Dijital kameranızı web kamerası olarak nasıl kullanırsınız?

Web kameraları kısa bir süre önce ortaya çıkmıştır ve kullanımı artmaya başlamıştır. Şunu söyleyebiliriz ki çoğu durumda onları ayarlamak için herhangi ek donanıma veya aksesuara gerek yoktur. Peki, özellikle uzaktan çalıştığımız bugünlerde dijital kameralarınızı birer webcam’a dönüştürmeye ne dersiniz?  

Mevcut durumlardan dolayı artık birçok çalışan evinden işini devam ettirmek zorunda kalıyor. Bu sırada da Zoom, Skype, Google Meet gibi video konferans yazılımları kullanıyorlar. Bundan kaynaklı olarak gerçek toplantı odaları değişirken, büyük kamera üreticilerinin çoğu da kameralarını web kamerası olarak kullanılmasına izin veren bir beta yazılımı geliştirdi. 

Bu yazılım sayesinde DSLR veya aynasız kameranızın büyük sensörleri, video konferans oyununuzu bir üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmaktadır. Bunun dışında, son zamanlarda web kamerası gücü verilen GoPro Hero 8 Black de evde eğitim veya fitness eğitmenleri için ideal olan geniş açılı objektifleri bulunmaktadır. 

Peki, bunu nasıl ayarlayabiliriz? Bu özellik, Canon, Nikon, Panasonic, Fujifilm veya GoPro bir kameranızın olup olmamasına bağlıdır. Bu yüzden her web kamerası yazılımı çözümü için özel bölümler hazırladık. Bu yazıyı okuduğunuz zaman nasıl işinize yarayacağını göreceksiniz. Bunların hepsi, uyumlu oldukları kamera modelleri veya Mac, Windows gibi destekledikleri bütün platformlarda bir tür sınırlamaya da sahiptir.

Bu yüzden, kameranızı web kamerası olarak da kullanabilmek için en kusursuz yöntemle, video yakalama kartı adı verilen bir malzeme kullanan, aynı zamanda da en yüksek kaliteyi garanti eden bir eğitimle başladık. Kameranız temiz bir HDMI sinyali çıkardığı ve bir bağlanabilir kablonuz olduğu müddetçe bu yöntem oldukça iyi çalışır ve sorunlardan kaçınır. 

Fakat yazının ilerleyen kısımlarında hangi kamera üreticileri ücretsiz yazılım çözümlerine sahip ve bunları nasıl kullanabilirsiniz sorularına cevap olacak bölümler de göreceksiniz. Yazıyı okumaya başlamadan önce ilgili bölüme giderek kameranızı web kamerası olarak kullanmanıza izin verecek ücretsiz bir yazılım çözümü olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Böylece zamanınızı tasarruflu kullanmış olursunuz. 

İlk olarak şununla başlıyoruz: Kameranızı web kamerası olarak kullanmak için video yakalama kartını nasıl kullanabilirsiniz? İşte cevabı…

Kameranızı web kamerası olarak kullanabileceğiniz “kusursuz yöntem”

Birçok kamera üreticisi firma, kameraların herhangi bir donanıma gerek duymadan web kamerası olarak kullanılabilmesine izin veren beta yazılım çözümleri yayınladı. Fakat bunlar sadece belirli modellerle çalışmak başta olmak üzere birçok sınırlamalarla geliyor. 

Eğer bu yazıda anlatılanların hiçbiri sizin işinize yaramıyorsa video yakalama kartı kullanarak yüksek kaliteli bir alternatif de yakalayabilirsiniz. 

Bu yöntemde 30 fps’de 4K yayın yapabilir HDMI çıkışına sahip tüm kameralarla uyumlu olur. Bunlar çok iyi avantajlarıdır. Bunu yapabilmek için de üç ana bileşene ihtiyacınız vardır:

  1. Video yakalama kartı
  2. HDMI ve USB kabloları
  3. İsteğe bağlı olarak kullanmak istediğiniz durumlar için yayın yazılımı

En kaliteli şekilde video ve ses elde etmek için isteğe bağlı bazı aksesuarlar kullanılabilmektedir. Bunlar, harici bir mikrofon, tripod ve ışıktır. Bu yazıda asıl ele aldığımız konu, DSLR’nizi veya aynasız fotoğraf makinenizi web kamerası olarak kullanmak için gereken temel konulardır. 

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, kameranız hem HDMI çıkışına hem de temiz bir HDMI sinyali çıkış yeteneğine sahip olmalıdır. Yani, kare hızı, otomatik odaklama modu gibi grafik kaplamaları içermemektedir. Bazı kameralarda bunu ayarlardan veya kameranın arkasında yer alan “bilgi”/ “ekran” düğmesine de basarak kaldırmanız mümkündür. 

Şimdi sıra geldi kurulumunu nasıl oluşturacağınızı aşama aşama anlatmaya…

 

  • Video yakalama cihazı alın

 

UVC’yi destekleyecek bir video yakalama kartınız olmak zorundadır. Çünkü bu kart, web kameralarının Zoom ve Skype gibi çalışmalarına izin veren bir protokoldür.

Bunun için size verebileceğimiz örnekler var: Elgato Cam Link 4K en hızlı satanlarındandır. Bunun dışında Mirabox Capture Card, Magewell USB Capture HDMI gen 2 gibi alternatifleri de düşünebilirsiniz. 

 

  • Yakalama kartını bağlayın

 

Elde etmiş olduğunuz video yakalama kartını kameranıza ve dizüstü bilgisayarınıza bağlamanız gerekmektedir. Aldığınız video yakalama kartları bazen HDMI kablosuyla birlikte gelmeyebiliyor. Bunun için önceden kontrol etmenizde fayda vardır.  

Kameranızın HDMI çıkışını karttaki HDMI girişine, daha sonra da ikincisini USB üzerinden kullanacağınız bilgisayarınıza takın. Bazen ek sürücüye ihtiyaç duyulabiliyor bunu öğrenmek için de video yakalama kartınızın kılavuzuna bakabilirsiniz. Şimdi sırada son adımınız var.

 

  • Çalıştırın

 

Bütün bağlamaları yaptıktan sonra geriye sadece çalıştırmak kalıyor. Ekip toplantıları için kameranızı web kamerası haline dönüştürmek istiyorsanız başka bir yazılım yüklemeniz gerekmiyor. 

Hangi sürüme ait bilgisayar kullanıyorsanız kullanın, bilgisayarınız kamerayı web kamerası olarak tanımalıdır ve yapacağınız video konferans programında bir seçenek olarak sunmalıdır. 

Fakat daha sonra ayarlarınızı değiştirmek veya eklemeler yapmak isterseniz bazı üreticiler “Open Broadcaster Software” önermektedir, bunu kullanabilirsiniz. 

OBS, Mac ve Linux için ücretsiz bir uygulamadır ve aynı zamanda da gelişmiş bazı özellikler içermektedir. OBS için önerilebilecek bazı alternatifler ise Streamlabs ve Xsplit’tir.

Dijital kameranızı web kamerası olarak kullanabileceğiniz ücretsiz yöntemler

Daha önce de belirttiğimiz gibi Canon ve Panasonic gibi üreticiler bir beta yazılımına sahiplerdir. Bu da kameranızı ek bir donanım ihtiyacı duymadan web kameranıza bağlayabilmeniz için oldukça kullanışlıdır. 

Fakat bu kurallar belirli üreticiler tarafından sınırlandırılmıştır. Şimdi ise, bu ücretsiz seçeneklerden bahsedeceğiz.

Web kamerası olarak Canon makinenizi kullanın

Canon diğer üretici firmalar arasında en kapsamlı yazılımı yayınlayan markadır. 25 kamerasıyla çalışmaktadır ve bütün bilgisayarlar için kullanılabilmektedir.

Eğer 25 makineden birine sahipseniz öncelikle yapmanız gereken şudur: Sadece başlangıçta EOS Webcam Utility Beta’yı ardından da işletim sisteminizi seçin. Daha sonra “Sürücüler ve Karşıdan Yüklemeler” sekmesini açın ve kamera modelinizi belirtin. Şimdi EOS Webcam Utility Beta’yı indirme seçeneğini göreceksiniz.

Bunu indirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmak zorundasınız. Ardından kameranızı USB yardımıyla kullanacağınız bilgisayara bağlayın ve video konferans yazılımınızın ayarlarına gelin. Buradan EOS Webcam Utility Beta’yı seçiniz.  Böylece Canon marka makinenin web kameranız olarak kullanıma hazır olacaktır. 

Web kamerası olarak Fujifilm makinenizi kullanın

Fujifilm, web kamerası üreticilerinin beta yazılımlarına daha sonradan katılım göstermiştir. Bazı X Serisi ve GFX serisi kameralarında bu yazılımı kullanmak mümkündür. Başlangıçta Mac’lerde kullanılamazken artık Mac’lerde de kullanılabilmektedir. 

Fujifilm X Cam olarak bilinmekte olan sürümü X-T2, X-Pro2, X-Pro3, GFX 50S gibi belirlediği serilerde çalışmaktadır. Orta format düzeyindedir ve özellikle Zoom programı için kullanılmaktadır. 

Fujifilm makinenizi web kamerası olarak kullanabilmeniz için de öncelikle Fujifilm X Cam’i indirmeniz gerekmektedir. Bunun dışında, nasıl çalışıyor olduğuna dair de bilgileri Fujifilm yayınlamıştır. 

Web kamerası olarak Panasonic makinenizi kullanın

Panasonic, en geç katılımcılardır. Panasonic’in yazılımı, canlı yayın veya web kamerası görevi için az sayıda kamerasını kullanmanız için gerekli güncellemeleri yapmıştır. 

Yalnızca Windows için olan “Akış için Lumix Tether( Beta)” isimli yazılım şimdilerde en yeni altı kamerasıyla uyumluluk göstermektedir. Bunlar, Panasonic Lumix GH5, GH5S, G9, S1, S1R ve S1H’dir. 

Panasonic’in sistemi Canon ve Fujifilm’den biraz daha karışıktır. Çünkü web kamerası olarak kullanabilmeniz için Açık Yayıncı Yazılım (OBS) ve OBS-VirtulaCam da indirmeniz gerekmektedir. 

Eğer uyumlu kameralardan birine sahipseniz, bilgisayarınız da Windows ise indirilecek olan programların kullanımı basittir. Yazılımı işletmeye başlamak için indirme sayfasını açın.  İndikten sonra izleyeceğiniz yollar diğerleriyle benzerdir. 

Web kamerası olarak GoPro makinenizi kullanın

Web kamerası kullanımına izin veren üreticiler arasındaki yenilerden birisi de GoPro’dur. Kullanım alanı oldukça sınırlıdır ve sadece GoPro Hero 8 Black ile çalışmaktadır. Aynı zamanda tek uyumlu olduğu da Mac’lerdir. Windows ile uyum geliştirmesi de henüz bitmemiştir.

Süreci ise oldukça basittir.  İhtiyacınız olan şeyler, kameranız, ürün yazılım güncellemesi, USB kablosu ve GoPro Webcam Desktop Utility yazılımıdır. 

Bütün bunları hallettiğiniz zaman kullanım alanlarını rahatlıkla kullanabileceksiniz. Zoom, Google Meet, Microsoft Teams gibi birçok önemli video konferans uygulamalarıyla çalışabilmektedir. Ayrıca ücretsiz olan OBS yardımıyla da Twitch’in beğenileri için de kullanma şansınız vardır. 

Yazılımı yükleme ve GoPro makinenizin kamerasını web kamerası olarak ayarlama ile ilgili ayrıntılı bilgiler için resmi talimatlar sayfasını ziyaret edin. Bütün sorularınızın cevaplarını orada bulabileceksiniz. 

Web kamerası olarak Nikon makinenizi kullanın

Nikon, diğer üreticiler gibi kameralarının bilgisayarların web kamerası olarak kullanımına izin veren bir yazılım geliştirmedi fakat onun yerine bu göreve benzer kullanımı sağlayabilecek bazı ipuçları olduğunu söyleyebiliriz.

Nikon kamerayı bir web kamerası olarak kullanmak için bir video yakalama kartına ihtiyaç vardır. Bu yüzden kusursuz yönteme benzemektedir. Fakat bu sayede daha kaliteli bir video elde edilebileceğini de gösterir. Bunun için 4K ayarına gitmeniz gerekmektedir fakat öncesinde kullanacağınız bilgisayarın bunu destekleyip desteklemeyeceğini araştırmanız faydalı olacaktır. 

Video kalitesini seçiniz ve Nikon makinenizi manuel moda geçirin. Bu işinizi kolaylaştıracaktır. Ardından şu aşamaları izlemelisiniz.

 

  • Kamera ayarlarınızı yapın

 

En uygun ayarların f/2.8 veya f/4 olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra ISO ayarlarını yapın. Otomatik ISO’yu seçebilirsiniz. Deklanşör hızınız sizin nerede olduğunuza bağlıdır fakat yine de dikkatli ayarlama yapmalısınız. Ardından güç ve uyku zamanlayıcılarını kapatın. Eğer kameranızda manuel odaklama ve yüz izleme özelliği bulunuyorsa bunu kullanın ve kamerayı odaklayın. 

 

  • İyi bir lens seçin

 

Seçeceğiniz lens kullandığınız makineye bağlıdır. Lens seçerken görüntünün kompozisyonunu ve çerçevelemesini dikkate alın. Bunun dışında 35 mm de kullanabilirsiniz. Ama unutmayın ki odaklamanızı çok doğru yapmalısınız ve tüm lenslerde olduğu üzere, görüntü çerçevesini çok iyi düşünmeniz gerekir.

 

  • Video yakalama kartınızı seçin

 

Birkaç tane iyi alternatif bulunmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi Elgato veya Mirabox Capture Card kullanabilirsiniz. 

 

  • Yazılım kurulumunu yapın

 

Xsplit veya Streamlabs gibi birkaç tane alternatif olmasıyla birlikte OBS de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda OBS’ler oldukça güçlü bir yazılım kaynağıdır. 

 

  • Ses efektleri belirleyin

 

Bir USB mikrofon ses konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Video kalitesi kadar ses kalitesi de oldukça önem taşımaktadır. En iyi USB mikrofonlardan birisini örnek verebiliriz: Razer Seiren Elite.

 

  • Işıklandırma ekleyin

 

Kullanılacak olan dijital kameraların video kaliteleri çok iyi olabilir fakat hepsi mevcut aydınlatmalar ile çalışmaktadır. YouTube veya Twitch beğenileri için oldukça profesyonel düzeyde ışıklandırma yöntemleri bulunmaktadır. 

Bir ana ön ışık mutlaka olmalıdır. Bunun için de difüzörlü LED ışık paneli oldukça iyi çalışabilir ve kendinizi aydınlatmanız için de idealdir. Ama ışık gölgesinin çok sert olmamasına dikkat edin. Buna ek olarak arka plana da ikinci bir ışık kullanılabilir bu da görüntüye daha fazla derinlik katmasına yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu