INTERPOL’ün küresel mali dolandırıcılığa ilişkin son değerlendirmesi; yapay zeka, kripto para birimleri, kimlik avı ve hizmet olarak fidye yazılımı modelleri gibi teknolojideki gelişmelerin tetiklediği teknoloji destekli dolandırıcılığın yükselişine dikkat çekiyor. Bu durum dolandırıcılık planlarını daha karmaşık hale getirdiği gibi, ileri düzeyde teknik bilgiye sahip olmayan suçlular için erişilebilir hale getirerek küresel finansal güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Değerlendirmeye göre teknolojinin etkin olduğu dolandırıcılığın yükselişi, profesyonel ve karmaşık dolandırıcılık saldırılarında artışa yol açıyor. Suç grupları, çeşitli mali dolandırıcılık yöntemleri için çevrimiçi platformları kullanıyor. INTERPOL Genel Sekreteri Jürgen Stock, mali dolandırıcılığın hızla arttığı konusunda uyarıda bulunurken küresel iş birliğinin gerekliliğini vurguluyor. Stock’a göre, öncelikli olarak tüm kurum ve kuruluşların raporlama konusunu kusursuz ve hızlı hale getirmesi gerekiyor. Çünkü, ancak bu sayede zamana karşı yarışta hayati bir avantaj yakalanabilir.
Değerlendirmenin can alıcı noktalarından biri de ABD’de sahte kimlik ve romantik dolandırıcılıklarda artış yaşanması. Buna ek olarak Asya’da domuz kesme dolandırıcılığı ve telekomünikasyon dolandırıcılığı gibi daha yerel konularda da artış görülüyor. Bu da saldırganların hedeflerini daha detaylı analiz ettiğini ve saldırılarını geliştirdiklerini gösteriyor. INTERPOL, bu suçlardan dolayı kaybedilen fonların izini sürmek ve kurtarmak için çok paydaşlı, kamu-özel sektör ortaklıklarının gerekliliğinin altını çiziyor.
Bir Yorum