Yapay zeka gün geçtikçe hayatımızın bir parçası haline geliyor. İnsanlar yapay zekanın iş dünyası ve günlük yaşam üzerindeki potansiyel yıkıcı etkisine hazırlanmaya çalışırken, şimdiden sesli kitap dünyasının da dönüştüğünü ifade ediyorlar.
AI’nın insan sesi veren kayıtlar oluşturma yeteneği sayesinde, artık sesli kitap uygulamalarında da kullanılıyor. Sesli kitap anlatıcıları son altı ay içinde iş yüklerinin neredeyse yarı yarıya azaldığını bildiriyorlar. Ayrıca, rezervasyon sürelerinin de uzadığı gözlemleniyor. Bu trende paralel olarak, diğer sesli kitap şirketlerinin de benzer düşüşlerden bahsettiği ortaya çıkıyor.
Uzmanlar, dolaşımda olan binlerce sesli kitabın veri bankalarından oluşturulmuş seslerle desteklendiğini belirtiyorlar. Buna ek olarak, yapay zeka şirketleri, farklı duygusal tonlarda konuşması istenen birkaç aktörün seslerini kaydederek oluşturdukları bir veri tabanını da tercih ediyorlar. Konuyla ilgili uzmanlar, “Kullandığımız her ses için lisans sözleşmeleri imzalıyor ve kayıtlar için telif ücreti ödüyoruz. Aynı zamanda, yapay zeka destekli ses kayıtları üzerinde çalışmalarımızın telif ücretini de ödüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.
Ancak, AFP’nin ulaştığı tüm sesli kitap şirketleri, bu tür uygulamaları reddediyor. Ayrıca, uzmanlar, hem kendi kayıtlarını hem de mevcut veri bankalarından gelen sesleri kullandıklarını belirtiyorlar. Yapay zeka uzun süredir hayatımızda olan bir teknoloji ve zaman geçtikçe her alanda daha da yaygınlaşmaya devam ediyor. Son zamanlarda en çok ilgi gören yeni teknolojilerden biri olan sesli kitap anlatımının, kendi sektörlerini zor durumda bıraktığını dile getiren sesli kitap anlatıcıları da bulunuyor.