Eğer internette gayrimenkul sahibi olmak istiyorsanız işte bununla ilgili bilmeniz gereken her şey burada…
Basit bir şekilde söylemek gerekirse, bir alan adı; internete bağlı bilgisayarları ve kaynakları tanımlamaya, bulmaya yardımcı olan mekanizma. Ücretsiz alan adları da bulunuyor ama genellikle bunları alan adı kayıt kuruluşları aracılığıyla satın almanız gerekiyor. Bir alan adının en önemli özelliği ise benzersiz olması. Bu da şu demek: İnternet üzerinde iki bilgisayarın ya da sunucunun aynı alan adına sahip olması imkânsız.
Eğer internette yer almak istiyorsanız benzersiz çevrimiçi adınız olarak hizmet verecek bir alan adı kaydetmelisiniz. Ziyaretçileriniz, bu alan adını kullanarak web siteniz ya da e posta yoluyla sizinle etkileşime girebilirler.
Alan Adı ve URL Arasında Nasıl Bir Fark Bulunuyor?
Genellikle URL ve alan adı birbiri yerine kullanılıyor. Fakat teknik açıdan değerlendirecek olursak ikisi aynı değil. Daha önce de belirttiğimiz gibi, alan adları internetteki bilgisayarları tanımlamak için kullanılıyor. Bu bilgisayarlar, 185.113.25.55 gibi dizilerden oluşan IP adreslerini kullanıyor. İnsanlar sayılardan ziyade bir karakter dizisini hatırlamayı daha kolay bulduğu için webin öncüleri IP adresleri yerine internetteki varlıkları tanımlamak için alan adlarını tasarladılar. Diğer yandan bir URL veya tek tip bir kaynak bulucu, alan adının yanı sıra protokol ve yol dahil olmak üzere diğer bazı bilgilerden oluşuyor. Örneğin, “https://cıoupdate.com/..” CIO Update’in alan adı, https ise transfer protokolü ve /… kısmı da web sitesindeki belirli bir bölümün yolunu ifade eden URL.
Birçok modern tarayıcıda bir web sitesini ziyaret etmek için tam URL’yi girmeniz gerekmiyor. Sadece alan adını girmeniz yeterli. Tarayıcı web sitesini açmak için gerekli protokolü ve diğer bilgileri otomatik olarak ekliyor.
Alan Adları Nasıl Çalışıyor?
Tarayıcınıza alan adı girdiğiniz zaman bir alan adı sistemi (DNS) sunucusuna istek gönderiyor. Bu ISS’niz tarafından veya üstün performans için dağıtılmış bir küresel sunucu ağına güvenen saygın bir üçüncü taraf tarafından barındırılabilir. Alan adıyla ilişkili isim sunucularını aramak, ardından da isteğinizi bu isim sunucularına iletmek bu sunucuların görevi. İsim sunucuları ise, web sitesinin web barındırma şirketi tarafından yönetilen bilgisayarları ifade ediyor.
İsim sunucuları, talebi web sitesini barındıran bilgisayara iletiyor. Bu bilgisayara web sunucusunun adı veriliyor ve web sitesini almakla görevli olan, daha sonra da geri gönderen, web tarayıcınızda görüntüleyen Apache, Nginx ve Tomcat gibi bir http sunucu yazılımı tarafından destekleniyor.
Alan Adı Türleri Neler?
Bir alan adı genellikle cıoupdate.com gibi, her biri bir noktayla ayrılmış iki veya daha fazla kısma ayrılıyor. Alan adındaki son noktanın sağında kalan bölüm, üst düzey alan adı(TLD). Bunlar genellikle “.com/ .net/ .org” gibi genel TLD’leri kapsıyor.
Ardından “.uk/ .in” gibi ülke kodu üst düzey etki alanları olan ccTLD’ler var. “Bbc.co.uk” veya “abc.net.au” gibi belirli bölgelere yönelik siteleri tanımlamak için de kullanılmaları amaçlanıyor.
GTLD’nin aksine, birçok TLD belirli kullanım senaryosu için tasarlandı. Örneğin “.edu” eğitim kurumları tarafından, “.gov” ise sadece devlet kurumları tarafından kullanılıyor. Bunun gibi birçok TLD bulunuyor.
Alt Alanlar Ve Park Edilmiş Alanlar Nedir?
Yukarıda belirttiğimiz sınıflandırmanın yanı sıra alan adları başka şekillerde de organize ediliyor. Oldukça sık duyulan yaygın bir alan türü “alt alan adı”. Tam olarak adından anlaşılacağı gibi, bir alan içindeki başka bir alan adına “alt alan adı” deniyor. Bir alt alan adı genelde orijinal alan adının önüne ekleniyor. Örneğin, “blog. ……….com” gibi.
Alt alan adları, ek bir alan adı satın almadan, farklı bir web sitesini etkili bir şekilde barındırmanıza yardımcı olduğu için kullanışlı. Alt alanlar genelde ana alandan bir şekilde farklı olan içeriği barındırmak amacıyla kullanılıyor. Örneğin, Google, arama motoru tarafından sunulan hizmetler için yardım ve destek sağlayabilmek amacıyla “support.google.com” alt alan adını kullanıyor.
Bir diğer popüler alan türü de “park edilmiş alan adı”. Park edilmiş alan adı genelde ana alan adı için bir takma ad olarak kullanılıyor ve istekleri birincil alana yönlendiriyor. Şirketler genelde “Microsoft.com veya Google.com” gibi birincil alan adlarını yaygın yazım hatalarını güvence altına alabilmek için park edilmiş alan adlarını kullanıyor. Birçoğu da birincil alanı diğer TLD’lere kaydetmek için park edilmiş alan adlarını kullanıyor. (örneğin yahoo.net’e kaydetmek için…)
Fakat bu terimin kökeni, kaydettiğiniz ancak özellikle herhangi bir web sitesine işaret etmeyen alan adlarını ifade ediyor. Bu günlerde ise park edilmiş alan adı uygulaması genelde alan işgalinde kullanılıyor. Park edilmiş alan adı, başka birinin kaydettirmesini önlemek için bir TLD satın alma ve ardından yeniden satarak kar elde etme eylemi. Teknik olarak bu uygulama yasa dışı değil, fakat genellikle, özellikle de kötü bir niyetle yapıldığı zaman hoş karşılanmıyor.
Peki, Etki Alanlarından Kim Sorumlu?
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), alan adları için politikalar oluşturan ve uygulayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. ICANN, internetin herkes tarafından kullanılabilir durumda kalmasını sağlamak amacıyla 1998 yılında kuruldu.
ICANN, Alan Adı Kayıt Şirketleri adı verilen şirketlere alan adı satma izni veriyor. Bu alan adı kayıt kuruluşlarının, alan adı kayıtlarında değişiklik yapmalarına ve alan adı kaydettirmeleri gerektiği zaman ICANN’e küçük bir ücret ödemelerine de izin veriliyor.
Bir Alan Adını Nasıl Satın Alabilirsiniz?
Bluehost, GoDaddy, HostGator gibi birçok alan adı kayıt kuruluşlarından birinden alan adı satın alabilirsiniz. Kayıt şirketleri alan adı için genelde 1 yıllık artışlarla ücret alıyor fakat bazıları kayıt sırasında 10 yıla kadar peşin ödeme yapmanıza izin veriyor.
Şunu da söyleyelim ki bir alan adına ek olarak, bir web sitesi barındırma hesabına da ihtiyacınız var. Aslında, neredeyse her zaman, size bir barındırma planı satmanın yanı sıra alan adı kayıt hizmetleri de sunan birçok barındırma şirketine yönelmek daha doğru gelebilir. Bu düzenleme, her iki hizmeti tek bir hesap altında yönetmenize olanak tanıyor.
Bir alan adı satın alma süreci değişiyor. Buna genellikle istediğiniz alan adının mevcut olup olmadığını araştırarak başlarsınız. Hemen hemen her alan adı kayıt kuruluşunun bu amaç için özel bir aracı bulunuyor. İyi olanlardan bazıları bir adım öne geçiyor ve aradığınız alan adı zaten alınmışsa size diğer potansiyel alan adları için de öneride bulunuyor.
Ardından alan adı için ödeme yapmanız gerekiyor. Fiyatlar ise TLD’ye bağlı olarak değişiyor ve bazıları diğerlerinden daha pahalı. İyi alan adı kayıt kuruluşları size alan adını farklı TLD’lerle satın alma ve park etme seçeneği ve hatta isterseniz size uygun bir indirim imkanı bile sunacak. Alan adınızı, ücreti ödendikten ve kaydedildikten sonra, web sitenizi barındırmak için kullanabilirsiniz.