5G’nin ürettiği veriyi işlemek için yapay zekaya yatırım yapıyoruz

Bu yıl 5G’yi odak daha da odak noktasında tutan bir Huawei var karşımızda. 5G’nin ciddi bir veri üretmeye başladığını kaydeden Huawei Türkiye Enterprise Ülke Müdürü Serdar Yokuş, “Bu büyük veriyi prosses etmek için de AI’a ihtiyaç var” diyor.

Huawei Türkiye Enterprise Ülke Müdürü Serdar Yokuş, 2019’un yenilikle dolu bir yıl olduğunu belirtirken, Huawei olarak geçen yılı nasıl geçirdiklerini bir Çin sözü ile anlatıyor: “Risk iki kelimeden oluşur; içerisinde hem tehlikeyi hem de fırsatı barındırır” diyen Yokuş, kendileri için 2019 yılının tam olarak bu sözü yansıttığını belirtiyor. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 85 milyar dolar ciroya ulaştıklarını ifade eden Yokuş, 2019’un başında yüzde 30 büyüme hedefi koyduklarını, şu anda yüzde 24 seviyelerinde gerçekleştiğini kaydediyor. Serdar Yokuş, “Her şirketin olduğu gibi bizim de son çeyrek oldukça hareketlidir. Dolayısıyla geçen seneye göre, büyümeyle kapatıyoruz. 2018 yılında Ar-Ge’de 5’inci sıradaydık, 11,5 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımımız vardı. 2019 yılından beklentimiz 17,4 milyar dolar.

 “Bu yıl en çok AI algoritması ile ilgileniyoruz”

Huawei’nin adaptasyonu çok yüksek bir şirket olduğunu belirten Serdar Yokuş, 2019’un kendilerine önemli artılar kazandırdığını söyleyerek, kendi çiplerini, kendi prosesörlerini eskiden de yaptıklarını; fakat daha fazla yapabilmenin inovasyon kabiliyetlerini farklı bir noktaya getirdiğini dile getiriyor.

Özellikle bağlantı ve bilgi teknolojileri dışında yazılım alanlarına girip girmeyeceklerini sorduğumuz Serdar Yokuş, bu noktada odaklarını kaybetmeyi düşünmediklerinin altını çiziyor. Yokuş, “Huawei bu alanlarda kalmayı düşünüyor. Mesela Huawei’nin bunun için bir şirket satın alma kültürü yok. Donanımla, altyapı ile birebir ilgili olan taraflarla ilgileniyoruz. Bu yıl ‘Gauss’ adını koyduğumuz bir veritabanı geliştirdik. Geleneksel veritabanlarına göre 5 kat daha hızlı. Bunu kurgulamamızın sebebi ise büyük veri. Bunun da çıkış sebebi bulut. Bulut tarafına ciddi şekilde yazılımsal destek kısmımız mevcut. Bir de bu yıl en çok AI algoritması ile ilgileniyoruz, çipi için daha fazla yatırım yapmaya başladık” diyor.

“5G artık mobil telefon şebekesi değil, tüm dünyanın üzerinde akacağı bir altyapı”

Huawei Enterprise’ın Türkiye ayağını da sorduğumuz Yokuş, “Türkiye açısından yıllardır değişmeyen bir konu var, rekabet!” derken, özellikle gereksiz rekabete işaret ediyor. Üretici firmaların ya da kişilerin Türkiye ile ilgili algısının da ‘gateway’ olduğunu ifade eden Yokuş, Türkiye’yi Asya ile Avrupa arasında stratejik öneme sahip bir yer olarak tanımlıyorlar. Yokuş, “Türkiye’de ICT şirketlerinin hemen hemen hepsinin ofisi bulunuyor. İkinci gerçekik ise, Türkiye çok büyüyecek. Staratejik bir ülke olması nedeniyle üretici firmalar fiyat politikalarını ona göre belirliyor ve nitekim Türkiye en rekabetçi ülke konumunda bulunuyor” diye konuşuyor.

Kendilerinin de bu doğrultuda çalışmalarına devam ettiğini anlatan Yokuş şöyle devam ediyor: “Bizim genel anlayışımız şu; bir projeye bir iş ortağıyla gitmek, o iş ortağıyla kazanmak ya da kaybetmek. İş ortaklarımızın eğitimine, onların sertifikasyonuna ciddi önem veriyoruz. Çünkü Huawei için kurduğu sistemler tarafında  doğru bir şekilde servis verilmesi, bakımda kalması, destek alınması çok önemli. Dolayısıyla bunu gerçekleştirebilmek için bizim de iş ortaklarımızı eğitmemiz, ürünlerimizle ilgili eksper haline getirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda ürünlerle ilgili entegrasyonu yapabilmeleriyle ilgili de destek olma çabalarımız söz konusu… 2020’de en çok odaklanacağımız konulardan biri bu.”

“Huawei olarak amiral gemilerimizden biri de 5G” diyen Serdar Yokuş, önceden iletişimin insanlarla bilgisayarlar arasında olduğunu, şimdi ise makineler arasındaki iletişimin artmaya başladığını söylüyor. Yokuş konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Hedeflenen bu iletişimin ilerleyen dönemde insanlarla makineler arasındaki iletişimden daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Bu farklı bir dünyayı doğuruyor. 5G artık mobil telefon şebekesi değil, tüm dünyanın üzerinde akacağı bir altyapı haline geldi. Bugün 458 Ar-Ge mühendisimiz var. Huawei olarak Türk gençlerinin burada kalıp bir şeyler yapabilmesi için bir platform oluşturuyoruz. Amacımız şu; Türkiye’deki bazı entegratörlerin, imkan bulamıyorsa testleri, entegrasyonu, ürün geliştirmeyi bizimle birlikte yapabilmesi. 5G ciddi bir veri üretmeye başladı. Bu büyük veriyi prosses etmek için de AI’a ihtiyaç var. Huawei’in AI’a bu kadar yatırım yapmasının sebebi bu.”

“5G hızı bilgisayarları bitirecek gibi görünüyor!”

Serdar Yokuş: “5G bir mobil şebeke değil. 5G artık yeni bir platform. Bu kadar üzerinde konuşulmasının, bu kadar ehemmiyet gösterilmesi, bu kadar politik tartışmaların içerisinde yer almasının sebebi bu. 5G’de temelde 3 tane fonksiyon konuşuyoruz. Bir tanesi bant genişliği. Diğeri ise hızın artması… Aslında en önemli konulardan birinin de bu hızın, laptopları ve bilgisayarları bitirecek gibi görünmesi!”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu