Yazı: Berk İybar
Kara haber çabuk yayılır derler. İnternet ortamında ise yanlış bilgi ışık hızıyla yayılıyor. Yayılan bu bilgiler bazen bilinmeden bazen de kasten yani manipülasyon amacıyla karşımıza çıkıyor. Sosyal medya platformları başta olmak üzere politikacılar ve teknoloji devleri online bir risk olarak kabul edilen bilgi kirliliğini siber güvenlik ekosistemi içerisinde süzmeye çalışacak.
Fantastik haberler daha inandırıcı geliyor
Tek bir haber ile insanları 5G alıcılarının sağlığa zararlı olduğuna hatta COVID’in başlangıcı olduğuna ikna edebilirsiniz. İkinci bir haber ile aynı insanlar baz istasyonlarının yıkmaya başlayacaktır. “COVID’i geçiren mucize karışım” başlıklı sitelerin sayısı milyonları geçiyor. İşte bu tarz “yalan” haberler ne yazık ki ilginç geldiği için inandırıcılığı da yüksek oluyor. Uzmanlar iletişim çağının vebası olarak gördüğü yanlış bilgiyi artık sahte bilgi statüsüne geçirip küresel bir güvenlik tehdidi olarak ele almanın zamanının çoktan geldiğini ifade ediyorlar. Çünkü en iyi ihtimalle bu “ilgi çekici” siteler aslında cihazlara kötü niyetli yazılım yüklemeye yarıyor.
Filtre ve sansür arasındaki ince çizgi
Trump’ın şiddete dönen gösteri çağrılarına WhatsApp, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarının yasak getirmesi belki balık baştan kokar tabirinin en doğru şekli. Eğer önlem almaya en tepeden başladıysak bilgi kirliliğini gerçekten ciddiye almış olabiliriz. Yalnız bu aşamada da şeffaflık ve adalet ilkeleri devreye sokulmalı. Aksi halde yanlış bilgi ile bazılarının işine gelmeyen bilgiyi ayırmak yani filtre ve sansür arasındaki çizgiyi kaybedebiliriz.