ChatGPT, kısa bir süre önce piyasaya sürülmesine rağmen, milyonlarca insana ulaşarak büyük bir yankı uyandırdı. Bu bize, yapay zeka teknolojisinin gün geçtikçe gelişmeye devam edeceğini gösteriyor. Sohbet botu, kullanıcıların sorularına tıpkı bir insan gibi cevap vermesiyle dikkat çekiyor. Hayatımıza yeni dahil olan bu yenilik hakkında ise akıllarda pek çok soru işareti bulunuyor.
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka teknolojisidir ve sorulara konuşma yanıtları vermek üzere tasarlanmış üretken bir sohbet robotudur. İnsan ve yapay zeka arasında bir diyalog başlatan ChatGPT, kullanıcıların kuantum hesaplama ve işleme kodundan insan kalbinin mekaniğine ya da makale ve deneme yazmaya kadar oldukça spesifik konularda bilgi almasına olanak tanıyor.
Kullanıcılar, ChatGPT’nin ürettiklerine yanıt olarak arama sorgusunu detaylandırabiliyor veya belirli bilgilere ulaşmak için takip soruları sorabiliyor. Bu bilgi, daha sonra özgeçmişlere, ödevlere, iş görevlerine, sunumlara ve raporlara da dahil edilebiliyor. ChatGPT ayrıca, kullanıcının seçtiği konularda şarkı, film senaryoları ve şiirler yazabiliyor.
Araç, geri bildirim yoluyla işlevselliğini geliştirmek için geçen yıl genel kullanıma sunuldu ve o zamandan beri OpenAI, dünya çapında milyonlarca ücretsiz kullanıcıdan güçlü ve zayıf yönleri hakkında bilgi aldığını söylüyor. Yalnızca ilk 5 günde ChatGPT’ye 1 milyondan fazla kişinin erişim sağladığı ve lansmanından iki ay sonra da aylık 100 milyon aktif kullanıcıyı çektiği tahmin ediliyor.
ChatGPT nasıl çalışır?
ChatGPT, büyük bir dil modeli aracı olarak biliniyor ve makaleler, ders kitapları, internet gibi çok büyük bilgi yığınlarıyla eğitiliyor. Teknoloji, OpenAI’nin GPT-3 otoregresif dil modelinin temelleri üzerine kuruludur. GPT, internetten milyarlarca veri noktası kullanılarak oluşturulmuş bir tür sinir ağı makine öğrenimi modeli olan “Önceden Eğitilmiş Üretken Transformatör” anlamına geliyor. İlk olarak 2020’de üretilen GPT-3, insan benzeri metinler üretmek için derin öğrenme algoritmalarını kullanıyor. ChatGPT’nin teknolojisi, yeni nesil teknolojiye dayalı olduğundan, aslında GPT-3’ün biraz ilerisindedir.
ChatGPT’yi benzerlerinden ayıran şey, İnsan Geri Bildiriminden Güçlendirmeli Öğrenim (RLHF) olarak bilinen bir süreçte sürekli olarak iyileştirilen, insan benzeri ifade ve etkileşim için incelikli üretken AI kapasiteleridir. OpenAI’nin insan yapay zeka eğitmenleri, yanıtların daha gerçekçi olması amacıyla her iki taraf için de konuşmalar oluşturuyor.
Eğitmenlere ayrıca yanıtlarını oluşturmak ve aracı konuşma kalıpları, yazılı anlatım, çeviri, metin tamamlama ve benzeri görevlerde eğitmeye yardımcı olmak için “modelle yazılmış önerilere” erişim sağlanıyor. Yanıtları bir metin kutusunda toplayan arama motoru, sohbet botu veya sanal asistan gibi davranıyor.
ChatGPT’nin artıları
Giderek daha doğru hale geliyor: ChatGPT birkaç hata yapıyor, ancak belirli konularda iyi eğitimli olduğu ve doğru bilgiler sunabildiği açık.
Ezberci, formalite icabı görevleri yüksek bir standartta gerçekleştiriyor: ChatGPT, bir toplantıya katılmanız veya niş bir konuya hızlı bir genel bakış sağlamanız için size blog fikirlerinin bir listesini veriyor. Bu, onu bir proje üzerinde daha fazla çalışmak için sağlam bir başlangıç noktası yapıyor.
Bilgileri sizin için gerçek zamanlı olarak detaylandırabilir: Örneğin, AI size enflasyonun ekonomi üzerindeki etkileri hakkında bir paragraf sağlarsa ve daha fazla ayrıntı isterseniz, yanıtını yeniden oluşturuyor. Kelime sayısını veya nerede daha fazla ayrıntı istediğinizi belirtebilirsiniz.
Birden çok dile yanıt verecek şekilde programlanabilir: Bu, onu çeşitli coğrafi konumlarda faaliyet gösteren işletmeler için çok uygun hale getiriyor.
ChatGPT’nin eksileri
Hatalar yapabiliyor: Pek çok kullanıcı yanıtlardaki hatalara işaret ediyor. ChatGPT, gelişiminin bu aşamasında, bilgilerin doğruluğu için kullanıcıların kendilerinin ayrıştırmasına ve teyit etmesine güveniyor.
Dolandırıcılık potansiyeli: ChatGPT’nin dili yüksek derecede akıcı bir şekilde taklit etme ve bir ulusun deyimlerini dahil etme yeteneği, e-posta veya metin yoluyla kimlik avı saldırıları düzenleyen bilgisayar korsanları tarafından istismar için kullanılabiliyor. ChatGPT suçlular tarafından gönderilen güvenilir ve yetkili e-postaların yolunu kolaylaştırabiliyor. Ayrıca, bilgisayar korsanları bu aracı kötü amaçlı kod oluşturmak için kullanabiliyor.
Yanlış bilgi yayma: OpenAI, aracın bilgi tabanındaki boşlukları doldurmak için çalışıyor olsa da, hata geçmişi ve yanlış bilgileri gerçekmiş gibi sunma konusundaki kanıtlanmış yeteneği, sahte haberler ve yanıltıcı bilgiler yayabiliyor.
İnsan katılımı eksikliği: ChatGPT’yi eleştiren pek çok kişi, önemli iş görevleri için bir teknoloji parçasına aşırı derecede bağımlı olma sorununa işaret ediyor. Bu, yalnızca günümüzün kalitesini etkilemekle kalmıyor, iş görevlerini daha az anlamlı hale getiriyor.
Temel olarak, ChatGPT’nin bir soru-cevap robotundan daha fazlası olması amaçlanıyor. Kullanıcılar, belirli bir ses tonunda denemeler ve şiirler yazmak için algoritmadan yararlanabiliyor. Temel bilgisayar programları ve kodlar yazabilir, felsefi konuşmalar yapabilir ve seyahat planlaması yapılabiliyor. Hatta teknoloji tıbbi rehberlik sağlayabilir, tarifler oluşturabilir ve proje özetleri sağlayabiliyor.
Microsoft, çalışanların hibrit bir ortamda birlikte daha uyumlu çalışmasına yardımcı olmak için şu anda ChatGPT bileşenlerini Teams’e yerleştiriyor. Teams içinde, ChatGPT toplantıları özetleyebilecek, kişiselleştirilmiş verilerle mesajlara hızla yanıt verebilecek ve daha fazlasını yapabilecek.
Şu anda ChatGPT, üretken yapay zekanın sunabileceği potansiyelinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. ChatGPT, gördüğümüz en gelişmiş sohbet botlarından biri olabilir, ancak yine de diğer botlarla aynı sınırlamalara sahip bir bot.
ChatGPT’yi nasıl kullanırız?
ChatGPT’nin diğer tüm yapay zeka araçları gibi avantajları ve sınırlamaları olsa da, yapay zeka alanında kesinlikle yankı uyandıran bir gelişme. Doğru kullanıldığında faydalı olabilir. Daha şimdiden, Viva Sales’teki satış profesyonellerinin, CRM ve Microsoft Graph içgörüleri ile geliştirilmiş son derece kişiselleştirilmiş içerikle e-posta yoluyla mesajlara hızla yanıt vermesine yardımcı oluyor.
Ayrıca şu anda Microsoft hesabı olmayan kullanıcılar için erişim ücretsizdir. Kullanıcıların yapması gereken tek şey chat.openai.com’u açıp bir hesap oluşturmak ve böylece hizmeti denemeye başlamak. Kullanıcıların bir hesabı olduğunda tek yapmaları gereken bir metin kutusuna bir bilgi talebi girmek, böylelikle sistem hemen yanıt verecektir. Hatta şu anda insanlara botu nasıl daha etkili kullanacaklarını öğretmek için dersler bile mevcut.
ChatGPT Plus’a nasıl abone olunur?
ChatGPT’nin abonelik planı ChatGPT Plus aylık 20 dolar tutarındadır. Ücretli abonelik modeli, kullanıcıların ücretsiz sürümün kapasitesinin dolduğu yoğun zamanlarda bile genel erişimi ve daha hızlı yanıt sürelerini garanti ediyor.
Plus planı aboneleri, OpenAI’nin şu anda Plus abonelerinin kullanımına sunulan GPT-4 gibi en son güncellemeleri ve kullanıma sunulduğunda Plus kullanıcılarına öncelik verecek ChatGPT eklentileri dahil olmak üzere yeni özelliklere ve iyileştirmelere öncelikli erişim elde ediyor.
1. OpenAI hesabınızı oluşturun veya oturum açın: ChatGPT’nin oturum açma sayfasını ziyaret edin. Daha sonra, hesabınıza giriş yapabilir veya yeni bir tane oluşturabilirsiniz. Yeni bir hesap oluşturmak için e-postanızı, Google hesabınızı veya Microsoft hesabınızı kullanabilirsiniz.
2. ‘Plus’a Yükselt’ düğmesine tıklayın: Hesabınızda oturum açtıktan sonra, genellikle sohbet etmeye başlayacağınız sohbet robotunun ana sayfasına yönlendirileceksiniz. Sağ taraftaki çubukta yer alan “Plus’a Yükselt” yazan yeri tıklayın.
3. Açılır pencerede “Planı Yükselt”e tıklayın: “Plus’a Yükselt” düğmesine tıkladıktan sonra, devam etmek isteyip istemediğinizi kontrol eden bir açılır pencere görünecek. Ücretsiz ve Plus planlarının fiyatları ve özellikleri arasındaki farkı gördükten sonra, yeşil renkli “Planı yükselt” düğmesini tıklayın.
4. Satın alma işlemini tamamlayın: Onayladıktan sonra, satın alma işleminiz için bir ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfa e-posta adresiniz, ödeme bilgileriniz ve fatura adresiniz dahil olmak üzere normal bir ödeme işleminin gerektirdiği tüm bilgileri içeriyor.