Robot savaşlarındaki yeni tehlike: AI kontrollü ölümcül İHA’lar sahada

AI kontrollü ölümcül İHA'lar, insanların bireysel grevleri yetkilendirmemesiyle savaş yapısını dönüştürebilir.

Yapay zeka kontrollü ölümcül insansız hava araçlarının (İHA’ların) gerçeğe dönüşmesi, robot savaşları konusundaki risklerle ilgili endişeleri artırıyor. ABD, Çin ve diğer bazı ülkeler, yaşam ve ölüm kararlarını yapay zeka programlarıyla donatılmış otonom İHA’lara bırakan yeni teknolojileri hızla geliştirip dağıtıyor. Bu teknoloji, savaşın doğasını dönüştürme potansiyeline sahip. Ancak bu durum, Birleşmiş Milletler’de yasal olarak bağlayıcı kuralların uygulanması tekliflerine yol açtı. Bu teklifler, silahlı kuvvetlerin ölümcül otonom silahlar olarak adlandırdığı şeyin kullanımı üzerinde yasal sınırlamalar koymayı amaçlıyor​​​​​​​​.

Yapay zeka kontrollü öldürücü dronlar gerçeğe dönüşüyor
Yapay zeka kontrollü öldürücü dronlar gerçeğe dönüşüyor

AI kontrollü ölümcül İHA’lar, insanların bireysel grevleri yetkilendirmemesiyle savaş yapısını dönüştürebilir. Bu tür silahlar, bazen tahmin edilemez bir şekilde davranabilir ve hedefleri belirlemede hatalar yapabilir. Yeni silahlar, savaş sırasında ölümcül gücün kullanımını daha olası hale getirebilir, çünkü onları kullanan askeri güç kendi askerlerini hemen riske atmamış olur veya daha hızlı bir tırmanışa yol açabilir. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ve Stop Killer Robots gibi silah kontrol grupları ve Avusturya, Arjantin, Yeni Zelanda, İsviçre ve Kosta Rika gibi ulusal delegasyonlar, çeşitli sınırlamalar öneriyor​​​​​​​​.

Yapay zeka kontrollü öldürücü dronlar gerçeğe dönüşüyor
Yapay zeka kontrollü öldürücü dronlar gerçeğe dönüşüyor

Bazı öneriler, açıkça insanları hedef alan ölümcül otonom silahların küresel olarak yasaklanmasını talep ediyor. Diğerleri, bu silahların “anlamlı insan kontrolü” altında kalmasını ve belirli alanlarda ve belirli süreler için kullanılmasını gerektiriyor. Geçen hafta, Cenevre merkezli bir komite, Rusya ve diğer büyük güçlerin çağrıları üzerine, konuyu 2025 sonuna kadar incelemeye devam etme kararı aldı. Ancak bu süreç, yeni yasal olarak bağlayıcı kısıtlamalar getirme olasılığının düşük olduğunu gösteriyor​​​​​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu