Robotların teletıpta kullanıldığını görüyoruz. Yani bir cerrah adeta kukla yönetir gibi uzaktan robotları kullanarak çok hassas ameliyatlar gerçekleştirebiliyor. Ancak John Hopkins Üniversitesindeki bir grup doktor STAR ismini verdikleri robotla bir ilke imza attılar. STAR, hiçbir destek almadan bir ameliyatı tamamladı. Elbette bu ameliyatın insan üzerinde gerçekleşmesi beklenemezdi. Bu nedenle hasta bir domuzun safra kesesi üzerinde deneme başarıyla gerçekleştirildi.
Geleceğin cerrahı
Doktorlar özellikle çok dar alanda çok ince manevraların gerçekleştirilmesi nedeniyle safra kesesi ameliyatını zorlu buluyorlar. “Bulgularımıza göre çok hassas işlemleri robota öğretip kontrolü tamamen ona bırakabilir seviyeye geldik.” diyor araştırmaları akademik hale getiren Alex Krieger ve ekliyor, “Birçok simülasyonda Star’ın gerçek cerrahlardan daha iyi sonuçlar aldığını gördük. Dolayısıyla robotun adeta geleceğin cerrahı olarak ifade etsek abartmış olmayız.”
Sadece 2017 yılında dünya genelinde robot destekli 600 binin üzerinde ameliyat gerçekleştiği kayıtlara geçti. John Hopkins’teki uzmanlar yaklaşık dört sene içerisinde robotu otonom hale getirmeyi başardılar. Birkaç sene sonra teknolojinin geleceği noktayı hayal etmek gerçekten güç. Gözler şimdi STAR’ın bir insanı ne zaman ameliyat edeceğinde…