Fiziki klavye tutkunları şimdi kendileri için tasarlanmış bir akıllı telefona sahip, fakat başka hiç kimse onun dezavantajlarına katlanmak istemeyebilir.
Altı yıl önce ilk iPhone geldiğinde o zamanların baskın ürünü BlackBerry’nin aksine fiziki bir klavyeye sahip olmamasından ötürü yaygın bir biçimde alaya alınmıştı. Birkaç yıl sonrasında Android’li ilk akıllı telefonlar ortaya çıktığında, bunların çoğu iPhone’u ezecek özellik olarak fiziki klavyelerini ortaya koydu. Bugün ise akıllı telefon dünyasına dokunmatik klavyeler hükmediyor. Android cihazları arasında dahi, Motorola Droid 4 ve Photon Q fiziki klavye sevenler için kalan tek gerçek seçenekler.
BlackBerry yöneticileri, akıllı telefonlarda fiziki klavyelere yönelik talebin çok büyük olduğu konusunda emin. Görüyorsunuz, fiziki klavye sevenler mobil cihazların dokunmatik dünyasından kaçma ümidiyle öylece yatarak bekliyor. BlackBerry’nin kurumsal icracı başkan yardımcısı David Smith’in anlattığı hikaye bunu gösteriyor. Smith’in inancına göre Q10 sadece bu özgürlüğüne kavuşturulmuş klavye sevenler dalgasını arkasına almayacak, aynı zamanda onların tutkusu dokunmatik ürünlerden memnun olan diğer insanları da cezbedecek. Dolayısıyla da sadece dokunmatik olan başarılı akıllı telefon BlackBerry Z10’un benimsenme oranını arttıracak; BlackBerry’nin başarısız talihini tersine çevirmesi için ihtiyaç duyduğu türden bir müthiş çıkış.
Dokunmayla yazmanın sezgisel karışımı
İlk olarak şu konuyu netleştirmeliyim ki BlackBerry, Q10’da korktuğum bir hatayı yapmadı. Hem fiziki klavye hem de dokunmatik bir ekrana sahip olmak, birbirine benzemeyen iki arayüz arasında uyumsuz bir geçişe neden olabilir; bir buçuk yıl kadar önce BlackBerry Bold 9900’da gördüğümüz gibi.
BlackBerry Q10 bu uyumsuzluktan kaçınıyor. Evet, birçok seçeneği onaylamak için dokunmatik ekranı kullanıyor ve fiziki klavye üzerinde girdikleriniz için butonlara basıyorsunuz ama BlackBerry klavyesini sadece metin girişi ile kısıtlayarak iyi bir iş yapmış (Bold 9900’ün sahip olduğu navigasyon kontrolleri yok); onun dokunmatik kontrollerle olan ilişkisi esasında tüm dokunmatik cihazların ekran klavyesi ile dokunmatik ekranın diğer kontrolleri arasındaki ilişkinden farklı değil.
Bazı eylemleri klavyeden başlatabilirsiniz ki klavye yanlıları bunu sevecek. Sözgelimi, App ekranında yazmaya başladığınızda bir arama çubuğuyla beraber sizin yazdıklarınızla uyuşan uygulama ve eylemler belirecek (“tw” yazdığınızda Twitter uygulaması ve Tweet gönder eylemi çıkıyor). Windows 8’in başlat ekranında tuşlara basılarak eylemleri başlatmanıza izin vermesine benziyor ve aynı BlackBerry Z10’un Search özelliği gibi çalışıyor.