ARM ve Acorn’un kurucu ortağı Hermann Hauser, İngiltere’nin teknoloji egemenliği şansını değerlendirdi. Hauser’e göre İngiltere’nin bu alanda liderlik etme imkânı bulunmuyor.
Hauser’e Göre İngiltere Teknolojide Liderlik Vasfına Sahip Değil
Son dönemin en çok konuşulan şirketlerinden birisi olan ARM’nin kurucu ortağı Hermann Hauser, Birleşik Krallık’ın teknolojik olarak kendine güvenme konusunda hiçbir şansının olmadığını dile getirdi. Hauser açıklamasında Avrupa ülkelerinin kritik teknolojilere kendi erişimlerine sahip olmaları gerektiğini ve bu sayede ABD’ye olan bağımlılıklarının azalacağını belirtti.
Başarılı girişimci, İngiltere’nin kritik teknoloji alanındaki hamlelerini eleştirdi. Bu duruma bir örnek olarak, Birleşik Krallık hükümetinin kısa görüşlü bir şekilde 2016 yılında yaklaşık 24 milyar sterline (25.5 milyar dolar) Japonya merkezli SoftBank’a satılmasına izin vermesini gösterdi. ARM son olarak geçtiğimiz yıllarda ekran kartı üreticisi Nvidia tarafından satın alınmak istenmiş ancak diğer teknoloji şirketleri bu durumun rekabeti öldüreceği gerekçesiyle satışın iptal edilmesini talep etmişti. Daha sonrasında ARM’nin Nvidia’ya satışı yetkili makamlar tarafından onaylanmamıştı.
Ancak kısa bir süre önce Schneider Electric, son yıllarda İngiltere’nin en başarılı endüstriyel ve mühendislik yazılım şirketi olan Aveva’nın tüm hisselerini satın alacağını duyurmuştu. Bununla birlikte İngiltere hükümeti, ülkenin en büyük yarı iletken üretim tesisi olan Newport Wafer Fan’ın Çin merkezli Wingtech’in sahibi olduğu Hollandalı Nexperia şirketine devredilmesine de izin vermişti. Hükümet daha sonrasında gelen tepkilerin ardından bu satın almayı iptal etmenin yollarını aramaya başlamıştı.
Hauser son olarak, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın diğer uluslara karşı bir zorlama aracı olarak teknolojiyi durdurma tehdidini örnek göstererek, Avrupa ve İngiltere’nin ABD’ye bağımlı olmaması için kritik teknolojilere ulaşması gerektiğini ve bu teknolojileri ellerinde bulundurmasının faydalı olacağını belirtti.