Otomobilinizi akıllı hale getirmek ister misiniz? Ya da aracınızın yeterince akıllı olmadığını mı düşünüyorsunuz? O halde sizi Amazon’un Auto Echo çözümü ile tanıştıralım.
Yazar: Berk İybar
Amazon’un belli ki tek bir hedefi var: Tüm dünyayı Alexa ile tanıştırmak. Bir süredir akıllı ev ürünleri ile tanışık hale geldiğimiz Alexa, şimdi Auto Echo cihazı ile otomobillerin içerisindeki yerini alıyor. Sadece 45 gram ağırlığındaki bu cep Herkül’ü 85 x 47 x 13.28mm boyutlarında. Kutunun içerisinde Auto Echo’yu araca monte edecek aparat da mevcut. Mıknatıslı ve biraz basit düşünülen bu çözüm size yeterli gelmiyorsa piyasada yer alan birçok çözüm imdadınıza yetişiyor. Ancak önemli nokta Auto Echo’nun araçta görünür olması ve sürücünün cihaz üzerinde bulunan ses kapatma ve aksiyon alma tuşlarına rahat şekilde erişebilmesi.
Kulak misafiri
Ürünü hemen aracınıza monte etmeyip biraz kurcaladığınızda ise birçok delik göreceksiniz. İşte bunlar Auto Echo’nun kulakları ve ağzı. Deliklerin altında yer alan mikrofonlar araç içinde oluşabilecek gürültülü ortamlarda bile sesinizi ve komutlarınızı hiç sektirmeden yakalamaya odaklanıyor. Tam da bu noktada bir parantez açma zamanı. Amazon’un akıllı ürünlerinde bitmeyen bir tartışma konusu Auto Echo’da da kendini gösteriyor. Amazon, bizi ne kadar dinliyor? Konuşmalarımızın içindeki kelimeler seçilip ilgili firmalara satılıyor mu ve mahremiyetimiz ne kadar güven altında? Bu sorular ayrı bir teknoloji etiği panayır programına ait olduğu için parantezi kapatıp incelememize devam edelim.
Kolay ve hızlı bağlantı
Dahili bataryası bulunmayan cihaz micro USB kablo ile USB veya kutu içinde gelen çakmak dönüştürücüye bağlanıyor. Maliyeti düşürmek için Amazon bu tarz bir yola başvurmuş ve batarya ile daha modern Type-C USB’den vazgeçmiş. Cihazı aracınıza bağlamak için AUX çıkışını ya da Bluetooth bağlantı seçeneğini kullanabilirsiniz. Ardından süreç telefonu herhangi bir Bluetooth cihaz ile eşleştirmekten farklı değil. Tüm bu maliyet hesabına ve sadeliğine rağmen ürünün 65 euro fiyat etiketi bence sunduklarına göre psikolojik 50 euro rakamının üzerinde kalıyor.
Neler yapabilirim?
Auto Echo eğer önceden Spotify gibi bir müzik programı açıksa sesli komutlarınızla şarkıları değiştirebiliyor. Hava durumunu, trafik durumunu sorabilir ya da navigasyona geçiş yapabilirsiniz. Daha karmaşık işlemler yapmak istediğinizde örneğin “Bana en yakın eczaneyi bul”, “Beni beni en yakın İtalya restoranına götür,” dediğinizde Auto Echo, Google’dan vazgeçip kendi veritabanı üzerinden hareket etmek istiyor ve sonuçlar tatmin edici olmaktan uzak oluyor. Az önce belirttiğimiz mikrofonların bu tarz ürünlere göre en iyi performansı sergileyerek tanımlanmış kullanıcı sesini neredeyse hatasız ve sektirmeden tanıdığını belirtelim. Trafik, klima ve benzeri dış seslere rağmen sesinizi Auto Echo’ya duyurmak için hiç çabalamanız gerekmiyor.
Ancak asıl sorun görece yeni araçlarda zaten bu tarz uygulamaların tamamının gerçekleştirilebiliyor olması. Auto Echo son yıllarda üretilen araçlara yeni bir şey katamıyor. Tabii ki özellikle 2010 öncesi Bluetooth’un otomobillerde sık rastlamadığı döneme ait bir aracınız var ve onu yakın zamanda değiştirmeyi düşünmüyorsanız Auto Echo aracınızla sohbet etmenizi sağlayabilir. Bu vesile ile müziğinizi de araç içine aktarmayı sağlayabilirsiniz. Tabii ki tüm bu işlemler rakip cihazlara göre daha fazla mobil veri kullanıyor. Mobil veri sesler, komutlar ve veritabanı dışında kişisel verilerin alınması için kullanılıyor mu diye düşünmeden edemiyoruz.
Amazon belli ki yakın gelecekte akıllı yaşam konseptinde daha agresif bir politika izleyecek. İki sene önce Amerika için piyasaya çıkan bu ürün yerelleştirmeler sonrası daha yeni yeni Avrupa için piyasaya sürüldü. Bu tarz ürünler aslında büyük bir mimarinin ilk tuğlaları. Kendi haritası ve veritabanı belki de Amazon’un tutkulu rüyası uydu internet projesi ile Auto Echo ve benzeri ürünler gerçek anlamda hayata geçecek. İşte asıl o zaman bizimle sohbet etmek için can atan Alexa’nın niyetini anlayacağız.