Dünyadaki verilerin çoğunun iletildiği mevcut optik ağlar ve birçok sensör, dijital sistemleri sinerjik olarak analog bileşenlere bağlayan dijitalden analoğa dönüştürme gerektiriyor. George Washington Üniversitesi ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ise optik alandan ayrılmadan ilk kez dijitalden analoğa geçişi mümkün kılan fotonik bir dönüştürücü geliştirdiler. Bu tür yeni dönüştürücüler veri merkezleri, 6G ağları, yapay zeka ve daha fazlası için yüksek ilgi düzeyine sahip yeni nesil veri işleme donanımını geliştirebilecek.
George Washington Üniversitesi’ndeki elektrik ve bilgisayar mühendisliği doçenti olan Volker J.Sorger ve meslektaşlarının geliştirdiği silikon fotonik çip platformu, sinyalin elektrik alanında dönüştürülmesine gerek kalmadan dijitalden analoğa geçişi sağladı. Dönüştürücü hem kısa sinyal gecikmesi hem de düşük güç tüketimi ile optik veriler üzerinde hareket ederken dijital sistemlerle arayüz oluşturuyor. Aynı zamanda kompakt bir ayak izinde performans sergileyerek yüksek veri işleme yetenekleri talebini karşılama potansiyeli de taşıyor.
Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Dairesi ve Donanma Araştırma Dairesi tarafından finanse edilen dönüştürücü, analog ve dijital dünya arasında var olan boşluğu sorunsuz bir şekilde kapatmanın bir yolu olarak görülüyor. Cihaz, yeni nesil veri işleme donanımı için de önemli bir basamak olacak.