En iyi veri analizi araçları

Çeşitli sektörlerde ve disiplinlerde kullanılan en güçlü ve yenilikçi veri analizi araçlarını keşfediyoruz.

Yazılım ve dijital alanında çalışan profesyoneller, büyük miktarda gerçek zamanlı veriye alışkınlar. Çok ciddi miktarlardaki verileri rahatlıkla okuyabilir, eyleme geçirilebilir hale dönüştürebilirler. Bu sebeple başta veri analizleri olmak üzere konuya bütün detaylarıyla hakim olmaları büyük önem taşıyor. 

Yüksek etkili kurumsal veri çekişmelerine yönelik gözle görülür bir teşvik söz konusu. Bu nedenle de benzersiz durumlara göre kesinlikle en iyi büyük veri işleme ve analiz aracını seçilmesi gerekiyor. Bu, atılacak adımların da sağlam olması açısından önemli. “Nasıl” olduğuna karar vermek ve karmaşık veri optimizasyonunuzda gezinmek oldukça zordur. Veri kaynaklarını seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bildikten sonra doğru seçeneği de bulacaksınız. 

Çeşitli sektörlerde ve disiplinlerde kullanılan en güçlü ve yenilikçi veri analizi araçlarını keşfedecek ve bu araçların sunduğu avantajları ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz:

İlgili Makaleler

Zoho Analytics

En iyi ücretsiz veri analizi aracı olan Zoho Analytics, aynı zamanda Hyundai, IKEA, HP ve Philips gibi firmalar tarafından da tercih edilen bir self-servis iş zekası ve analiz yazılımı. Ücretsiz planlarını denemek isterseniz en fazla 2 kullanıcı ekleyebiliyor ve 10 bine kadar kayıt girebiliyorsunuz. Aynı zamanda sınırsız rapor ve kontrol paneline de erişebiliyorsunuz. Bu, kullanımı ücretsiz veri analizi için oldukça sağlam bir teklif.

Bunlara ek olarak, başlamanıza da yardımcı olmak için işlevlere bölünmüş, önceden oluşturulmuş görselleştirmelerden oluşan bir kitaplıkla birlikte geliyor. Bu sayede çabuk uyum sağlayabilirsiniz. 

En büyük artısı ise raporları ve kontrol panellerini oluşturmanın son derece kolay olması. Mükemmel yerleşik AI özelliği, doğrudan SQL sorgularından raporlar oluşturma ve Zoho’nun diğer uygulamalarıyla bağlantı yoluyla özellik genişletme seçeneğinin olması gibi seçenekler büyük fayda sunuyor. Dezavantajlarına göz atacak olursak da saatlik veri senkronizasyonunun giriş seviyesi planına dahil olmadığını, verilerin de doğrudan Google Drive’a otomatik olarak aktarılamamasını söyleyebiliriz. 

Tableau

Kullanım kolaylığı için en iyi büyük veri analiz aracı ise Tableau’dur. Bu yazılım aracı, ekran görüntüsü açısından oldukça başarılı. Oluşturulması kolay haritalar ve grafiklerle sunulan etkileşimli veri görselleştirme özelliği de yine kullanıcılar tarafından beğeniyle karşılanıyor. Aynı zamanda Tableau, veri araştırması ve bilgilendirici hikaye anlatımı için yerleşik en iyi uygulamaları içeren, kullanıcı dostu, sezgisel bir görsel analiz platformu. Kullanıcılar, minimum öğrenme eğrisiyle, sürükle ve bırak görselleştirmelerinden ve kolay işaretle ve tıkla yapay zeka destekli istatistiksel modellemeden yararlanabiliyor. Böylece self servis hazırlık ve analiz araçlarının tamamına erişebiliyor. Hatta kullanıcılar, gelişmiş programlamaya ya da özel komutlara hiç gerek kalmadan, verileri kendi beğenilerine göre bir araya getirebiliyor. 

Salesforce CRM ile iyi yerel entegrasyon, iOS ve Android için sağlam bir mobil uygulamayla birlikte geliyor, çok çeşitli grafik türleri sunuyor, mevcut kendi kendine öğrenme modülüyle kullanımı son derece kolay. Ama bunlara karşılık sorguları başarılı bir şekilde eşleştirmek için bazı veri manipülasyonları gerekiyor ve çalışma sayfalarını birleştirirken sütunlar için sınırlı yere sahip olması da olumsuz yanları olarak gösteriliyor. Kaydedilen veritabanı bağlantılarının da kimliğinin yeniden doğrulanmasını sıklıkla gerektiriyor. 

Splunk Enterprise

Kullanıcı davranışı analitiği için en iyisini arıyorsanız, Splunk Enterprise’ı deneyebilirsiniz. Splunk Enterprise ile uygulama teslimi, güvenlik, yönetici görünümü ve IoT gibi senaryoya özel raporlar arasında gezinmek de serbest. İstediğiniz verimi alabileceğiniz bir yazılım aracı olduğunu söyleyebiliriz. 

Splunk şu anda aralarında Intel ve Comcast gibi büyük firmaların da bulunduğu Fortune 100 şirketlerinin 91’i tarafından kullanılıyor. Splunk, varlık profili oluşturma ve puanlama, risk davranışı tespiti, anormallik gözlemi ve yüksek doğrulukta davranış tabanlı uyarılar için ML merkezli algılama sunuyor. Bu sayede hem zamandan hem de paradan tasarruf ediliyor. Satın almadan önce kontrol etmek için Splunk UBA’in ücretsiz bulut tabanlı sanal alan denemesine erişim sağlayabilirsiniz. DevOps, Güvenlik, BT ve büyük verilere özel çözümler de sunuyor olması büyük avantaj. 

Avantajlarına bakacak olursak şunları sıralayabiliriz:

  • URL bağlantılarını kullanarak esnek veri ve rapor paylaşımı
  • Farklı altyapı türlerinde hızlı günlük sorguları
  • Arama sorguları tekrar kullanım için kaydedilebilir 
  • Çeşitli KPI’lar için ayrıntılı ve özel uyarılar ayarlayabilir

Bunların yanı sıra, eksiklerine de dikkat çekmek gerekiyor. Altyapı bakımı bazı rakiplere göre daha fazla insan gücü gerektiriyor, bu sebeple de zamandan tasarruf etmek isteyenler için çok da uygun olmadığını belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda sorgu oluşturucu teknik bilgisi olmayan kullanıcılar için de biraz sorun yaratabilir. 

GoodData

Listemizin dördüncü sırasında yer alan GoodData da son derece önemli bir yazılım aracı olmakla beraber en iyi çevik veri depolama gücüne de sahip. Bu araç sayesinde kendi veri hattınızı kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz ve istediğiniz şekilde veri modeli tasarlayabilirsiniz. 

GoodData, kullanıcılara veri alımı, hazırlığı, dönüşümü ve analitik sorgular için araçlar, çalışma süreleri ve depolama sağlayan büyük bir veri analitiği platformu. Veri senkronizasyonu için 50’den fazla konnektöre sahipler ve daha yüksek katmanlı planlarda çevik bir veri depolama sistemi sunuyor. Öte yandan, çalışma alanı başına fiyatlandırma modeline de sahip. Sınırsız kullanıcıların esnek bir izin sistemine göre veri modelleri, ölçümler, hesaplamalar ve gösterge tablolarına erişmesine imkan veriyor. 

En büyük artılarının başında; teknik bilgisi olmayan kullanıcılar kolayca kontrol panelleri ve görünümler oluşturabilmesi, Salesforce, Pardot, Zendesk ile mükemmel entegrasyon, raporları kesin zamanlara ve sıklıklara göre planlamak için uygun olması, karşılaştırma için de farklı veri kaynaklarının kolayca bağlanmasını sağlaması. 

Eksik yönlerine bakacak olursak da şunları belirtmekte fayda var: Sorular ve rapor oluşturma için gerekli kodlama bilgisi eksik, 100 milyondan fazla satırdan oluşan veri kümeleri yazılım aracının performansını durdurabilir, bazı veri modeli ayarlamaları da müşteri desteği gerektirebilir. Bunlar da ek iş gücü isteyen konulardır. 

Qlik Sense

Satın alma departmanları için en iyi büyük veri analiz aracını arıyorsanız o zaman bakmanız ve detaylarını araştırmanız gereken ilk araç Qlik Sense olmalı. Qlik Sense ile önceden toplanmış veriler olmadan istediğiniz verileri özgürce analiz edebilirsiniz. Buna ek olarak Qlik Sense, sizi sınırlayacak önceden toplanmış veriler veya önceden tanımlanmış sorgular olmadan kullanıcıların bütün verilerde arama yapmasına imkan vererek farklı bir ilişkisel analiz motoruna sahip uçtan uca bir veri analizi platformu sunuyor. 

Kapsamlı ve hızlı arama işlevselliği, “deposuz” seçenekler için entegre veri modellemesi, zaman tasarrufu için kod mantığını yeniden kullanmanın kolay olması, self servis için düşük öğrenme eğrisine sahipliği oldukça avantajları yönleri. Buna karşılık, diğer yazılım araçları kadar özelleştirilebilir değil, minimal etkileşimli olmayan rapor oluşturma seçeneklerine sahip ve düşük çözünürlüklü monitörler net bir şekilde görüntülemekte zorlanabiliyor. 

Qrvey

Eğer sektöre yeni giriş yaptıysanız ya da yazılım araçları için yeni başlangıçlar oluşturuyorsanız en iyi büyük veri analizi aracı Qrvey olacak. Ekibinizin estetik ve özellik açısından zengin gösterge tabloları, grafikler ve raporlar oluşturmasını sağlayabileceğiniz bu araç, firmalar tarafından büyük bir beğeni ile kullanılıyor. En genel anlamıyla Qrvey; SaaS verileri, analizleri ve otomasyon teknolojileri için kullanılan yerleşik bir analiz platformu. Tüm veri hattınızı görselleştirmek için bunu doğrudan mevcut AWS hesabınıza dağıtabiliyorsunuz. Üstelik start-up paketleri, hızlı kurulum ve başlatma, sunucusuz analitik ölçeklenebilirliği, kodsuz yerleşik widget’lar, 10 GB’a kadar veri ve daha düşük giriş aboneliği fiyat noktası gibi özel destekler de içeriyor. Firmalar özellikle bunlara dikkat ediyor.

Artıları ve eksilerine baktığımızda, öncelikle avantajlı yönlerden ele alabiliriz: Kullanıma hazır iyi iş akışları sunuyor, iFrame’ler olmadan kendi web uygulamanıza grafik yerleştirme yeteneğine sahip ve sınırsız kullanıcı ve API çağrıları bulunuyor. Olumsuz yanları da sınırsız veri, en yüksek katman abonelik planıyla sınırlı olması. Aynı zamanda kendi kendine yardım için az sayıda çevrimiçi kaynak bulunduruyor ve daha fazla grafik türünü sizin eklemeniz gerekiyor. 

Arcadia Enterprise

En iyi telekomünikasyon analitiği çözümü dediğimizde akla ilk gelen yazım aracı Arcadia Enterprise olacak. Modern veri platformlarında yerel olarak çalışan, yapay zeka destekli veri gölü analitiği ve BI yazılımı olarak bahsedebileceğimiz Arcadia Enterprise, gerçekten de zamandan ve maliyetten tasarruf sunuyor. Veri gölü içi BI mimarileri, sürükle ve bırak web tabanlı bir arayüz, yönetim kolaylığı için doğrusal olarak ölçeklenen bir küme içi analiz motoru sunuyor. Telekom şirketleri davranışsal dalgalanma analizlerinden, hizmet maliyeti kontrollerinden ve altyapı raporlarının etkisinden keyif alarak işlerini en verimli şekilde halledebiliyor. 

Bir başka önemli nokta da Arcadia Enterprise’ın talep üzerine özelleştirilmiş fiyatlandırma sunması. Ayrıca, işlemlerinin bir sunucu kümesi yerine bilgisayarınızda yapıldığı, araçlarının ücretsiz bir sürümü olan Arcadia Instant’a da sahip. Arcadia Enterprise yazılımıları test etmeniz için ilk başvuracağınız yöntemlerden birisi. Veri bağlantıları ve kontrol panelleri için pürüzsüz, sezgisel arayüze sahip. Kullanışlı planlanmış posta raporlama özellikleri de yine kullanıcı dostu olarak karşımıza çıkıyor. Hortonworks Veri Platformu ile zayıf entegrasyonu, mobil uygulamasının mevcut olmaması ve IoT analitiği ve alma işlevselliği açısından zorlu bir öğrenme eğrisinin varlığı olumsuz yanları olarak karşımızda. 

Azure Data Lake Analytics

En iyi iş başına ödemeli büyük veri çözümü ise Azure Data Lake Analytics’tir. Bu, iş başına fiyatlandıran ve sadece yapılan işlem için kullandığınız kadar ödeme yapmanızı sağlayan isteğe bağlı bir analiz iş hizmeti. Bu araç, iş zekası (BI) ve duyarlılık analizi için petabaytlarca veriyi işleyebiliyor. En büyük veri analiz çözümü olarak bilinen Azure Data Lake Analytics de diğerleri gibi hem olumlu hem olumsuz özelliklere sahip. öncelikle toplu iş yükleri için en basit ve kolay anlaşılabilir bir çözüm, ilişkisel veri tabanı ve NoSQL için ücretsiz depolama alanı sunuyor, raporlama için Power BI hizmetleriyle iyi ve doğru çalışıyor. Ama diğer yandan, akış seçeneği ve olay işleme eksikliği ön plana çıkıyor. MSBI geçmişinden gelen kullanıcılar için ise sistemi biraz karışık görünebilir. Son olarak kullanıcı eğitimi için kaynak eksikliği de yaşanıyor olması büyük bir problem…

DNIF Security Information & Event Management (SIEM)

En iyi olay günlüğü yönetimi yapabilen DNIF Güvenlik Bilgileri ve Etkinlik Yönetimi (SIEM), son derece özelleştirilebilir kontrol panelleri sunarak tehdit algılama süreçlerini görselleştirmeyi kolaylaştırıyor. DNIF HyperCloud, SIEM, UEBA ve SOAR özelliklerine ve sınırsız ölçeklenebilirliğe sahip, bulutta yerel bir tehdit algılama platformu olarak tanımlanıyor. Düşük altyapılı araç, büyük miktarlardaki yapılandırılmamış günlük verilerini hızlı bir şekilde analiz ediyor ve karmaşık tehditleri tespit etmek için kalıpları saptıyor. DNIF aynı zamanda dinamik kontrol panelleri oluşturmanıza ve özelleştirmenize imkan veriyor. Bunun da ötesinde tehdit algılama, kimlik doğrulama gibi kullanıma hazır widget’larla birlikte geliyor. DNIF, çok çeşitli işletim sistemleri, uygulamalar ve güvenlik cihazlarıyla sorunsuz bir şekilde bütünleşiyor. Bu yüzden de entegrasyon konusunda hiçbir sorun yaşanmıyor. Artılarına bakacak olursak; kolay dağıtım ve sorun giderme, hızlı günlük arama sonuçları, yüksek düzeyde ölçeklenebilir olması, kolay özelleştirilebilir yapısının olması. 

IBM Cloud Pak for Data

ETL isteklerini azaltmak için en iyisi hangisi diye soracak olursanız hiç düşünmeden IBM Cloud Pak for Data denmeli. IBM Cloud Pak for Data, gelişmiş DataOps ve iş analitiği çözümleri için tasarlanmış, tamamen entegre, bulutta yerel bir veri ve yapay zeka platformu. Aynı zamanda IBM, Cloud Pak for Data kullanılarak farklı veri türlerinin ve yapılarının veri entegrasyonunun karmaşıklığını ortadan kaldırıyor. Bundan dolayı da ayıklama, dönüştürme, yükleme (ETL) isteklerini yüzde 25 ila 65 arasında azaltma potansiyeline sahip. Esnek API’larını ve ücretsiz tescilli ve üçüncü taraf hizmetlerini kullanarak iş akışınızı rahatlıkla özelleştirebiliyorsunuz. 

Ödüllü veri güvenliği çözümleri, önceden var olan verilerin depolanmasını ve diğer bakımlarını optimize etmek için uygunluğu, ETL talep yükünüzü azaltmak için özel çözümler sunması da son derece olumlu özellikleri olarak sıralanabilir. Eksik yönlerini ise şöyle sıralayabiliriz: Verilerin diğer bulut sağlayıcılarında daha iyi taşınması için daha fazla seçenek kullanılabilir olması, küçük işletmeler için maliyet engelleyici olması ve Db2 veri tabanları biraz hantal ve eski moda bir yapıya sahip. veri yazılım araçlarında her zaman artılarına ve eksilerine bütün detaylarıyla dikkat etmeniz gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu