Vivo V29 Lite

Vivo, hem yatırımları, hem yerli üretimleri hem de geniş yelpazedeki modelleri ile adını Türkiye’de çok duyuran markalardan biri. Ama daha önemlisi, kamera teknolojileri başta olmak üzere, cep telefonlarında farklı özellikleri ilk defa duyurması ile radarımıza girmişti. Örneğin Drone şekline dönüşebilen kamera alanı gibi farklı konseptler üzerine çalışıyor. Cep telefonlarının daha başarılı fotoğraf çekebilmesi için optik görüntü sabitleyiciyi bir üst kademeye taşıyarak telefon merceğini bir gimbal tarzı hareket sensörü yerleştiriyor. Daha da önemlisi, esnek ekranlı telefonlar konusunda daha farklı modeller üzerine çalışıyor 

Tüm bu gelişmiş teknoloji varyantları üzerine çalışıp, kimisini de gerçek bir ürüne dönüştürürken, akıllı telefon pazarındaki ürün çeşitliliğini de sürdürmeye devam ediyor. Bunlardan en yenisi de Vivo V29 Lite. 

Cihaz incelerken ilk dikkatimizi çeken şey kuşkusuz tasarım oluyor. Vivo V29 Lite, isminden de anlaşılacağı gibi hafif ve ince bir telefon. 6.78 inçlik, yanları kavisli bir ekrana sahip. Bu ekran 2400 x 1080 çözünürlük sunuyor. Ön tarafında uçtan uca ekran bizi karşılarken, arka tarafında çift ada şeklindeki kamera alan ve mat yüzey rengi dikkat çekiyor. Vivo bu rengi siyah elmas demiş ama ben hafif lacivert tonlar da sezinliyorum. Aynı modelin bir de sarı renkte altın ışıltısı modeli de var. Bizim test ettiğimiz bu modeldeki matlık çok hoşumuza gitti. Telefonun hemen sağ tarafında, açma kapama düğmesi ile ses kontrol düğmesi bulunuyor. Alt kısımda USB Type C bağlantısı ve hemen yanında SIM kart slotu dikkati çekiyor. Vivo V29 Lite aynı zamanda ekran altı bir parmak izi okuyucuya sahip ki bu daha üst segmentteki telefonlarda rastladığımız bir özellik. Haliyle hem tasarımı hem de özellikleri sebebiyle Vivo daha üst sınıf bir telefon hissiyatı uyandırdığı kesin. 

Performans ve Dahası

Daha üst segment demişken, Vivo V29 Lite orta giriş segment bir telefon. Bu segmentlerde biraz kafa karışıklığı oluşmaya başladı çünkü fiyat aralıkları ciddi farklılıklar gösterebiliyor. Ayrıca giriş veya orta segmentteki ürünler, kamera veya ekran tarafında bir üst segmentteki ürünlerle iddialaşacak kadar iyi özellikler sunabiliyor. Vivo da bunlardan biri. Bu kısmı biraz açalım. Parmak izi okuyucusundan bahsetmiştik zaten. Telefonun genel teknik özelliklerine baktığımızda 8 GB hafıza ve 256 GB depolama alanı ile geliyor. İçerisinde bir SD kart slotu yok. Cihaz, depolama alanındaki 8 GB’lık bir kısmı gerektiğinde hafıza olarak kullanıyor. Böylece toplam hafıza 16 GB’a yükselmiş oluyor. Daha fazla uygulamayı aynı anda açık tutmak için harika bir özellik. Vivo V29 Lite’ın kalbinde ise Snapdragon 695 5G işlemci var. 6 nm’lik bu işlemciyi birçok orta segment üründen tanıyoruz. Hem iyi performans verip hem de gücü iyi kullanan bir işlemci. Yine orta segmentin vazgecilmez grafik işlemcisi Adreno 619’da yerini almış. Yani Vivo V29 Lite genel özellikleri performans beklentisini de boşa çıkarmıyor. 

Kamera Özellikleri

ANA KAMERA ÖZELLİKLERİ64 MP, f/1.8, (wide), PDAF, OIS
2 MP, f/2.4, (macro)
2 MP, f/2.4, (depth)
LED flash, HDR, panorama
1080p@30fps
SELFİ KAMERASI16 MP, f/2.5, (wide)
1080p@30/60fps

Akıllı telefonları kutusundan çıkarıp hesabımızı kurduğumuzda ilk yaptığımız şeylerden biri de kamerayı açıp birkaç fotoğraf ve video çekmek. Vivo V29 Lite bu konuda iddialı geliyor. 64 MP’lik ana kamerası f 1.8 diyafram aralığı sunuyor. Geniş açılı bu ana kameraya arkada 2 adet 2 MP’lik kamera eşlik ediyor. Bunlardan biri Bokeh efektli fotoğraflar çekebilmeniz için derinlik tespiti yaparken, diğeri de makro çekimler için kullanıyorsunuz. Bu ana kamera Full HD çözünürlükte 30 ve 60 fps video kayıt yapabiliyor. Önde bulunan 16 megapiksellik kamera da yine Full HD çözünürlükte 30 ve 60 fps video çekim yapabiliyor. Deneyimlerimize gelecek olursak, ön kameranın fotoğraf çekme yetenekleri çok çok iyi. 10X yakınlaştırma, anladığımız kadarıyla yapay zeka desteği ve optik imaj sabitleme sayesinde yeterli keskinlik ve netlikte fotoğraflar almamıza yardımcı oldu. Süper makro modu da oldukça eğlenceli. Birçok objeyi çok yakından fotoğraflamak için kullanabilirsiniz. Porte modunda ise gerçekten inanılmaz işler yapıyor. Özel ayarlar sayesinde farklı efektler vererek çekimler yapabiliyorsunuz. En yüksek Bokeh efekti moduna geldiğinizde, arka plan bulanıklığı gerçekten de harika sonuçlar veriyor. 

Cihazın en iddialı olduğu şeylerden biri de gece çekimleri. Hem ön hem de arka kamerada çok başarılı gece çekimleri yapmanız mümkün. Burada renkleri de ayarlayabiliyor ve çok fazla grenleme olmadan iyi fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. 

Video çekimleri standart ayarda 1080p ve 30 fps olarak geliyor. Bunu 60 fps olarak değiştirebilirsiniz. Burada bir husus dikkatimizi çekiyor. OIS çok iyi çalışıyor. Hatta aşırı iyi çalışıyor. O kadar iyi çalışıyor ki, kapatmak zorunda kalıyorsunuz.. 🙂 

IOS açık iken özellikle 60 fps çekimlerde kamera hareketlerinde bazı duraksamalar meydana geliyor. 30 fps iken de benzer bir deneyimi görmek mümkün. Belki ileride yazılım güncelleme ile bu konu daha da iyi hale getirilebilir. Ancak hızlı kamera hareketlerinde kamera bir yere odaklanma ve orada sabit kalma ihtiyacı, çok hareket ettiğinizde teklemelere yol açıyor. Ama bu teklemeler sahnenin kendi içerisindeki hareketlerin akıcılığını bozmuyor. Yani mesela bir yolu çekiyorsunuz, otomobillerin gidişatında hiçbir sorun görmüyorsunuz. Ama kamerayı biraz hızlı bir şekilde sağa veya sola döndürdüğünüzde görüntüde o anda zıplamalar var. OIS kapatıldığında bu sorun önemli ölçüde çözülüyor. 

Video çekiminde en sevdiğimiz özellik ise sinematik çekim özelliği. Benim Christopher Nolan’dan neyim eksik derseniz, geniş çerçevede videoları kolayca çekebiliyorsunuz. 

Diğer Özellikler

Telefonların performans özelliklerini, kameralarını ve tasarımlarını kurcaladıktan sonra geriye diğer özellikler kalıyor. Genelde ilk göz attığım değerlerden biri batarya performansı. V29 Lite’ın kutusu açtığınızda ilk dikkatinizi çeken şey 44 Wattlık güç adaptörü oluyor. 5000 milamperlik bataryaya sahip olan V29 Lite, hızlı şarj özelliğini destekliyor. Bu sayede telefonu kısa sürede şarj etmeniz mümkün. Seyahatlerde en çok aranan özelliklerin başında geliyor. Seyahat demişken, ülkemizde yok ama cihaz 5G destekli olarak geliyor. Bu sayede ülke dışı seyahatlerde 5G hızında download ve upload yapmanız mümkün. Böyle bir cihazı en az 4 yıl kullanacağınızı düşündüğümüzde bence iyi bir özellik. Peki neden 4 yıl dedim? Çünkü Vivo V29 Lite, en az 2 büyük Android terfisini destekleyeceği sözünü veriyor. Yani bundan sonra yayınalanacak olan Android 14 ve 15 sürümlerini de bu cihazda kullanabileceksiniz. En az 4 yıl boyunca yeni Android işletim sistemi terfisi için yeni cihaz almak zorunda kalmayacaksınız. O zamana kadar da ülkemizde 5G gelir diye umuyorum. 

Toparlayalım..

Vivo V29 Lite, büyük ekranı, güçlü işlemcisi ve donanımsal özellikler, çok ince bir gövdeye sığdıran bir akıllı telefon. Tasarım biraz kişiye göre değişmekle beraber V29 Lite’ın arka yüzü kesinlikle orta segment değil, daha üst segmente göz kırpan bir cihaz. Farklı fotoğraf ve video çekim yetenekler, hızlı şarjı, güçlü bataryası ve uzun süreli işletim sistemi desteği ile listemizin üst sıralarında yerini alıyor.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu