XPoda gibi platformların gelişmesinin müşteriden gelen geri bildirimlerle beslendiğine işaret eden XPoda CEO’su Şenol Balo, “Biz hem istihdam açığını kapatmak hem de No Code teknolojilerine hakim olunması adına Türkiye’de 10’a yakın üniversitede dersler verdik. Proje ödevlerini bizim platformumuzda yapmaları için üniversitelere lisans sağladık. Şu anda Amerika’da University of South Carolina’da master öğrencilerine XPoda dersleri veriliyor” dedi.
Octopod’un Xpoda dönüşme hikayesini ve 2022 yılı planlarını şirketin CEO’su Şenol Balo ile konuştuk…
XPoda olarak iş uygulamaları pazarında kodsuz yazılım geliştirdiklerini söyleyerek sözlerine başlayan XPoda CEO’su Şenol Balo, bunun için oluşturdukları ‘No Code’ yazılım geliştirme platformundan bahsetti. No Code yazılım geliştirme platformunda kullanıcının hiçbir şekilde kodlama yapmadığını anlatan Balo, “Sıfır kodla uygulamasını geliştirebiliyor. Biz kendimize No Code diyoruz; çünkü hiç kod yazmaya gerek kalmıyor. Hazır şablonlar alıp onun üzerinden geliştirme yaparak da kullanıcı yararlanabiliyor. Tabii bir taraftan da Low Code’uz. Çünkü platform içinde kodlama da yaptırabiliyoruz. Burada No Code ve Low Code birleşiyor” dedi.
No Code ve Low Code’u birleştirdiklerini ifade eden Şenol Balo, Gartner’ın bu hibrit sisteme Multi-experience application platform adını verdiğini kaydetti.
Buradaki temel konunun; yazılımcının tekrar eden işleri bir bileşen halinde sunarak istenilen yazılım geliştirilirken sadece bileşeni kullanarak istediği uygulamaya ulaşmasını sağlamak olduğunu belirten Şenol Balo, “Bileşeni bir kez geliştirip yazılımcının kullanımına sunuyoruz. Yazılımcı da sürükle-bırak ile o bileşeni kullanabilmeye başlıyor” diye konuştu.
“Türkiye’nin ekonomik çıkışının yazılım ihracatından geçtiğini gördük”
2012 yılında bu yolculuğa çıktıklarında Octopus ismi ile başladıklarını, Türkiye’de tescil edilememesinin ardından da Octopod adıyla yola devam ettiklerini anlatan Balo şöyle devam etti: “Şirketin Octopod olarak tanıtımını yaptık. Marka sürecini hemen başlatıp Octopod ile Türkiye’de tescil olduk. 2018 yılına geldiğimizde dünyada bu akımın çok hızlı geliştiğini gördük ve bizim de global olmak isteğimiz vardı. Türkiye’de belirli bir sayıda müşteriye ulaştık, firmalar bizimle uygulama geliştirebiliyorlar ve Türkiye’nin de bir anlamda ekonomik çıkışının yazılım ihracatı olduğunu düşünenlerden olduğum için de yurtdışına açılma karar aldık. Türkiye’de Octopod çok bilinen bir markaydı. Türkiye’de Octopod’u koruyalım Amerika’da ise Xpoda ile bize bu anlatılanlarla yeni bir versiyon yapalım dedik ve yepyeni bir versiyon geliştirdik.”
“2019’un Mayıs ayına geldiğimizde Amerika’daki şirketimiz kuruldu. Hemen marka tescil işlemlerine başladık” diyen Balo, sanal ofislerini San Francisco’da kiraladıklarını ve böylece Amerika serüveninin başladığını dile getirdi.
2022 yılını kendilerine entegrasyon yılı ilan ettiklerini söyleyen Şenol Balo, birçok uygulama ile doğrudan entegre olup kullanıcının Xpoda’yı ilk deneyimlemeye başladığı anda entegre bir şekilde çalışabilmesini istediklerini ifade etti. Balo, “Örneğin; mailing uygulaması yapmak istiyorsunuz. Bir etkinliği onlara duyurmak istiyorsunuz. Birkaç dakikada bu etkinliği Amazon e-mail sistemi üzerinden herkese gönderebilecek sistemi biz sunuyoruz. Kontakları bir listeye çekip SMS gönder dediğinizde, hiçbir kodlama yapmadan SMS sistemi üzerinden onlara SMS gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bizim bütün bu noktadaki ilerleyişimiz; ‘ihtiyaç duyduğunuz tüm yazılımları geliştirebilirim, bunlar Android’de, iOS’ta mümkün olan en çok entegrasyonla çalışsın’ şeklinde” şeklinde konuştu.
“Önemli olan müşteriye uygulamayı geliştirip vermek değil, daha kolay nasıl yapabileceğine odaklanmak”
Kendileri gibi platformların gelişmesinin, platformu deneyimleyen kişi ve kurumların geri dönüşleriyle beslenmesi sonucu olduğuna işaret eden Balo, Türkiye’de uygulamayı geliştirip müşteriye vermek yerine, müşterinin bunu daha kolay nasıl yapabileceğine odaklandıklarını vurguladı. “Bunun için de hem istihdam açığını kapatmak adına hem de platform No Code teknolojilerine hakim olsunlar diye Türkiye’de 10’a yakın üniversitede dersler verdik. Proje ödevlerini bizim platformumuzda yapmaları için üniversitelere lisans sağladık. Şu anda Amerika’da University of South Carolina’da master öğrencilerine Xpoda dersleri veriliyor” diye anlatan Şenol Balo, ne kadar fazla kişi Xpoda’ya dokunursa o kadar gelişeceklerine inandıklarını söyledi.