Linux’un işlevi ve görevleri UNIX’le benzerlik göstermektedir. Linux, işletim sistemlerinin temelinde yer alan bir programdır ve oldukça kullanışlıdır. Temel işlevi ise donanımın yazılımla iletişim kurmasına izin vermektir. Linux işletim sistemleri, akıllı telefonlardan kurumsal sunuculara kadar birçok yerde bulunmaktadır. En güçlü ve popüler platformlardan birisi olan Android de gücünü Linux işletim sisteminden almaktadır. Bu işletim sistemi aynı zamanda tüm donanım kaynaklarını da yönetmeye yardımcı olan bir yazılımdır. Eğer işletim sistemi olmasaydı yazılımlar asla çalışmazdı.
Linux işletim sisteminin birkaç parçası bulunmaktadır. Bunların ne olduğuna bakacak olursak şu şekilde anlatabiliriz:
- Bootloader: Bu yazılım bilgisayarınızın ön yükleme sürecini yönetmektedir. Bir nevi açılış ekranıdır.
- Kernel: Linux adı altındaki bütünün tek bir parçasıdır. Sistemin çekirdeğidir ve CPU, bellek gibi birimleri yönetmektedir.
- Alt Sistem: Bu alt sistem ise kullanıcı alanını önce yükler ve arka plan yardımlarını da kontrol etmekle görevlidir.
- Grafik Sunucu: Bilgisayardaki grafikleri görüntülemeye yarayan alt sistemlerden birisidir. Daha çok X sunucusu veya X olarak bilinmektedir.
- Masaüstü: Masaüstü ortamları kullanıcıların gerçekten etkileşimde bulunduğu parçasıdır. Birçok masaüstü ortamı da bulunmaktadır.
- Uygulama: Her masaüstü ortamı farklı uygulamalar sunmaktadır. Linux, aynı Windows gibi kurulumu kolay yüksek kalitede binlerce yazılım başlığı sunmaktadır. Aynı zamanda uygulama kurulumunu merkezi ve basit hale getiren App Store gibi araçlar da içeren birçok dağıtımı bulunmaktadır. .Bunlardan biri olan Ubuntu Linux, birçok uygulama arasından hızlı bir şekilde arama yapmanıza yardımcı olmaktadır.
Linux’un Tarihi
Linux, 1990’lardan beri bilinmektedir ve ismi sadece işletim sisteminin çekirdeğini ifade etmektedir. Linus Torvalds’ın bir fikri olarak ortaya çıkmış bir işletim sistemidir. Bunun tasarımı için de temelinde UNIX işletim sistemi kullanılmıştır. Fakat öneriler UNIX tasarımcıları tarafından reddedilmiştir ve kullanıcılar tarafından önerilen değişikliklere açık olacak bir işletim sistemi başlatmayı düşünmüşlerdir.
Bundan dolayı da Linus 1991 yılında Kernel tasarlamıştır. Birçok programa ihtiyacı olsa da bunu yapmayı başarmıştır. Zaman geçtikçe, MIT gibi birkaç yerde diğer programcılarla beraber çalışmıştır ve böylece Linux uygulamaları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Bazı uygulamalarla çalışan Linux sistemi, 1991 yılında resmi olarak piyasaya sürülmüştür. İşte bu olay, şimdilerde oldukça tercih edilen açık kaynaklı işletim sistemleri seçeneklerinden biri olması için ilk adımdı.
Linux’un ilk sürümleri çok fazla kullanıcı dostu değildir. Çünkü Linus Torvalds, bu ürünü ticarileştirmeyi düşünmemişti. Durumun böyle olması da Linux’un popülaritesini sınırladı. Ama bunlara rağmen Linux’un açık kaynak yönü onu oldukça sağlam bir hale getirdi.
Evet, Linux ismi ve işletim sistemi, Linus Torvalds’a aittir fakat kaynak kodunun telif hakkı da birçok bireysel yazarına aittir. GPLv2 Lisansı adı altında da lisanslanmıştır.
Şimdilerde, Linux işletim sistemi her yerdedir. İnternetin birçoğunu, dünyanın en büyük yüzlerce süper bilgisayarının tamamını ve aynı zamanda dünya borsalarını da çalıştırmaktadır. Bunlara ek olarak Linux, dünyada popülaritesini duyurmuş ve en güvenli, endişesiz işletim sistemlerinden birisi olarak bilinmektedir.
Linux Diğer İşletim Sistemlerinden Farklı Mıdır?
Aslında Linux, birçok yönden diğer işletim sistemlerine benzemektedir. Onlar gibi grafik okuyucuları, kelime işlemcileri vb. gibi birçok yazılım türüne sahiptir. Fakat şöyle bir detay vardır ki, bir yazılım yaratıcısı diğer sistemlerde kullanabileceğiniz bir program yapıyorsa temelinde bir tür Linux sürümünü oluşturmuş olabilir. Yani bu da demek oluyor ki kullandığınız bir programda Linux işletim sistemi bulunma ihtimali çok yüksektir.
Bunun dışında önemli bir farkı ise, Linux’un açık kaynaklı bir yazılım olmasıdır. Linux oluşturmak istiyorsanız kullanacağınız kod ücretsizdir ve kullanıcıları tarafından katkıda bulunulması mümkündür. Linux’un temel parçaları yaygındır fakat farklı yazılımlar içeren birçok Linux dağıtımı da mevcuttur. Bu yönü de yine Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran önemli bir özelliğidir. Böyle olması da Linux’un özelleştirilebildiği anlamına gelmektedir. Çünkü çoğu uygulama değiştirilememektedir.
Linux’u Kimler Tercih Eder? Nerelerde Kullanılır?
Siz biliyor olsanız da bilmeseniz de muhtemelen Linux kullanıyorsunuz. Çünkü kullanılan çoğu program temelinde Linux çalıştıran sunucular tarafından oluşturulmaktadır. Özellikle şirketler Linux’u tercih etmektedir. Çünkü daha esnek ve güvenli bir destek sunmaktadır. Red Hat, SUSE gibi şirketler Linux’u oldukça yaygın bir şekilde kullanmaktadır.
Bunlara ek olarak kullandığımız akıllı telefonlar, giyilebilir cihazlar ve daha fazla üründe de Linux bulunmaktadır.
Linux Kullanmanın Faydaları
Her şeyden önce, ücretsiz bir işletim sistemidir. Açık kaynak olmasından dolayı programlama bilgisine sahip olan herkes içeriğini değiştirebilmektedir. Linux, ücretsiz olmasının yanı sıra seçim yapabileceğiniz binlerce hatta milyonlarca uygulama ve program sunmaktadır. Aynı zamanda Linux yükledikten sonra bir anti virüs programına da ihtiyacınız yoktur. Çünkü Linux, son derece güvenli bir sistemdir. Hatta güvenliğini daha da çok artırmak için çalışma yapan bazı gruplar da bulunmaktadır. Bu güvenilirliği sayesinde Amazon, Facebook ve Google gibi oldukça popüler şirketler de sunucuları için Linux kullanmaktadır.
Linux Nasıl Kurulur?
Linux diğer işletim sistemlerine göre kurulumu en kolay olan sistemlerden birsidir. Linux size şöyle bir hizmet sunmaktadır: İşletim sistemini sabit sürücünüzde herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek kalmadan bir CD veya USB’den çalıştırmış olursunuz. Tam işlevselliği bulunmaktadır. Bunu kullanmaya karar verdiğiniz zaman “Kur” yazan yere iki kere tıklayınız ve basit kurulum sihirbazında ilerleyin. Verilen talimatlara uygun ilerlediğiniz zaman kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. En sonunda da kullanıcı adınızı ve şifrenizi ayarlayın ve kurulumu tamamlayın. Sistem bilgisayarınızı yeniden başlatacaktır. Ardından Linux işletim sistemi kullanıma hazırdır.
Red Hat Enterprise Linux Ne Gibi Avantajlar Sunar?
Red Hat Enterprise Linux platformunun avantajları şu şekilde sıralanabilir:
• Red Hat Enterprise Linux platformu, hibrit bulut altyapısını dünyadaki yüz binlerce uç düğümüne taşır.
• İşletim sistemi güncellemeleri nedeniyle meydana gelen iş yükü kesintileri en aza indirilir.
• Sistem güncellemeleri daha verimli olarak aktarılır.
• Otomatik durum kontrollerine izin verir.
• İzinsiz girişlere karşı mücadele ederek sistem uyumunu kontrol eder.
• Adminler uygulamaların otomatik olarak uygun kriptografi paketini kullanması için tüm sistemi kapsayan güvenlik politikası algoritma kriterlerini belirler.
• Entegre çözümlerle karmaşık sistemlere kolaylıkla yönetilir.
• Dahili yönetim bileşenleri sayesinde birden fazla kullanıcıya birden fazla uygulama versiyonu sunulabilir.
• Red Hat Enterprise Linux platformu hem diğer Red Hat ürünleri hem de diğer sağlayıcıların ürünleriyle uyumlu olarak çalışır.
Ubuntu Nedir?
Ubuntu, Linux çekirdeğini kullanan ve özgürce kullanılabilen bir işletim sistemi olan Debian tabanlı açık kaynaklı bir Linux dağıtmıdır.
Açık kaynak topluluğu, merak uyandıran projeler ve şirketler ile doludur, öyle ki Microsoft gibi kapalı kaynak ürünler geliştiren firmalar bile onu benimsemeye başlamıştır.
Ubuntu, geniş kapsamlı bir takip ile geliştiren açık kaynaklı projelerden biridir.
Başlangıçta kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiştir, sunucularda ve akıllı telefonlarda kullanılabilir sürümleri geliştirilmiştir.
Ubuntu’nun geliştirilmesi, Mark Shuttleworth tarafından kurulan İngiltere merkezli bir şirket olan Canonical tarafından yönetilmektedir .
Ubuntu Faydaları
Ubuntu ile istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Güçlü ve çok yönlü bir Linux dağıtımıdır. Ubuntu’yu sahip olduğunuz her cihaza teorik olarak kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Bu, Ubuntu’yu masaüstünüzde ve dizüstü bilgisayarınızda çalıştırabileceğiniz anlamına gelir.
Ardından, web sitenizi bir sunucuda barındırmak için Ubuntu’yu kullanabilirsiniz. Ubuntu kullanarak ağınızdaki dosyalarınızı yedeklemek için ağa bağlı bir depolama aygıtı oluşturabilirsiniz. Ardından, IoT cihazı olarak kullanmak için bir Raspberry Pi ye Ubuntu Core kurabilirsiniz.
Ubuntu, her biri belirli bir amaç için veya bir masaüstü ortamı etrafında inşa edilen çeşitli programlar ile birlikte gelir. Masaüstü ortamları ubuntu’nun görünümünü ve hissini belirler. Ayrıca, dosya yöneticileri, arşiv araçları ve PDF görüntüleyicileri gibi herhangi bir grafik sisteme sahip yardımcı programlarını da içerir.
Ubuntu’ya Steam’i yükleyebilir ve Windows’a özel bazı oyunlar da dahil olmak üzere binlerce oyun oynamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, ekran kartınız için en yeni grafik sürücülerini Ubuntuya yüklemek de zor değil . Tam olarak aynı programları bulamıyor olsanız da, Ubuntu ile masaüstünde yapamayacağınız herhangi bir şeyi düşünmek oldukça zordur.
Linux (UBUNTU) Kurmak İçin Gerekenler
- Ubuntu’nun resmi sitesine ulaşın.
- “Download” butonuna basın ve Ubuntu ISO dosyasını indirin.
- “Universal USB Installer” programını indirin.
- USB belleğinizi bilgisayarınıza takın ve Universal USB Installer programını çalıştırın.
- Ubuntu Linux sürümünü seçin.
- İndirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasının konumunu seçin.
- Bilgisayarınıza takılı olan USB belleğinizi seçin ve “Create” butonuna basın.
- Ubuntu’yu USB belleğe yüklemek için “Yes” butonuna basın.
- Bilgisayarınızı USB belleğinizle başlatabilir ve Ubuntu’yu kullanabilirsiniz.
Bilgisayarınızdan Linux’u kaldırmak ve yerine Windows yüklemek için:
- Linux’un kullandığı özgün, takas ve önyükleme bölümlerini kaldırın:
- Bilgisayarınızı Linux kurulum disketiyle başlatın, komut istemine fdisk yazın ve ENTER tuşuna basın.
- Komut istemine p yazın ve ENTER tuşuna basarak bölüm bilgilerini görüntüleyin. Listelenen ilk öğe sabit disk 1, bölüm 1 bilgileri ve ikinci öğe sabit disk 1, bölüm 2 bilgileridir.
- Komut istemine d yazın ve ENTER tuşuna basın. Silmek istediğiniz bölüm numarası sorulur. 1 numaralı bölümü silmek için, 1 yazın ve ENTER tuşuna basın. Tüm bölümler silininceye kadar bu adımı yineleyin.
- Bu bilgileri bölüm tablosuna yazmak için, w yazın ve ENTER tuşuna basın. Bilgiler bölüm tablosuna yazıldığı için bazı hata iletileri oluşturulabilir; ancak bu aşamada önemli olmamalıdırlar, çünkü sonraki adımda bilgisayar yeniden başlatılıp yeni işletim sistemi yüklenecektir.
- Komut istemine q yazın ENTER tuşuna basarak Fdisk aracından çıkın.
- Windows işletim sistemi için önyüklenebilen bir disketi veya önyüklenebilen CD-ROM’u sürücüye yerleştirin ve CTRL+ALT+DELETE tuşlarına basarak bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Artık Windows’u yükleyebilirsiniz.
Linux için ServerProtect: Trend Micro deneme sürümü