Carbon Gate Kurucu Ortağı ve CEO’su Okan Dursun: “Firmaların ürünlerinden ve üretim proseslerinden elde ettiğimiz bilgileri raporluyor, özelleştirilmiş karbon azaltma stratejileri sunuyoruz.”
Teknoloji, karmaşık süreçleri kolaylaştırma ve daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar atma konusunda kritik bir role sahip. Karbon emisyon yönetimi de bu teknolojik devrimden payını alıyor. Carbon Gate’in Kurucu Ortağı Okan Dursun ile yaptığımız keyifli görüşmede, şirketlerin karbon yönetimi stratejilerini nasıl iyileştirebileceklerini ele aldık. Okan Dursun’un değerli içgörüleriyle, karbon yönetiminde teknolojinin rolünü ve şirketlerin bu yolda nasıl ilerlemesi gerektiğini konuştuk…
“Sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlamak için yeni nesil platformumuz ile özelleştirilmiş karbon emisyonu azaltım stratejileri geliştiriyoruz”
Carbon Gate, günümüzün en önemli konularından biri olan ‘yeşil dönüşüm’ sürecinde şirketlerin adapte olma hızlarını artırarak onları geleceğe taşıyor. Bu dönüşüme sadece Türkiye’de değil dünyada liderlik ederek gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı kendine misyon ediniyor.
‘Yeşil dönüşüm’ adını verdiğimiz bu devrimsel süreçte, şirketlerin adaptasyon hızlarını artırarak, onları sürdürülebilir ve karbon-sıfır or karbon-nötr bir geleceğe hazırlıyoruz. Türkiye’den başlayıp tüm dünyaya yayılan bu liderlik misyonuyla, Carbon Gate olarak, gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Her adımda, dünyamızı daha iyi bir yer haline getirme motivasyonuyla her geçen gün emin adımlarla ilerliyoruz.
“Karbon emisyonlarının doğru yönetilmesi, şirketlerin pazar avantajını artırıyor”
Karbon yönetimi sürecinin maliyetlerini fırsat maliyeti ve yaptırım maliyeti olarak tanımlıyorum. Fırsat maliyeti, doğru zamanda doğru yatırımı yapmayan firmaların karşılaşabileceği pazar kaybını ifade ederken yaptırım maliyeti, regülasyonlara uymayan firmaların karşılaşabileceği cezaları temsil ediyor. Çünkü karbon emisyonlarını yönetmek, sadece doğal kaynakların korunması için değil, aynı zamanda regülasyonlara uyum sağlamak ve pazar avantajı elde etmek açısından da kritik bir konu haline geldi. Karbon emisyonlarının doğru yönetilmesi, şirketlerin pazar avantajını artırmasının yanı sıra, gelecekteki regülasyonlara uyum sağlamalarını da kolaylaştırıyor. Yeşil dönüşüm, artık fiyat ve kalitenin yanında çevreciliğin de önemli bir faktör haline geldiğini vurguluyor. Bu nedenle, şirketlerin bu dönüşüme ayak uydurması ve çevreye duyarlı ürünler sunması gerekiyor. Çünkü teknolojinin gücünü kullanarak, karbon emisyonlarının yönetiminde bir adım önde olmak artık bir lüks değil, bir zorunluluk haline geldi.
“Şirketlerin doğru bir emisyon sonucu ortaya çıkarmalarına rehberlik ediyoruz”
Bir girişim kurarken en önemli şeyin fikir ya da bir fon olduğu söylenir. Fakat benim için bu yola birlikte çıktığım yoldaşlar en önemlisi. Carbon Gate’in de arkasındaki en değerli hikaye, aslında bir değer birliğiyle ortaya çıktı. Ortaklarım İlayda ve Samet ile hep ‘Nasıl daha faydalı işler yapabiliriz?’i düşünen, tutkulu sosyal girişimcileriz. Bu nedenle, Carbon Gate’i kurduk.
Carbon Gate olarak sunduğumuz bir diğer önemli hizmet ise veri yönetimi. Enerji tüketimi, lojistik ve satın alma gibi verileri kullanarak karbon emisyonu ölçümü yapıyoruz. Bu veriler, doğru bir emisyon sonucu ortaya çıkarma konusunda şirketlere rehberlik ediyor. Bu sayede, şirketlerin doğru zamanda doğru yatırımı yapmalarını ve pazar avantajı elde etmelerini sağlıyoruz.
Ülkemizin sanayi firmalarının dönüşüm sürecini hızlandırmak en büyük tutkumuz. Çünkü karbon yönetimi gerçekten önemli bir konu ve eğer doğru yönetilmezse, üretim ve organize sanayi bölgelerindeki firmalara ciddi engeller getirebilir. Bu noktada amacımız; Türkiye’nin bu alanda bizimle birlikte öncü bir rol oynaması.
Motivasyonumuz; yeşil dönüşümü hızlandırmak ve bu süreci ülkemizde başlatmak. Ancak şirketlerde bu konuyu takip edecek sorumlu kişilerin eksikliği yaşanıyor. Çünkü bu konu birçok departmanı ilgilendiriyor ve sürdürülebilirlik departmanı olmadığı için herkes bu süreci bilgisizce yönetmeye çalışıyor. Carbon Gate olarak, önce bütün departmanların bu konuyu bilmesini sağlıyoruz. Her departmanın kendi iş alanındaki sürdürülebilirlikle ilgili kısımları yönetebileceği bir platform sunuyoruz. Ardından firmaların sürdürülebilirlik karnelerini çıkarıyoruz. Eğitimler veriyor ve yapılan çalışmaları değerlendiriyoruz. Bu konuda ekibin de dedike olması önemli. Çevre mühendisleri genellikle bu konuya hakim olsa da karbon yönetimi disiplinler arası bir konu olduğu için tek başlarına yönetmeleri zor. Bu yüzden konuya en yakın bilgisi olan kişilerle çalışmayı öneriyoruz.
Firmaların özelliklerine, sektörlerine ve iş türlerine göre karbon yönetim süreçlerini hızlıca özelleştirebiliyoruz. Çünkü artık ürünlerini, sahalarını, üretim proseslerini ve ekiplerini tanıyoruz. Bu bilgiyle, firmaların karbon yönetimini daha etkili bir şekilde takip edebiliyoruz. Bu deşifre edilen bilgileri de raporluyor ve karbon azaltma stratejileri üzerinde çalışıyoruz.