalıkları, dünya çapında sağlık sorunlarının ve ölümün başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Çalışmanın bir parçası olarak, Kingston Üniversitesi’nde Profesör Sarah Barman ve araştırmacı Roshan Welikala, kan damarlarının genişliği ve ne kadar kavisli oldukları gibi retina görüntüsündeki özellikleri güvenilir bir şekilde ölçebilen yapay zeka algoritmaları geliştirdiler.

Profesör Barman, “Bu araştırma sayesinde, bir göz doktoru tarafından rutin olarak gerçekleştirilebilen yapay zeka göz taramasının standart bir kardiyovasküler risk ölçüsü kadar iyi olduğunu gösterdik.” dedi. Ayrıca Barman, “Birleşik Krallık’ta gözlükçüye giden herkes bir göz taraması yaptırıyor ve aile hekiminden kan testi yapılmasını gerektiren standart yöntemlerin aksine, bu tür bir tarama için sadece bir retina görüntüsü ve yaş gibi birkaç ayrıntı gerekiyor. Daha büyük risk altında olduğu tespit edilenler için erken önleyici tedavilere yol açabilecek bu yöntem, önemli bir potansiyele sahip.” diye ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu