Robotların günlük ve iş yaşamındaki yeri artarak devam ediyor. Bu durum tartışmaların doğmasına neden oluyor. Örneğin, Elon Musk gibi keskin görüş sunanlara göre eğer kendimizi geliştirmezsek ya robotların kölesi ya da vasıfsız bir canlı türü olacağız. Ancak Toyota, robot konusuna biraz daha farklı açıdan bakarak insanın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.
Yaşlı insanlar için bağımsızlık olanağı
Robotik alanda çalışan Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) geçtiğimiz hafta tavana monte edilen ve ev işlerinde yardımcı olmayı hedefleyen bir robot kol tanıtımı gerçekleştirdi. TRI’ın CEO’su Gill Pratt, vizyonlarının insanın yerine geçen değil, yanında duran yapay zeka ve robot çalışmalarından ibaret olduğunun altını çizdi. Pratt’e göre özellikle uzayan ömür ve yaşlı nüfus sayısının artması ile bu tarz gündelik işlere yardımcı olacak robotlar yaygınlaşacak. “Özellikle yaşlı kesimin kimseye bağlı olmadan yaşama isteklerine sonsuz saygı duyuyoruz. Bu istek emin ki önümüzdeki 10-15 sene içerisinde geliştireceğimiz robotlarla gerçek olacak.”
Hedef, hatasız robot yapmak
Pratt özellikle maliyet ve güvenilirlik konusunda ilk günden beri taviz vermeden çalışmalarına devam ettiklerini söylüyor. “Ar-Ge sürecinde masraftan asla kaçınmıyoruz ancak robotların satın alınabilir olması da hedeflerimiz arasında. Final haline gelen ürünlerin yaygın olarak kullanılması için maliyetlere dikkat ediyoruz. Bir diğer konumuz da güvenilirlikte hatasız olmak. Bugüne kadar izlediğimiz bazı sunumlarda robotların görevleri çoğu zaman eksiksiz yerine getirdiğini görüyoruz. Ancak biz eve giren ve insan hayatına etki edecek bir gelişmeden bahsettiğimiz için robotlarımız hatasız olarak çalışacak şekilde hedef koyduk.”