Yapay zeka ile oluşturulan görüntüler sanatçılara zarar veriyor

Sanatçılar, AI tarafından oluşturulan görüntülerin telif ve lisans hakları nedeniyle emeklerini çaldığını iddia ediyor.

Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler dünya çapında trend oluyor. Siz de özellikle Instagram’da çılgınca yapılan paylaşımları fark etmişsinizdir. Yeni teknolojinin büyüsünü anlamak mümkün olsa da beraberinde getirdiği olumsuzlukları da göz ardı etmemek gerekiyor.

Yapay zeka taklit mi ediyor çalıyor mu?

Lensa AI, Dream, Wonder ve benzeri uygulamalar kendimizi ve dünyayı algılama şeklimizi değiştiriyor. Ancak telif ve lisans sorunları sanatçıların emeğini çalmak anlamına geliyor. Ne yazık ki aslında hem üretilen görüntüler tekdüze bir tona ve estetiğe sahip hem de yapay zeka, internette bulunan birkaç bin sanat eseri ve fotoğraftan ilham almasına rağmen herhangi bir referans veya telif hakkı endişesi yaşamıyor. Disney illüstratörü Hollie Mengert, bir AI deneyi sırasında stilinin taklit edildiğini ve makinenin birkaç saat içinde tarzını yeniden üretmesini sağladığını keşfettiğinde çok kızmıştı. “Şahsen benim için, birisi benim yaptığım, hayat içerisinde edindiğim şeyleri alıyor gibi geliyor. 2011’de sanat okulundan mezun olduğumdan beri çalışan bir sanatçıyım. Ancak yapay zekanın benim çalışmamı çalmasını istemiyorum.”

2018’de bir müzayede şirketi olan Christie’s, yapay zeka tarafından üretilmiş bir tabloyu 432.500 dolara sattı. Edmond de Belamy’nin Portresi adlı sanat eseri, Paris merkezli bir sanat topluluğu olan Obvious tarafından yapay zekanın yaklaşık 15.000 portreyi analiz etmesinden sonra ‘boyandı’. Sonuç olarak, söz konusu sanat eseri, doğası gereği çok daha izlenimci olmasına rağmen, bana Rembrandt’ın çalışmalarını hatırlatıyor. Bu tarz uygulamaların sanatçıların emeğiyle oynayarak gerçek sanatın önünü kapama riski var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu