ERP projelerinde başarının sırrı uzman kadroların projelere kattığı değer!

Her sektör, kendi ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilmiş ERP çözümlerini uygulayarak iş süreçlerini daha verimli hale getirebilir.

AIFTeam Kurucu Ortağı Murat Yenişen: “Projede yer alan kişilerin daha önce ERP projelerinde çalışmış olması önem arz ediyor. Bizim yaklaşımımız da firmaların proje ekibi ile aynı ekipte olduğumuzu vurgulamak ve başarıya beraber ilerleyeceğimizi inandırmak.”

Murat Bey sizi ve AIFTeam’i biraz tanıyabilir miyiz?

1989 yılında Kocaeli’de doğdum. İlk orta ve liseyi Kocaeli’de tamamladıktan sonra üniversiteyi Uludağ Üniversitesi’nde tamamladım. Uludağ Üniversitesi’nden mezuniyetimden sonra bilişime olan merakımdan dolayı SAP R3 insan kaynakları danışmanlığı yaparak iş hayatına başladım. O tarihten beri bilişim sektöründe danışmanlık, proje yönetimi ve iş geliştirme ile ilgili çalışmalar yapıyorum. 

2018 yılında mevcut ortaklarım ile AIFTeam’i kurduk. O tarihten beri AIFTeam, SAP’nin iş ortağı olarak müşterilerimize hizmet vermektedir. Kadromuzda yer alan danışmanlar arasında SAP Business One’ın Türkiye’ye ilk geldiğinde lokalizasyon ve yerelleştirme çalışmalarında aktif rol almış arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bu da AIFTeam’i diğer firmalardan öne çıkaran en önemli özellikleri arasında yer almaktadır.

Şu anda Türkiye’de İstanbul Merkez ofis olmak üzere İzmir ve Bursa’da yurt dışında da Macaristan ofislerimiz bulunmaktadır. Yakın zamanda da Dubai ofisimizi hizmete açmayı planlamaktayız. Bu ofislerimiz ile şu anda aktif olarak dünyanın 32 ülkesinde 80+ personelimiz ile ERP ve özel çözümler hizmeti vermekteyiz.

ERP sistemlerinin farklı sektörlerdeki uygulamaları nasıl farklılık gösteriyor? Hangi sektörler ERP’den en çok fayda sağlıyor, nasıl?

Aslında her sektörde ERP projesi uygulamak mümkün. Ancak özellikle sektörlerin kendi dinamikleri doğrultusunda değişkenlik gösteren yapılarını biz projelerde geliştirme ve özelleştirme olarak adlandırıyoruz. Yoksa ERP’nin standardında pek çok sektörün ihtiyacını karşılayacak modüller hazır olarak bulunuyor. Ama sektörlerin özellikle üretim ve kalite gibi kendine has proseslerini bizler projelerin üzerinde özelleştirme olarak uygulamalarını yapıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 100’den fazla projede yer aldık. Bunlara baktığımızda aslında 20’den fazla sektörde görev aldığımızı görüyoruz. Temelde bizim için mantık aynı olsa da sektörlerin kendi içerisindeki dinamiklerine bağlı olarak programın esnekliğine ve danışman kadromuzun tecrübesine bağlı olarak sektöre özgü özelleştirmeleri yapabiliyoruz.

Her sektör, kendi ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilmiş ERP çözümlerini uygulayarak iş süreçlerini daha verimli hale getirebilir ve rekabet avantajı elde edebilir. ERP sistemlerinin sektöre özgü uygulamaları, işletmelerin karşılaştığı belirli zorlukları ele alır ve onların stratejik hedeflerine ulaşmalarını sağlamaktadır.

ERP projelerinde en sık karşılaşılan zorluklar neler? Bu noktada danışmanlık hizmeti almanın ne tür avantajları oluyor?

ERP projelerinde karşılaşılan zorluklar pek çok konudan oluşuyor. Bunlar kapsamın doğru belirlenememesi, yetersiz kaynak ve bütçe planlamasının yapılamaması, kullanıcıların direnci, verilerin doğru verilememesi, yeni iş süreçlerinin doğru tasarlanamaması ve en önemlisi yönetimin veya ilgili proje ekiplerinin projeye yeterince önem vermemesi ve projeye gerekli zaman kaynaklarını ayırmaması, projelerde beklenen verimin alınmasının önüne geçiyor. 

Bu yüzden bizler projelere başlarken yönetim desteğinin en başından verilmesini talep ediyoruz. Proje ekiplerini firmanın uzun süre çalışan veya uzun süre çalışması muhtemel kişilerden olmasını talep ediyoruz. Projede yer alan kişilerin daha önce ERP projelerinde çalışmış olması önem arz ediyor. Bu şekilde danışman ekip ile aynı dilde iletişim kurulabiliyor. Bizim firmalarda ekip olarak yaklaşımımız firmaların proje ekibi ile aynı ekipte olduğumuzu vurgulamak ve başarıya beraber ilerleyeceğimizi inandırmak oluyor.

ERP projelerinin karmaşıklığı ve büyük ölçekli yapısı göz önüne alındığında danışmanlık hizmeti almak, projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasına büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Danışmanlar, proje sürecinde karşılaşılabilecek zorlukları minimize ederek işletmelerin stratejik hedeflerine ulaşmalarını sağlamaktadır. ERP danışmanları, birçok projede deneyim kazanmış uzmanlardır. En iyi uygulamaları ve stratejileri bilmektedir, bu da projeyi daha verimli ve hızlı bir şekilde tamamlamaya yardımcı olmaktadır.

AIFTeam’in çözüm ve hizmetlerinden bahseder misiniz?

AIFTeam kurulduğu ilk günden beri SAP B1 ürünü ile ilgili danışmanlık ve proje hizmeti vermektedir. Bugüne kadar da 100’den fazla ERP projesinde görev yapmış bir ekipten bahsetmekteyiz. Özellikle bu sene başından itibaren firmaların sadece ERP değil, dijital dönüşüm konusunda ihtiyaç duyduğu tüm çözümleri kendi içimizde oluşturduğumuz ekiplerimiz hem de güçlü iş ortaklarımız ile müşterilerimize sunmaya başladık. Özellikle mobil çözümler, B2B yazılımları ve firmaya özel çözümleri sunun uzman ekibimizi kadromuzda bulundurmaktayız. Bu kapsamda dijital dönüşüm anlamında bir firma için gerekli olan tüm işlemler baştan sona AIFTeam çatısı altında uygulanabilmektedir.

Gelecekte ERP teknolojilerinde hangi yenilikleri ve trendleri öngörüyorsunuz? Bu trendler ERP sistemlerinin gelişimini nasıl etkileyecek?

Aslında gelecek yerine yakın zamanda en sık karşılaşılan konu yapay zekanın bu yazılım süreçlerine dahil olması. Özellikle ERP süreçlerinde analitik raporlama tarafında yapay zekayı kullanmaya başlıyoruz. RPA yine aynı şekilde SAP’nin de çözümleri arasında yer alıyor. RPA ile artık kişilerin yapmış olduğu katma değersiz işlerini yazılımın içerisinde yer alan RPA robotları ile yapma konusunda yeni teknolojiler gelişiyor. Dijital dünyada artık her şey mobilite üzerinden yürüyor. Doğal olarak mobil teknolojiler üzerinde hızlı bir şekilde verilerinize erişmek, analiz edebilmek, karar verebilmek ve bunları sürdürebilmek önemli bir hal alıyor.

AIFTeam olarak geleceğe nasıl hazırlanıyorsunuz, hedefleriniz neler?

Gelecek ile ilgili planlarda da yeni trend ve teknolojileri takip eden ekibimiz bulunmakta. Bu şekilde yeni çıkan teknolojileri erkenden bulmak ve bunların uygulaması ile ilgili kadromuzu sürekli eğitim ve programlar ile güncel tutmaktayız. Bu teknolojilerin müşterilerimize sunulması ile ilgili devamlı Ar-Ge çalışmalarını sürdürmekteyiz.

Aynı zamanda üniversiteler ile ortak yürüttüğümüz Ar-Ge projelerimiz bulunmakta. Bu projeler sayesinde yeni teknolojiler ve araştırma süreçleri ile sürekli bir gelişim içerisindeyiz.

Bunlara ek olarak, geçtiğimiz yıl almış olduğumuz SAP’nin en mutlu müşteri ödülünü bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da almak istiyoruz. Bu bizim için en önemli hedeflerimizden biri olarak bizleri motive ediyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu