“Bulut mimarisiyle maliyetlerimizi dörtte bir azalttık”

Sinpaş GYO CIO’su Hakan Cem Topal, özel bulut servislerinin öneminden bahsederken, “Bu anlamda, Azure ve Office 365 maliyetlerimizi inanılmaz derecede aşağı çekti. Maliyetlerimiz dörtte bir oranında düştü” diyor. Bulut kavramının şirketlerine yerleşmesinin ardından operasyonel iş yükünün de ortadan kalktığını ve böylelikle grup şirketlerine destek vermeye başladıklarını ifade eden Topal’ın bu noktada dikkat çektiği öncelikli konu ise, operasyonel verimlilik!
Murat YILDIZ/Derya COŞKUN

Yüzlerce müşteri portföyünün bir arada bulunduğu inşaat sektöründe, IT birimini yönetmek en zor görevlerden biri olarak kabul edilir. Türkiye’de ‘temalı konut projeleri’ ile tanınan Sinpaş GYO’nun CIO’su Hakan Cem Topal da bu zorluğun, profesyonel iş hayatındaki tecrübeleriyle üstesinden gelmiş bir isim…

Dijital dönüşümden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan inşaat sektörü, yeni teknolojilerle birlikte yepyeni bir dönüşümün içine girdi. Zira Hakan Cem Topal da bu noktada aynı görüşü paylaşıyor. Yeni teknolojilerin hemen hemen her sektör gibi inşaat sektörünü de fazlasıyla etkilediğini söyleyen Topal, “Bundan beş yıl önce şirketimizde buluta nasıl geçeceğimizi ayrıntılarıyla anlatmak zorunda kalıyordum. Bulut kavramının günümüzde dahi tam anlamıyla yaygınlaşmadığı göz önüne alındığında, o dönem bunu anlatıyor olmanın zorluğu tahmin edilebilir. Zira o dönem için bu bir dijital dönüşümdü ve ben bunu anlatmaya çalıştım. Şöyle ki; bir ERP ve CRM’in gerekliliğini, üzerine raporlama alınmasını, şantiyeler ve satış ofisleri için anlık haberleşmelerin olmasını ve tabi sistemlerin de yedeklenmesinin şart olduğunu söyledim. Bunların bütçesini çıkardım ve uygun bir şekilde sunduğum bütçe ile bizim bulut hikâyemiz de başlamış oldu” diyor. Bulut kavramının şirketlerine yerleşmesinin ardından öncelikle maliyetlerin düştüğüne işaret eden Topal, operasyonel iş yükünün ortadan kalktığını ve böylelikle grup şirketlerine de destek vermeye başladıklarını ifade ediyor. Topal, bu sayede gelen operasyonel verimliliğe de özellikle dikkat çekiyor.

“Büyük veriyi harmanlayıp tek çatı altında topluyoruz”
Hakan Cem Topal için IT’de operasyonel verimlilik sağlama noktasında büyük verinin kullanımı da oldukça önemli. Topal bu konuda, büyük veriyi iki şekilde kullandıklarını belirtiyor. “Bir inşaat şirketiyiz ve kâr etme amacı güdüyoruz” diyen Topal’a göre, iki şekilde kâr edilebilir; ya maliyetler düşürülmeli ya da satışlar artırılmalı! Topal, Sinpaş GYO’da büyük verinin kullanımını şu şekilde özetliyor: “Maliyetleri düşürmek isterseniz, üretimi azaltmanız gerekiyor. Üretimin çok fazla girdi ve çıktısı olduğu için, düşürebilmek adına takibinin de yapılması gerekiyor. Dolayısıyla maliyet kalemlerinin belli bir ERP sisteminde yürütülüyor olması şart. Bizim Sinpaş GYO olarak maliyetlerimiz döviz bazlı… Bu nedenle ileriye dönük bir öngörü bizim için önemli bir detay. Bu nedenle eski verinin harmanlayıp yenisi ile kıyaslanması ve sistemin de bana bu konuda öngörü vermesi gerekiyor. Biz de bu noktada, eski datamızı daha bütünsel bir hale getirmeyi amaçlıyoruz.”

“ERP ve CRM sisteminin entegre olması çok önemli”
Bunun bir de müşteri ayağı olduğunu söyleyen Topal, müşterilerinin tüm bilgilerinin tek bir yerde toplanmasının önemine vurgu yapıyor. Hakan Cem Topal, “Müşterilerimizin kirasından aidatına; kredi ödemelerinden sosyal medyada bizimle ilgili yazdıklarına kadar bütün ilgili konuları tek bir yerde harmanlayabiliyoruz. Tüm bu süreçlerde büyük veriyi bu şekilde kullanıyoruz. Gün sonunda bizim amacımız; müşterinin dokunduğu her şeyin bir sistemde tutulması. Yine bununla ilgili satışları artırıp maliyetleri düşürmek gerekiyor. Burada da ERP ve CRM sisteminin entegre olması çok önemli” diye konuşuyor.

“Azure ile sistemlerimizin yedekliliğini sağlıyoruz”
Şirketlerinde iki türlü bulut kullandıklarını belirten Topal, public tarafında Microsoft Azure’u kullandıklarını anlatıyor. “e-Posta servisimiz, Skype Kurumsal, Share Point Portal, One Drive Doküman Yönetim Sistemi ve Yammer’ın public bulutun içerisinde” diyen Topal, Microsoft’un bu alanda devamlı olarak güncelleme yaptığını belirtiyor. Hakan Cem Topal, “Azure tarafında sistemlerin yedekliliğini sağlıyoruz. Lokaldeki bir sistemin yedeği bulutta var. Bunların yanında; test ortamımız ve geliştirici ortamımız, raporlama sistemimiz bulutta. Her şeyin her platformda uygulaması bulunuyor” diyor.
Topal şöyle devam ediyor: “Microsoft Office 365 ile artık kullandığımız kadar ödüyoruz. Personel sayısına göre ne kadar lisans gerekiyorsa o kadar lisans alıyoruz. Hem lisans takibi ile uğraşmıyoruz hem de eksik ya da fazla lisans bulundurmuyoruz. Maliyetlerimizi önceden tahmin edip ekstra harcamalardan kaçınıyoruz. Projemizin maliyeti, aynı ürünleri şirket içinde kurmanın yaklaşık dörtte bir tutan kadar oldu. Yani toplam sahip olma maliyetini yüzde 75 oranında azalttık. Maliyetlerimizi Capex’den Opex’e çevirmiş olduk. Bizim için Microsoft yönetim, yedekleme ve afet yedekleme işlemlerini yapmış oldu. Güvenlik işlemleri için ekstra bir ürün kullanmamıza gerek kalmadı. Her şeyden önemlisi iyileştirme projelerine gerek kalmadı.”
İş yüklerinin de bu sayede azaldığını ifade eden Hakan Cem Topal, iş süreçlerindeki verimliliğin de bu sayede artışına dikkat çekiyor. Topal, “Projeler hayata geçirilirken uygun hizmetler seçilmeli. Microsoft Office 365 ile projelerin başarı ile sonuçlanma olasılığı da artıyor” diyor.

“Bir anlamda sistemimizi özel buluta taşıyoruz”
Özel bulut servislerinden de bahseden Topal, şöyle devam ediyor: “Projelerimizle yakından ilgilenen bir site yönetim şirketimiz var; ismi Simya. Şirket, sitelerde hayat başladığı andan itibaren; temizliğinden ikinci el satışına ve kiralamaya kadar her şeyi yönetiyor. Kişiler Sinpaş GYO’dan ev aldığında sistemimize ‘kullanıcı adı ve şifreleri’ ile girdiklerinde aidat borçlarını görüyor ve istiyorsa kredi kartıyla ödemesini yapabiliyor. Bunun yanında; şikâyetlerini yazabiliyor, yanıt alabiliyorlar. Biz bu uygulamayı; Simya da dâhil olmak üzere, sadece grup şirketlerine vermekle kalmıyor, diğer inşaat şirketlerine de satıyoruz. Onlar da hizmetimizden faydalanıyorlar. Bir anlamda sistemi özel bir buluta taşıyoruz. Burada hibrit bir bulut yapımız var. Bu noktada, Azure ve Office 365 bizim maliyetlerimizi inanılmaz derecede aşağı çekti. Dörtte bir oranında maliyetlerimiz düştü. Grup içindeki Arı Leasing şirketimizin tüm alt yapısını da biz yönetiyoruz. Leasing şirketimiz bir finansal şirket olduğu için yıl boyunca birçok denetlemeden geçiyor. Yasalar gereği Leasing şirketimizin 1. datası yurtiçinde olmakla beraber felaket merkezi, yedeklilik, uygulama geliştirme ve raporlama alt yapısı için Azure’u rahatlıkla kullanıyoruz.”

Sinpaş, ‘More Card’ ile dijitalleşmeyi somut bir şekilde hayata geçirdi
Hakan Cem Topal, müşterilerine özel bir portal yaptıklarını söyleyerek, bu portalın inşaat sektöründe ilk olduğunu hatırlatıyor. Topal, “Türkiye’de nadir görülen bir uygulama. More Card adından bir kartımız var ve özel müşterilerimize bu kartı veriyoruz. Bu kartla bir arkadaşınızın bizden ev satın almasını sağlarsanız, arkadaşınıza yüzde 1-2 indirim uygulanıyor. Referans olan kişinin kartına da yüzde 1-2’lik bir oran yükleniyor. Arkadaşınız ödemesinin yüzde 30’unu yaptığı takdirde siz kazandığınız puanla bizim oluşturduğumuz özel portaldan alışveriş yapabiliyorsunuz. Bu bir dijitalleşme örneği olarak kabul edilebilir” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu