2024 yılı temamız “Strateji ve Gelecek”

Penta Teknoloji, 34 yıllık yolculuğunda Türkiye’nin güçlü ve güvenilir markalarından biri olmayı başardı.

Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal: “2024 yılında da hedefimiz olan Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamaya ve insan odaklı büyüme stratejimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

Penta Teknoloji’yi 1990 yılındaki küçük bir ofisten, bugün Türkiye’nin öncü teknoloji dağıtım şirketlerinden birine dönüştüren yolculuğundan bahseder misiniz? Bu başarıda hangi unsurlar rol oynadı?

Penta Teknoloji, 34 yıllık yolculuğunda Türkiye’nin güçlü ve güvenilir markalarından biri olmayı başardı. Bugün 40’tan fazla global ve yerel teknoloji markasıyla yaptığımız iş ortaklığı ile yüksek operasyonel kabiliyetimiz, uzman ekibimiz, dijital altyapımız ve hizmetlerimizle Türkiye’nin öncü katma değerli teknoloji dağıtıcısı konumunda yer alıyoruz. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yenilikçi ürünlerini iç pazara sunarak ülkemizin dijitalleşme sürecini desteklerken, geniş ürün yelpazemiz ile müşterilerimizin istedikleri ürünleri farklı yerlerde aramaya gerek duymadan, tek hizmet noktası Penta Teknoloji’den satın almalarına imkân sunuyoruz. 

Penta Teknoloji 2023 yılında neleri başardı? Buradan hareketle, 2024 vizyonunuzu hangi konu başlıklarına odaklayacaksınız?

Müşterilerimizin artan talebine inovatif ürün ve çözümler sunarak 2023 yılını finansal anlamda büyük başarılarla tamamladık. Konsolide ciromuzu, 2022 yılına göre yüzde 86 artışla 18,2 milyar TL’ye ulaştırdık. Yılın tamamında 539,9 milyon TL vergi öncesi kâr elde ettik ve bir önceki yıla göre brüt kârımızı yüzde 80 artışla toplam 1,4 milyar TL’ye yükselttik. FAVÖK rakamımız 2023’te yüzde 78 artışla 989,8 milyon TL, FAVÖK marjımız yüzde 5,4 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl finansal anlamda yakaladığımız başarıları 2024’ün ilk çeyreğine de taşıdık ve ilk üç aylık konsolide ciromuz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artışla 6 milyar TL olarak gerçekleşti. Brüt kârımız da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artışla toplam 434,9 milyon TL oldu.

2023 yılında dağıtıcılığını yaptığımız markalara yeni markalar ve ürünler ekledik ve yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz pazarlama faaliyetlerindeki performansımız ve yenilikçi projeler ile iş ortaklarımız nezdinde birçok ödül kazanarak sektördeki gücümüzü bir kez daha kanıtladık. Ekiplerimizin potansiyellerini en üst düzeyde kullanabilecekleri destekleyici bir atmosfer oluşturmanın da önemli olduğunu düşünüyoruz. Çalışma ortamımızdaki renovasyon ile fiziksel sağlığı, sosyalleşmeyi ve iş birliğini destekleyici düzenlemeler gerçekleştirdik. Böylece ofis ortamımızda ekiplerin birlikte daha kaliteli vakit geçirmelerini sağlayarak esenliğe ve verimliliğe dayalı bir ofis kültürü oluşturduk. Her yıl şirket stratejilerini, kurumsal dünyanın değişkenlerini, teknolojik gelişmeleri, iş gücünün bakış açısını gözeterek belirlediğimiz eğitim ve gelişim temamız kapsamında kişiselleştirilmiş eğitim programları tasarlıyoruz. Bu doğrultuda 2024 yılının temasını “Strateji ve Gelecek” olarak belirledik. 2024 yılında da hedefimiz olan Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamaya ve insan odaklı büyüme stratejimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Son yıllarda dijitalleşme ve teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Penta Teknoloji, bu değişime nasıl ayak uyduruyor? İnovasyonu teşvik etmek için hangi adımları atıyorsunuz?

Her an her yerden kolayca erişilen teknolojik çözümler günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Biz de dijitalleşmenin, sunduğumuz ürün ve hizmetlerden iş ortaklarımızla kurduğumuz çalışma yapısına kadar her alana dokunmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda şirketimiz için yaptığımız yatırımlar arasında en büyük kalemi dijitalleşmeye ve otomasyona ayırdığımız bütçe oluşturuyor. Penta Entegrasyon, Penta Abonelik Yönetimi, Penta Depom, Penta Teknoloji Merkezleri gibi hizmetlerimiz bu doğrultuda yaptığımız yatırımların bir sonucu olarak sektörde fark yaratıyor. Uzmanlığımızı yapay zekâ, robotik süreç otomasyonu, makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojilerle birleştirerek süreçlerimizi daha verimli hale getirmek adına çalışıyoruz. 

Sürdürülebilirlik, günümüzde tüm sektörlerde olduğu gibi bilişim ve teknoloji sektöründe de önemli bir konu haline geldi. Penta Teknoloji, sürdürülebilirliğe nasıl katkıda bulunuyor?

Sürdürülebilirlik yaklaşımımızın 4 temel stratejisi olan “Değer Zinciri, Çalışanlar, Çevre ve Toplum” başlıklarında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Lojistik süreçlerimizde sıfır atık, dijital veri kullanımı, minimum enerji çözümlerini benimserken; ofislerimizde atıklarımız için ayrıştırma ve geri dönüşüm programları uyguluyor; düşük karbonlu iş modeline yönelik projeler yönetiyoruz. “Yaşanabilir Bir Dünya İçin Harekete Geç” adını verdiğimiz sosyal sorumluluk projemiz kapsamında e-atık kategorisindeki ürünleri topluyor ve TÜBİSAD’ın Teknolojik Eğitim Konteynerleri projesine destek oluyoruz. 

Tedarikçilerimizle çalışma kriterlerimizi de sürdürülebilirlik kapsamında belirliyoruz. İşimizin doğasında olan tüm bu süreçlerimizi yönetirken kurumsal yönetişim ilkelerine uygun hareket ediyor, uluslararası alanda kabul görmüş kalite sertifikaları ile iş sürekliliği çalışmalarımızı belgelendiriyoruz. Bu yıl Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen “ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi” sertifikasını alarak bir başarıya daha imza attık. Toplumsal sorumluluğumuzun farkında olarak sürdürülebilirlik performansımızı ve hedeflerimizi paylaşmaya, raporumuzu her yıl yayımlamaya devam edeceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu