Apple, teknoloji dünyasında yine öncü olmaya hazırlanıyor. Şirketin 2025’ten itibaren TSMC’den alacağı 2nm çiplerle donatılmış cihazları piyasaya süreceği bildirildi. Bu adım, Apple’ı bu teknolojiyi kullanan ilk telefon üreticisi yapacak.
2020’de Apple’ın A14 Bionic yongası ve Huawei’nin Kirin 9000 SoC’si, TSMC’nin 5nm süreci kullanılarak üretilen ilk çiplerdi. Geçen yıl, TSMC yalnızca bir akıllı telefonda kullanılan 3nm çipi üretti: A17 Pro, şu anda iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modellerinde kullanılıyor. Süreç düğümleri küçüldükçe, bir çipte kullanılan transistörler de küçülüyor, böylece bileşenin içine daha fazlası sığdırılabiliyor. Bir çipin transistör sayısı ne kadar yüksekse, o çip o kadar güçlü ve/veya enerji verimli oluyor.
TSMC’nin 3nm’den 2nm’ye geçişi, Gate-all-around (GAA) transistörleri kullanacak. Bunlar, kapının kanalı dört taraftan sarmasını sağlayan dikey olarak yığılmış yatay nano tabakalar kullanıyor. Bu da akım sızıntılarını azaltıyor ve sürüş akımını artırıyor. Samsung Foundry, 3nm çiplerinde zaten GAA transistörlerini kullanıyor, ancak TSMC 2nm üretimi başlayana kadar kullanmayacak. 2nm’ye geçiş için TSMC, iki yeni fabrika inşa ediyor ve üçüncü bir tesis için onay arıyor. 2nm üretimi için fabrikaların inşası TSMC’ye milyarlarca dolara mal olacak.
Bu teknolojik ilerleme, Apple’ın cihazlarının performansını önemli ölçüde artırabilir. 2nm çipler, daha hızlı işlemci hızları, gelişmiş grafik işleme yetenekleri ve daha yüksek enerji verimliliği sağlayarak Apple ürünlerini daha rekabetçi hale getirecek. Ayrıca, Apple’ın 2027’de başlaması beklenen 1.4nm işlem düğümü için de üretim kapasitesini ayırtmaya çalıştığı bildirildi. Bu gelişmeler, akıllı telefon ve diğer Apple cihazlarının performansını ve kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.