En iyi yama yönetimi yazılımları ve araçları

İşletmeler, yazılım güncellemelerini ve güvenlik yamalarını düzenli olarak uygulayarak siber tehditlere karşı korunabilir ve sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir.

Yama yönetimi, bilgi işlem cihazlarının güvenliğini ve performansını korumak için kritik bir süreçtir. İşletmeler, yazılım güncellemelerini ve güvenlik yamalarını düzenli olarak uygulayarak siber tehditlere karşı korunabilir ve sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir. Peki sektörde en çok kullanılan yama yönetimi yazılımları ve araçları neler?

1. Atera

Atera, BT departmanları ve MSP’ler için ayrı sürümlerde gelen bulut tabanlı bir uzaktan izleme ve yönetim platformudur. Platform; BT otomasyonu, özel komut dosyası oluşturma, ağ keşfi, ticket oluşturma, raporlama, gerçek zamanlı uyarılar ve yama yönetimi gibi hizmetler sunuyor. Yöneticiler, merkezi bir arayüzden macOS ve Windows sunucularında ve iş istasyonlarında yamaları otomatik olarak tanımlayabiliyor ve dağıtabiliyor. Ayrıca gerekirse uzak sistemleri yeniden başlatabiliyorlar.

İşletim sistemlerine, uygulamalara ve donanım sürücülerine yama uygulayabilen Atera; Chrome, Zoom, Java, Dropbox, Microsoft Office ve Adobe ürünleri gibi yaygın üçüncü taraf yazılımlarını destekliyor. Yöneticiler, gerektiğinde belirli yamaları hariç tutarak, yamaları büyük ölçekte yüklemek veya güncellemek için otomasyon profilleri oluşturabiliyor. Tek bir profil; bir yazılım paketini yükleme, bir Windows sürümünü yükseltme veya depolama disklerini yönetme gibi yama ile birlikte diğer görevleri de içerebiliyor.

Atera platformu, yama uygulamasına özgü çeşitli kapsamlı raporlar da sunuyor. Örneğin, yöneticiler Microsoft bilgi tabanlarına dayalı bir rapor oluşturabiliyor ve ardından tek bir tıklamayla doğrudan bu rapordan eksik yamaları yükleyebiliyor. Ayrıca yama durumları ve kayıtlı eylemler hakkında ayrıntıları da görüntüleyebiliyorlar. Atera; BT departmanı sürümü için Profesyonel, Uzman, Ana ve Kurumsal olmak üzere dört abonelik planı sunuyor. Bunlardan ilk üçü aylık veya yıllık abonelikler olarak mevcut. Kurumsal plan ise Atera’nın satış departmanıyla bir görüşme gerektiriyor. Dört planın hepsi yama yönetimini destekliyor.

2. Automox

Yerel, uzak ve bulutta barındırılan uç noktaların yama, uyumluluk ve yapılandırmasını otomatikleştiren bulut tabanlı bir sistem yönetim platformu olan Automox; Windows, macOS ve Linux sistemlerini destekliyor ve işletim sistemi ve üçüncü taraf uygulama yama ve güncellemelerini yönetmek için tek bir konsol sağlıyor. Satıcıya göre, yönetilen cihazlara yüklenen hem yetkili hem de yetkisiz uygulamalara tam görünürlük sunarak donanım ve yazılımları da otomatik olarak envanterleyebiliyor.

Automox, üç işletim sisteminde ve çok çeşitli uygulamalarda eksik yamaları belirleyebiliyor. Adobe Reader, Apple iTunes, Citrix Workspace App, Dropbox, Inkscape, Office 365, Notepad++, Slack ve daha birçok ürün için yerel destek sağlıyor. Yöneticiler bekleyen yamaları görüntüleyebiliyor ve ardından bunları onaylayabiliyor veya reddedebiliyor. Ayrıca tek tek yamalar hakkında ayrıntılara erişebiliyorlar.

Automox, yöneticilerin yapılandırma ve yama yönetimi süreçleri üzerinde ayrıntılı kontrol sağlayan özel betikler oluşturmasına olanak tanıyor. Belirli zamanlar için yama zamanlayabilir veya bir cihaz internete her bağlandığında otomatik olarak gerçekleşmesi için yapılandırabilirler. Automox ayrıca bir kuruluşun özel gereksinimlerine göre ayarlanabilen bildirim ve raporlama yetenekleri içeriyor. Üç abonelik planı bulunan platformda yama yönetimi için Basic; uç nokta yönetimi ekleyen Standard ve Standard paketini çok bölgeli uç nokta yönetimi, düzeltme ve diğer gelişmiş özelliklerle zenginleştiren Pro seçenekleri mevcut.

3. GFI LanGuard

GFI LanGuard, yöneticilerin yerel ve uzak masaüstleri, sunucular ve sanal makinelerdeki güvenlik açıklarını değerlendirmelerini ve yazılımları yamalamalarını sağlayan uç nokta koruma yazılım. Yöneticiler ayrıca ağlarını eksik yamalar ve diğer güvenlik açıkları açısından tarayabiliyor. LanGuard; Adobe, Apple, Google, Microsoft, Mozilla, Oracle, VMware ve diğerleri de dahil olmak üzere 50’den fazla satıcının Windows, macOS ve Linux cihazlarının yanı sıra üçüncü taraf uygulamalarını da destekliyor.

Yöneticiler, LanGuard’ı ağlarını otomatik olarak tarayacak veya talep üzerine taramalar gerçekleştirecek şekilde ayarlayabiliyor. Ayrıca yamaları merkezi arayüzden veya yama işlemlerini gerçekleştiren ayrı makinelere aracılar dağıtabiliyor. Böylece işlem yükünü de dağıtmış oluyor. Yöneticiler hangi yamaların yükleneceğini kontrol edebilirken, eksik yamaları da otomatik olarak indirebiliyor ve bir sorunla karşılaşırlarsa yama güncellemelerini geri alabiliyorlar.

LanGuard ayrıca yöneticilerin raporları PDF, RTF veya CSV gibi formatlara aktarmalarına olanak tanıyan web tabanlı bir raporlama arayüzü de sağlıyor. Raporların e-postayla otomatik olarak gönderilmesini planlayabiliyorlar. Büyük ağlar içinse yöneticiler, birden fazla LanGuard örneği dağıtabiliyor ve bu örneklerden gelen verilere dayalı toplu raporlar oluşturabiliyor. GFI, LanGuard’ı yıllık, IP başına lisanslıyor ve fiyatlandırma IP sayısına ve ürünün diğer GFI ürünleriyle birlikte satın alınıp alınmadığına göre değişiyor. IP başına fiyat, 50 ve 250 IP eşiklerinde önemli ölçüde düşüyor.

4. ITarian

MSP’ler için bulut tabanlı bir BT yönetim platformu olan ITarian, 4 temel hizmet sunuyor: Uzaktan izleme ve yönetim, BT hizmet yönetimi, hizmet masası ve yama yönetimi. Yama yönetimi özelliği hem Windows hem de Linux işletim sistemlerini ve 400’den fazla üçüncü taraf uygulamasını destekliyor. Yöneticiler, eksik yamaları için cihazları tarayabiliyor ve yama indirmeleri de dahil olmak üzere yama yönetimi sürecinin her aşamasını otomatikleştirebiliyor.

ITarian, hangi uç noktaların güvenlik açıkları içerdiğini belirlemeyi, bu uç noktaları etiketlemeyi ve belirli uç nokta gruplarına zamanlanmış zamanlarda otomatik olarak yama dağıtmak için politikalar oluşturmayı mümkün kılıyor. Yöneticiler, uç noktaları iş gereksinimlerine göre düzenlemek için kullanabilecekleri özel etiketler oluşturabiliyor. Ayrıca yamaları önem derecesine, satıcıya veya türe göre dağıtabiliyor ve dağıtımları zamana, gruba, bilgisayara veya diğer ölçütlere göre planlayabiliyorlar. Dağıtım için onaylamadan önce yamaları test de edebiliyorlar.

ITarian, yönetilen cihazların donanım, yazılım ve yama güncelleme geçmişi hakkında derinlemesine raporlar sağlıyor. Merkezi arayüz, uç nokta istatistikleri ve yama durumlarının tek bölmeli bir görünümünü sunuyor ve hangi uç noktaların güvenlik açıkları içerdiğini belirleyerek bunların hızla yamalanmasını sağlıyor. Uç nokta sistemlerindeki yamaları gerçek zamanlı olarak izleyen ve yöneten ITarian, uygulanan veya eksik yamalar ve başarısız dağıtımlar hakkında da raporlar çıkarıyor. Kuruluşlar, ITarian’ı 50 uç noktaya kadar ücretsiz kullanabiliyor. 50’den fazla olduğunda ise abonelik ücretleri, cihaz başına göre belirleniyor.

5. Kaseya VSA

Kaseya VSA; uyarı, keşif, otomasyon ve yama yönetimi gibi özelliklere sahip uzaktan izleme ve yönetim yazılımıdır. Yöneticiler, platformu Windows, macOS ve Linux bilgisayarları ve üçüncü taraf uygulamalarını dağıtmak, güncellemek ve yamalamak için kullanabiliyor. VSA, konumdan bağımsız ve bant genişliği için optimize edilmiş, yapılandırılabilir, politika odaklı bir yaklaşım benimseyerek tamamen otomatik yama yönetimi sağlıyor. Yazılım; yama işlemlerini ve diğer süreçleri otomatikleştirmek için aracı tarafından yürütülen betikleri kullanıyor.

Yöneticiler, ister ağda ister ağ dışında olsun, tüm uç noktalarda yazılım ve yama dağıtımını otomatikleştirmek için betikleri kullanabiliyor. Ek olarak, yamaları geçersiz kılabilir ve yama geçmişlerini görüntüleyebilirler. Politika tabanlı yaklaşım, yöneticilerin yama onaylarını, planlamayı ve kurulumu yönetmesini sağlayan profiller aracılığıyla yazılım bakımının standartlaştırılmasına yardımcı oluyor. Ek olarak, yöneticiler yamaların belirli zaman aralıklarında uygulanmasını önleyebiliyor ve belirli yamaları makinelerin bir alt kümesine reddedebiliyor. Yama güncelleme sürecinin bir parçası olarak, yöneticiler yazılım güvenlik açıklarını belirlemek için düzenli ağ taramaları ve analizleri planlayabiliyor. 

VSA; Adobe Acrobat Reader DC, Citrix Receiver, FileZilla Client, Inkscape, LibreOffice, Opera Browser, TeamViewer ve diğerleri gibi 100’den fazla üçüncü taraf uygulamasını kutudan çıktığı haliyle destekliyor. Yöneticiler, ev tabanlı kullanıcı cihazları da dahil olmak üzere birden fazla konum ve etki alanındaki uç noktaları yamalayabiliyor. Potansiyel müşteriler lisanslama bilgileri için Kaseya ile iletişime geçmek gerekiyor.

6. ManageEngine Patch Manager Plus

Bulut hizmeti veya şirket içi olarak kullanılabilen kapsamlı bir yama yönetim platformu olan ManageEngine Patch Manager Plus; Windows, macOS ve Linux uç noktalarında otomatik yama dağıtımı sağlıyor ve VM’ler ve dolaşım cihazları dahil olmak üzere hem sunucu hem de masaüstü sistemleri için destek veriyor. Patch Manager Plus, 850’den fazla üçüncü taraf uygulamasını destekliyor. Bunların çoğu Windows yazılımı olsa da platform birçok macOS ve Linux uygulamasını da işleyebiliyor.

Yöneticiler, eksik yamaları tespit etmek ve bunları dağıtmadan önce yamaları test etmek için uç noktaları taramak üzere merkezi web arayüzünü kullanabiliyor. ManageEngine ayrıca, üçüncü taraf uygulamalarının yamalanmasını basitleştirmeye yardımcı olmak için önceden oluşturulmuş, test edilmiş ve dağıtıma hazır paketler sağlıyor. Yöneticiler dağıtım politikalarını kendi özel iş gereksinimlerini karşılayacak şekilde özelleştirebiliyor ve bir yama, yazılım güncellemesi veya hizmet paketi dağıtırken bir uç noktada hangi yükleme ve yeniden başlatma seçeneklerinin gerçekleştirileceğini belirleyebiliyorlar.

Patch Manager Plus, güvenlik açıklarını analiz etmeye ve düzeltmeye yardımcı olmak için denetim ve dinamik raporlama yetenekleri de içeriyor. Yama durumu panoları ve yama yönetimi raporları aracılığıyla görüntülenebilen gerçek zamanlı yama yönetimi ölçümleri sağlayan platform, üç sürümde mevcut: Ücretsiz, Profesyonel ve Kurumsal. Ücretsiz sürüm 20 adede kadar iş istasyonunu ve 5 sunucuyu destekliyor. Diğer iki sürümün maliyeti ise abonelik planına ve şirket içi veya bulut sürümü olup olmadığına göre değişiyor. İki dağıtım seçeneği arasında bazı özellik farklılıkları da var, ancak çoğunlukla benzer işlevler sunuyorlar.

7. Microsoft Configuration Manager

Microsoft Configuration Manager; artık Intune, Endpoint Analytics ve Autopilot’u da içeren Microsoft Intune markasının bir parçası. Yerel ağdaki veya internet üzerinden bağlanan masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarları ve sunucuları yönetmek için şirket içi bir sistem olan Configuration Manager, diğer yeteneklerinin yanı sıra yazılım güncellemeleri de gerçekleştirebiliyor.

Configuration Manager, istemci bilgisayarlara yazılım güncelleştirmelerini izlemek ve uygulamak için araçlar ve kaynaklar içeriyor. Güncelleştirmeleri yönetmek için Windows Server Update Services (WSUS) ile entegre oluyor ve güncelleştirme meta verilerini almak için Microsoft Update’e bağlanıyor. Yöneticiler, Microsoft Update ile senkronizasyonları zamanlayabiliyor veya manuel olarak başlatabiliyor. Ayrıca herhangi bir güncelleştirmeyi dağıtmadan önce istemci bilgisayarlarda güncelleştirme uyumluluğunu tarayabiliyorlar. Configuration Manager; yazılım güncelleştirmelerini içeren dağıtım paketlerini kolayca uygulamak için bir sihirbaz da sağlıyor.

Configuration Manager’daki güncelleme yetenekleri öncelikle Microsoft yazılımlarına yönelik. Ancak yöneticiler Configuration Manager konsolundaki Üçüncü Taraf Yazılım Güncelleme Katalogları özelliğini kullanarak üçüncü taraf kataloglarına abone olabilir, güncellemelerini bir yazılım güncelleme noktasına yayınlayabilir ve ardından yazılımı istemci bilgisayarlara dağıtabilir. Configuration Manager lisanslaması biraz kafa karıştırıcı olabileceği için kuruluşların nasıl devam edeceklerine karar vermeden önce Microsoft’un lisanslama gereksinimlerini dikkatlice incelemesi veya bir Microsoft temsilcisiyle görüşmesi gerekiyor.

8. NinjaOne Patch Management

Uzaktan yönetim ve izlemeyi destekleyen bir bulut tabanlı hizmetler paketi içeren NinjaOne BT operasyon platformunun bir parçası olan NinjaOne Patch Management ile yöneticiler Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinin yanı sıra 135’ten fazla üçüncü taraf Windows uygulamasını da yamalayabiliyor. Yönetilen uç noktalar, internet bağlantısı olduğu sürece kurumsal ağın içinde veya dışında olabiliyor.

NinjaOne Patch Management; yama tanımlama, onaylama, dağıtım ve raporlamayı otomatikleştiriyor. Yöneticiler, her uç noktanın nasıl yamalanacağı konusunda tam kontrole sahiptir. Belirli ihtiyaçlarını karşılamak için yama dağıtımlarını onaylayabilir ve planlayabilirler. Ayrıca uç nokta yamalarını ölçekte optimize etmeye ve otomatikleştirmeye yardımcı olan yama politikaları tanımlayabilirler. Ek olarak, yöneticiler gerektiğinde özel dağıtımlar gerçekleştirebilir. Platform, yazılım güvenlik açıklarını belirlemek ve gidermek için de tek bir cam panel sunuyor.

NinjaOne Patch Management ile yöneticiler, yama durumlarına ilişkin gerçek zamanlı görünürlük elde eder ve böylece hangi cihazların savunmasız olduğunu hızla belirleyebilirler. Ayrıca uç nokta uyumluluğu hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan raporlar oluşturabilir ve paylaşabilirler. NinjaOne abonelik ücretleri aylıktır, cihaz başınadır ve abonelerden yalnızca ihtiyaç duydukları ücret tahsil edilir. Potansiyel müşteriler, özelleştirilmiş bir teklif için doğrudan şirketle de iletişime geçebilir.

9. SecPod SanerNow Patch Management

SecPod SanerNow Patch Management; güvenlik açığı ve uyumluluk yönetimi, varlık ifşası, uç nokta kontrolleri, yama yönetimi ve diğer hizmetler sağlayan bulut tabanlı araçlardan oluşan bir paket olan SanerNow uç nokta güvenlik platformunda yer alan bileşenlerden biridir. Rol tabanlı erişim kontrolüne sahip merkezi; bulut tabanlı bir konsoldan Windows, macOS ve Linux sunucularına ve iş istasyonlarına otomatik olarak yama yapmayı ve 450’den fazla üçüncü taraf uygulamasını güncellemeyi mümkün kılıyor.

SanerNow Patch Management ile yöneticiler uçtan uca yama ile ilgili görevleri otomatikleştirebilir; uç noktaları tarama, yamaları önceliklendirme, yamaları indirme ve dağıtımları planlama vb. Yama yönetimi hizmeti ise güvenlik risklerini en aza indirmeye yardımcı olarak, yayımlandıktan sonraki 24 saat içinde desteklenen satıcılardan yeni yamalar sağlıyor. Yamalar önceden test edilmiş ve dağıtıma hazırdır. Yöneticiler ayrıca yeni yamaları test edebiliyor veya bir yamada sorun varsa dağıtımları geri alabiliyor.

SanerNow Patch Management, gerçek zamanlı yama uyumluluğunu doğrulamak için sürekli taramalar gerçekleştirebiliyor. Yöneticiler, taramaları kendi özel ortamlarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirebiliyor. Merkezi konsol, yönetilen uç noktaların birleşik bir görünümünü sağlayarak, uyumluluk dışı sistemlerin belirlenmesini kolaylaştırıyor. Konsol ayrıca otomatik olarak oluşturulan raporlar ve entegre bir denetim günlüğü de sunuyor. Abonelik oranları ve planları hakkında bilgi için ilgili taraflar doğrudan SecPod ile iletişime geçebilir.

10. SolarWinds Patch Manager

Microsoft ürünlerini ve üçüncü taraf uygulamalarını hedefleyen yama yönetim yazılımı SolarWinds Patch Manager; çevrimdışı makineler de dahil olmak üzere hem fiziksel hem de sanal sunuculara ve iş istasyonlarına yama uygulamak için Microsoft WSUS ve Microsoft Endpoint Manager ile çalışıyor ve bunları genişletiyor. Yöneticiler, yama yönetimi süreçlerini, güncellemeleri araştırmaktan uç nokta ortamlarına dağıtmaya kadar basitleştirmeye yardımcı olan önceden oluşturulmuş, önceden test edilmiş güncelleme paketlerini kullanarak yama işlemlerini otomatikleştirebiliyor.

Patch Manager, yöneticilere yama süreci üzerinde kapsamlı bir kontrol sağlıyor. İşletim sistemleri veya IP aralıkları gibi ölçütlere göre uç nokta sistemlerini hedefleyerek hangi sunucuların ve iş istasyonlarının yamalanması gerektiğini belirleyebiliyorlar. Ayrıca hangi yamaların ne zaman dağıtılacağını kontrol edebilir ve farklı uç nokta grupları için farklı yama çizelgeleri oluşturabilirler. Yöneticiler, yama dağıtımından önce veya sonra gerçekleştirilecek belirli eylemleri tanımlayan paketler de oluşturabiliyor. Patch Manager ayrıca üçüncü taraf uygulamalar için önceden oluşturulmuş ve önceden test edilmiş paketler sağlıyor.

Patch Manager, tüm patch yönetim görevleri için merkezi bir web arayüzü sunuyor. Arayüz, bir patch durumu panosu ve yerleşik raporlar içeriyor. Örneğin, yöneticiler patch uyumluluğu, en son kullanılabilir patch’ler, en çok eksik olan patch’ler veya genel bir sağlık genel bakışı hakkında ayrıntıları görüntüleyebiliyor. Ayrıca belirli iş ihtiyaçlarını karşılamak için özel raporlar da oluşturabiliyorlar. SolarWinds, Patch Manager için hem abonelik hem de sürekli lisanslama seçenekleri sunuyor. Her iki tür de yönetilen uç nokta sayısına göre belirleniyor.

11. Syxsense

Syxsense; BT yönetimini, güvenlik açığı taramasını ve yama yönetimini tek bir bulut tabanlı sistemde birleştiren bir uç nokta yönetimi ve güvenlik platformudur. 2024’te Absolute Security tarafından satın alınan Syxsense, ister şirket içinde ister uzaktan bağlı veya bulutta olsun, Windows, macOS ve Linux sistemlerini yamalayabiliyor. Hem fiziksel hem de sanal ortamları destekleyen Syxsense; Java, Google Chrome veya Adobe ürünleri gibi üçüncü taraf yazılımlarını da tek bir konsoldan yamalayabiliyor.

Syxsense yama yönetim yazılımıyla, yöneticiler açığa çıkan güvenlik risklerine göre yamaları tarayabiliyor ve öncelik sırasına koyabiliyor. Cihaz sağlığı hakkında bilgilere tam erişimleri vardır ve bu da olası boşlukları hızla gidermelerini sağlar. Yöneticiler ayrıca hangi yamaların yayınlandığı ve ciddiyetleri hakkında bilgilere erişebiliyor, ardından hangi cihazların savunmasız olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini belirleyebiliyor. Syxsense yama dağıtımları tamamen otomatiktir ancak yöneticiler hangi yamaların dağıtılacağını, ne zaman dağıtılacağını ve hangi cihazların yamalanacağını seçebilir.

Syxsense, inceleme ve denetim amaçları için tüm yama etkinliğini kaydeder. Platform ayrıca, üst düzey genel bakışlardan filtrelenebilen ve özelleştirilebilen ayrıntılı raporlara kadar uzanan kapsamlı raporlama yetenekleri sağlıyor. Örneğin, yöneticiler üçüncü taraf uygulamalarının veya sanallaştırılmış sunucu çiftliklerinin güvenlik durumu hakkında raporlar oluşturabiliyor. Potansiyel müşterilerin, abonelik planları ve ürünlerin nasıl lisanslandığı hakkında ayrıntılar için doğrudan Syxsense ile iletişime geçmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu