Özellikle yeni ilaçların pandemi gibi durumlarda FDA’dan onay alması çok zaman alabildiği için mevcut ilaçlarla yeni bir çözüm üretmek çok daha hızlı bir çözüm olabilir. Ohio Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Google’ın DeepMind isimli yapay zeka aracını kullanarak eski bir ilaç üzerinde vücutta protein dengesi sağlama gibi yeni ve daha önce hiç denenmemiş bir etki gerçekleştirdiler.
Sigorta şirketleri ile hastalar arasında tarafsız bir hakem
Doktor Ping Zhang tarafından yürütülen proje çok kısa bir süre geçmesine rağmen bilimsel olarak makine öğrenimi ile ilaçların yeni amaçlarda kullanılabileceğini ispat etmeyi başardı. Zhang’i bu araştırmaya iten etken ise hastalar ve sigorta şirketleri arasında yaşanan fikir uyuşmazlıkları oldu. Özellikle kalp sorunlarını genetik yatkınlığa bağlayan sigorta şirketleri ile hastalar arasında ABD başta olmak üzere birçok ülkede hukuki bir savaş yaşanıyor. Zhang ise bu sorunu makine öğrenimi ve yapay zeka sayesinde tarafsız bir şekilde çözüme kavuşturmaya çalışırken projenin çapı genişleyerek bu haline kavuşuyor.
Amaç; hiç tedavisi olmayan hastalıklar
“Ekibimle çok daha yüksek bir hedef uğruna çalışıyoruz.” diyen Zhang, henüz tedavisi bulunmamış hastalıkların mevcut ilaçlarla ortadan kaldırılması için kollar sıvamış durumda. Zhang, “Üzerinde çalıştığımız yapay zeka çok esnek bir yapıda olduğu için hastalıkları teşhis ve tedavi konusunda çok hızlı ve etkili bir şekilde aşama kaydedebiliyoruz. Klinik test sürecini hızlandırmış olmak bile bize gurur veriyor. Eminim ki yakın gelecekte birçok hastalığın tedavisinde geliştirdiğimiz yapay zeka kullanılacak.” diyor.