Yörüngemizde artık eskiyen birçok uydu var. Bunlar zaman içerisinde büyük bir sorun haline gelecek. NASA, bu tarz uydular için potansiyel bir çözüm geliştiriyor. Plan başarılı olursa birkaç yıl içinde özel bir robot yörüngeye fırlatılacak ve Landsat 7 isimli uydunun yakalama mesafesine girecek. Ardından robot, onu yakalamak ve havada yakıt ikmali yapmak için mekanik bir kol kullanacak.
İlk kez uzayda yakıt ikmali
Başarılı olması durumunda bu görev uzayda ilk kez yakıt ikmali yapılacağı için tarihe geçecek. Ancak NASA’nın elini biraz çabuk tutması lazım. Zira uydu tamiri milyarlarca dolarlık bir sektör ve başka özel girişimlerin de bu işe odaklandığı biliniyor. Robotlar sayesinde uydular, uzay istasyonları ve hatta Mars’a bağlı uzay gemileri inşa eden robot ordularıyla yeni bir yörünge içi inşaat dalgasını bile sağlayabilirler.
Şimdiye kadar uzayda gerçekleşen hemen hemen tüm inşaat ve onarımlar, Hubble Uzay Teleskobu’ndaki düzeltmeler ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşası da dahil olmak üzere, en azından kısmen astronotlara dayanıyordu. Ancak insanları uzaya göndermek son derece maliyetli ve riskli bir işlem. ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı robotik ve makine öğrenimi bölümünün başkanı Carl Glen Henshaw, “Gerçekten yapmak istediğimiz şey, uyduları bozulduklarında onarabilecek uzayda robotik bir tamirciye sahip olmanın bir yolunu bulmak.” diyor.