Müşterilerini, coğrafi olarak kesintisiz çalışan, katmanlı güvenlik mimarisi ve profesyonel hizmetlerle donattıklarını söyleyen FixCloud CEO’su Yılmaz Barçın, “Ödüllü proje tasarımımız Multi Site Production mimarisi %99,9999 erişilebilirlik sunuyor. Bir CIO daha ne isteyebilir?” dedi.
Türkiye’nin önde gelen kurumlarına 17 yıldır sistem entegrasyonu, sektörel iş çözümleri, network ve güvenlik çözümleri, altyapı ve tasarım operasyonları, danışmanlık, servis ve bakım hizmetleri veren TEAM Bilgi Teknolojileri tarafından 2016 yılı başında kurulan FixCloud, kurumlar için veri merkezi, enerji, donanım, bakım ve yazılım maliyetlerini düşürerek bu servisleri kendi altyapısı ile her yerden kesintisiz ve hızlı ulaşılabilecek katma değerli servisler sunuyor. Pandemi sürecinde de önemli yatırımlara imza atan FixCloud CEO’su Yılmaz Barçın ile bu süreci ve yatırımlarını konuştuk…
Dijital dönüşümün son birkaç yılda hızlanarak devam ettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Yılmaz Barçın, bu süreçte bulut pazarının dikey olarak büyümesinin söz konusu olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte işletmelerin uzaktan erişim ve uzaktan çalışma ihtiyaçlarının en üst seviyeye çıktığını belirten Barçın, “Beraberinde gelen güvenlik endişeleri ve siber saldırılar, işletmelerin güvenlik risklerini çözümü için buluta yönlendiriyor” dedi.
Bu süreçteki yatırımlarına da değinen Yılmaz Barçın, “Bir master plana bağlı olarak altyapımızı sürekli geliştirmeye devam ediyoruz. Pandemi sırasında birincil ve ikincil veri merkezlerimizde değişikliğe gittik ve bunun sonunda FixCloud, Türkiye sınırları içerisinde Tier IV Facility + Tier III Facility + Operations Gold olarak en yüksek sertifikasyonla veren tek bulut servis sağlayıcısı konumuna geldi” şeklinde bilgi verdi.
Bu dönemde çok sıra dışı ihtiyaçlarla karşılaştıklarını anlatan Barçın, “Bir üniversite müşterimiz platformlarımız üzerinden 12 bin kişiye eş zamanlı online dersler verdi, sınavlar yaptı” derken, bunları sıfır sorun ve kesintisiz şekilde sağlamanın kendileri için gurur niteliği taşıdığını ifade etti.
“Geçmişte yaşanan plansız kesintileri ortadan kaldırıyoruz”
FixCloud’ın müşterilere kesintisiz, yüksek erişilebilir ve güvenli mimariler sunduğunu dile getiren Yılmaz Barçın, müşterilerinin geçmişte yaşadıkları plansız kesintileri ortadan kaldırdıklarını, ayrıca kurumsal bulut çözümlerini yönetilen hizmetler ile zenginleştirerek sunduklarını kaydetti. Barçın, “Perakende sektörünün en değerli markalarından Kiğılı’da IaaS servislerimize ek olarak PaaS, SECaaS ve bunların yönetim hizmetlerini birlikte vermekteyiz. Müşterimiz bir tarafta ekibimizdeki Microsoft MVP unvanına sahip SQL DBA ile çalışma imkânı bulurken diğer tarafta Fortinet NSE 5 unvanına sahip Güvenlik Mühendisi ile çalışıyor. Netice olarak müşterimizden, veritabanı uygulamasında on-premise’e göre bulutta yüzde 40 performans artışı sağlandığı memnuniyetini geri bildirim olarak alıyoruz” diye konuştu.
Altyapı dönüşümünde şirketlere iş ortaklarıyla nasıl faydalar sağladıklarından da bahseden Barçın, ödüllü proje tasarımları olan “Multi Site Production” mimarisinin %99,9999 erişilebilirlik sunduğunu açıkladı. Coğrafi olarak kesintisiz çalışan, katmanlı güvenlik mimarisi ve profesyonel hizmetler ile donattıklarını söyleyen Barçın, “Bir CIO daha ne isteyebilir?” şeklinde konuştu.
İş sürekliliği ve veri güvenliği çerçevesinde yapılan yanlışlar ve doğruları sorduğumuz Yılmaz Barçın şöyle konuştu: “Tier III Standartlarında ve Tier IV Seviyesinde diyerek algı yaratan ‘merdiven altı’ çözümlerden öncelikle uzak durulması gerekiyor, kesinti olması kaçınılmaz. Verilerin 3-2-1 politikasına göre yedeklenmesi, yedeklerin bir kopyasının bulutta güvenli saklanması gibi basit ve etkili çözümler hayata geçirilmelidir. ‘Failover’ ve ‘Failback’ testleri yapılmış bir felaket kurtarma planı olmayan şirket fidye ödemek zorunda kalacaktır.”
Bulut dönüşümünde KVKK uygunluğuna dikkat!
İşletmelerin büyük bir çoğunluğu bulut dönüşümünden bahsediyor; ancak bu noktada süreç biraz karışıyor. Bulut dönüşümünde şirketler nelere dikkat etmeleri, altyapı sağlayıcılardan hangi yetkinlikleri talep etmeleri gerekiyor?
Yılmaz Barçın: “En başta KVKK uygunluğu, Türkiye sınırları içerisinde hizmetlerini planlamaları gerekiyor. İşletmenin ihtiyaçlarını doğru analiz etmesi, bunları karşılayan çözümleri birbirleri ile doğru karşılaştırması gerekiyor. Bulut Servis Sağlayıcısını; Kaynakları paylaşımlı mı, işletmeye atanmış tahsisli mi sunduğu, Donanım altyapısının özellikleri ( Halen E5 CPU’lu makineler ile hizmet veren yerler var ), Hizmet sözleşmesinde verdiği SLA, sahip olduğu sertifikalar ( ISO 27001, PCI DSS vb. ), Veri Merkezlerinin Tier sertifikasyonu gibi kriterler ile sorgulamaları, ileride yaşayabilecekleri sorunların önüne geçmelerini sağlayacaktır.”