CIO’ların 2021 yılında özellikle ağ güvenliğine yatırım yapacaklarının altını çizen Vitel Ürün Müdürü Yiğit Hoşbay, “Çünkü yapay zeka destekli siber saldırlar, daha karmaşık ve nitelikli bir yapıya büründü” dedi.
2020 yılı tüm dünya için daha önce deneyimlenmemiş bir kriz ile başladı. Pandemi, bütün dünyayı etkisini altına alırken, kuşkusuz sektörler ve şirketler de bu durumdan en çok etkilenenlerin başında geldi. Vitel Ürün Müdürü Yiğit Hoşbay ile hem bu dönemi hem de pandemi dönemine özel ürün ve çözümlerini değerlendirdik…
Pandemi sizin süreçlerinizde neleri değiştirdi ve dönüştürdü? Yeni çözümler sunmaya ihtiyaç duydunuz mu ?
2020, tüm dünyanın hayal bile edemediği gelişmeleri deneyimlediğimiz bir yıl oldu. Geçtiğimiz yılın tam anlamıyla kayıp bir yıl olduğu düşüncesi büyük ölçüde doğru olsa da; arka planda önemli kazanımlar da elde edildi. Öncelikle; bilişimin gücü tüm dünyada tam anlamıyla hissedildi ve dijital dönüşümün gerekliliği fark edildi. Özetle pandemi kelebek etkisi oluşturarak; dijital dönüşüme bir katalizör görevi üstlendi ve inovasyonu ön plana çıkardı. TÜBİSAD verilerine göre, Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının 152 milyar TL büyüklüğü bulunmakta. Sektör, önümüzdeki yıl katlanarak büyümesini sürdürecek. Pandeminin getirdiği yeni koşullarla teknoloji sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşlar gibi biz de ticari olarak oldukça verimli bir süreç yakaladık. Distribütörlüğünü yaptığımız mevcut markalarımızda artan pazar paylarımız ve yeni markalarımızın ciro gelişimine katkısı ile Vitel olarak bilişim sektörünün büyümesinin üzerinde bir büyüme öngörüyoruz.
Geçtiğimiz yıl, Vitel için de hızlı bir dönüşüm yaşandı. Firmamız özellikle 2010 yılından sonra büyük gelişme kaydetti ve Bilişim 500 şirketleri arasında her geçen yıl büyük adımlarla üst basamaklara tırmanmaya devam ediyor. Kendi bünyemizdeki dijitalleşme süreci devam ederken; temsilcisi olduğumuz; ManageEngine, Ruijie, Peplink, Extreme Networks, Moxa, Genetec, Cloudgate, CambiumNetworks, ve Vidyo gibi teknoloji firmaları, stratejik iş ortaklarımız ve hizmet verdiğimiz kurumlar da aynı paralellikle online iş süreçlerine hızla adapte oldu. Geçen yıl; Online eğitime yönelik sınıflardaki ses ve görüntü sistemleri, Evden eğitime yönelik kesintisiz ve yüksek hızlı erişim çözümleri, Uzaktan erişim ve yönetime yönelik çözümler, Video konferans ve toplantı odası çözümleri, Engelsiz bankacılık, Çok noktalı ve yedekli merkezi erişimler (SD-WAN çözümleri ile) hiç olmadığı kadar talep gördü.
Bu yıl için hedefleriniz neler? Ürün ve çözümlerinize yenileri eklenecek mi?
Geçtiğimiz sene pandemiye rağmen büyümek ve yılı daha güçlü bir şirket olarak tamamlamak tüm ekibimizi daha da motive etti. İnsan odaklı teknoloji yaklaşımıyla çalışan Vitel’in 2020’deki pusulası değer üretmek oldu. Bu yaklaşımımız ve yüksek teknoloji alanındaki bilgi birikimimiz ile yenilikleri, hizmet sunduğumuz kurumlarla buluşturmaya ve dijital dönüşüm yolculuğuna liderlik etmeye hız kesmeden devam edeceğiz. Odağımızda öncelikli olarak eğitim, sağlık, turizm, lojistik ve kamu sektörü bulunmakta. Özetle Vitel, 2021 yılında da her anlamda yatay ve dikey pazarlarda büyüyen ve buna paralel pastayı da büyüten bir şirket olacak.
Firmamız hizmet kalitesini artırmak amacıyla dünyanın önde gelen teknolojileri şirketleri ile yeni iş birlikleri yapmaya devam edecek. Çözüm yelpazemizi her geçen gün genişletiyoruz. Son olarak stratejik iş ortaklarımız arasına Cambium Networks’ü ekledik. İki firma arasında gerçekleştirilen distribütörlük anlaşmasına göre Vitel, uçtan uca iletişim teknolojileri çözümleri sunan Cambium Networks’ün ağ yönetimi yazılımları, Wi-Fi erişim noktaları ve kurumsal switch’lerinin satış, pazarlama ve entegrasyon projeleri faaliyetlerinden sorumlu olacak.
Cambium Networks geniş band kablosuz ürünler ve kurumsal Wi-Fi çözümleri segmentinde pazar payını hergeçen gün yükseltiyor. İş ortaklığımızın uzun soluklu olacağına inancım tam. İki firma arasındaki stratejik iş ortaklığı ile ürün yelpazemizin genişlemiş olması, dijital dönüşüm projelerinde bizi daha da dinamik bir yapıya kavuşturmuş olacak. Ayrıca portföyümüze yeni eklediğimiz Cloudgate, çözümleri ile çok hızlı büyüyen IoT pazarına yönelik çözümlerimiz de artarak devam edecek.
Eskiden iş dünyasında mobilite ana gündem maddesi idi. Artık bulut tabanlı uygulamalar daha çok öne çıkıyor. Bulut bilişimle uyumlu hareket eden, uç teknolojilerde çalışan yeni iş operasyonları ve uygulama türlerine güç sağlamak için; modern ağ iletişimi teknolojileri her geçen gün daha çok rağbet görüyor. Günümüzde veri analizi çağında, öncelikler değişti. İşletmeler veri yığınını doğru bir şekilde analiz edip kullanırsa verimlilik artırışı kaçınılmaz oluyor. Veri analizi çağında yapay zeka destekli ağ çözümlerine ilgi artacak. Bu noktada Cambium Networks çözümlerinin pazarda yoğun talep göreceğini tahmin ediyorum.
Uzaktan çalışırken, bağlanmak ve güvenli bağlantı kritik hale geldi. Bu noktada; şirketlere neler önerirsiniz? Bu anlamda neler kurumları doğru noktaya taşıyacaktır?
Nesnelerin interneti, yapay zeka ve otomasyonun ön planda olduğu veri analizi çağında, güçlü ve kesintisiz iletişim altyapılarına olan ihtiyacın her geçen gün daha çok arttı. Dijital dönüşümü tetikleyen pandemi ile kurumlar bu nedenle SD-WAN’a terfi etti. Sağlık krizine rağmen geçen yıla olan oranla yüzde 33 oranında büyüyen SD-WAN pazarı, ağırlıklı olarak perakende, enerji, e-ticaret ve finans sektöründe faaliyet gösteren çok şubeli kurumlardan yoğun talep gördü. Dijital dönüşüm projelerine liderlik eden bir firma olarak; kurumlara öncelikle iletişim altyapılarını kuvvetlendirmelerini öneriyoruz. Bu alanda Peplink gibi markaların ürünleri ile geçtiğimiz yıl tekstil, mobil iletişim, turizm, lojistik, otomotiv, enerji, gıda, eğitim, kamu, telekom, ve perakende sektöründeki bir çok firma ile entegrasyon projesi geliştirdik.
Araştırma Şirketi “Enterprise Technology Research” verilerine göre; teknoloji odaklı şirketler 2021’de uzaktan çalışan sayısını ikiye katlayacak. Bu gelişmeler ışığında kesintisiz, esnek ve güvenli ağ yapısı ihtiyacı daha çok öne çıkacak diyebiliriz. Bilgi işlem ağlarının efektif bir şekilde uzaktan yapılandırılması ve yönetilmesi ihtiyacına cevap veren SD- WAN çözümleri ile BT personelinin iş yükü hafiflerken, evden çalışanlar internetleri kesintiye uğramadan gönül rahatlığı ile kendi işlerine odaklanabiliyor. Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağ, (SD-WAN *Software-Defined Wide Area Networking) şube ağ yapılarını basitleştirmek ve merkezi olarak yönetilen WAN sanallaştırmayı kullanarak optimum uygulama performansını yakalamak için devrimsel bir yöntem olarak görülüyor.
Türkiye’de ağ teknolojilerinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de son yıllarda ağ teknolojileri alanında ciddi yatırım yapıldı. Gelinen nokta yeterli olmamakla beraber gelecek için umut veriyor. Pazarda Wi-Fi 6 destekli ürün sayısı hızla artıyor. Biz de bu alanda ExtremeNetworks, Ruijie firmalarının WiFi 6 ürünlerini pazara sunduk ve aldığımız talepten oldukça memnunuz. Wi-Fi 6 sayesinde, performansta veya yanıt süresinde bozulma olmadan daha fazla kullanıcı ve cihaz ağlara bağlanabilecek. Bu gelişme ile ağları daha dinamik yapıya kavuşacak.
Öte yandan bulut tabanlı ağların her geçen gün daha çok benimsenmesi ile işletmeler, maliyetlerini azaltıp ve verimliliğini artırabiliyor. Kurumlar bulut tabanlı çözümler ile BT hizmetlerini uzaktan kolayca yönetebiliyor ve siber saldırı durumunda veri kayıplarını en aza indirebiliyor. Vitel olarak bu alanda Moxa ve Peplink gibi ürünlerimiz ile işletmelerin iş, ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Bu sene firmalardan hibrit ağ yatırımı konusunda yoğun aldığımızı da belirtmek isterim.
GSMA’ya göre; 5G ağları 2025 yılına kadar dünya nüfusunun üçte birine erişmiş olacak. Daha yüksek bant genişliğine sahip 5G ağlarının çoğalması, işletmelerin yüksek hacimli verileri transfer etmelerine imkan tanıyacak. Bu gelişme ile uç bilişim alanında yeni fırsatlar oluşacak.
Öte yandan pandemi süreci ile beraber siber saldırlar inanılmaz boyutta artı. Bu nedenle büyük gücük her ölçekten firmanın güvenlik yatırımları artıracak. Bilgi işlem yöneticileri 2021 yılında özellikle ağ güvenliği alanında yatırımlar yapacak. Çünkü yapay zeka destekli siber saldırlar, daha karmaşık ve nitelikli bir yapıya büründü. Çalışanların farklı lokasyondan ve farklı cihazlardan şirket ağlarına bağlanması ağı zaman zaman savunmasız bırakabiliyor ve saldırılara zemin oluşturabiliyor. Vitel olarak bu noktada Peplink, ManageEngine PMP çözümlerimiz ile ağ güvenliği konusunda destek olmaya çalışıyor ve onların iş sürekliliğine katkı sağlıyoruz.
Pandemi süreci ile beraber esnek ve dinamik ağ yönetimi çözümlerine ilgi arttı. Pazarı nasıl değerlendiriyorsunuz. Bu alanda yeni ne gibi çözümler sunuyorsunuz?
Pandemi süreci ile beraber her ölçekten şirketin ağ altyapı teknolojilerine ilgili attı. Biz bu alanda son dönemde özellikle ManageEngine firmasının RMM Central çözümünü ile pazarın iş ihtiyacına cevap veriyoruz. Yönetilen hizmet sağlayıcılar (MSP’ler) için birleşik uzaktan izleme ve yönetim çözümü olan RMM Central ile BT yöneticilerinin iş yükünü hafifletmeyi hedefliyoruz.
Kurumların bilgi teknolojileri ağlarını daha esnek bir yapıya kavuşturan RMM Central, ağdaki cihaz performansını izlemeye, hataları algılamaya ve yönetmeye, yama yönetimi yapmaya, tüm donanım ve yazılım envanterine eksiksiz bir genel bakış sağlamaya olanak tanıyor.
Hizmet sağlayıcı konumundaki firmaların, müşterilerinin BT ağlarını gözlemleme ve belirli güvenlik politikalarına uyma, müşteri hizmet düzeyi sözleşmeleri gereği sorumluklarını yerine getirme, özel raporlar oluşturma ve faturalandırma sürecini yönetme gibi günlük görevleri otomatikleştirmeleri gerekiyor. Ancak, ağ performansını izlemek ve ağdaki cihazları yönetmek için birden fazla araçla uğraşmak oldukça zaman alıyor. Ağ yönetiminin karmaşık yapısı, her geçen gün artan güvenlik tehditleri gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda; servis sağlayıcı firmaların yüksek ölçeklenebilirlik, güvenlik ve hızlı kurulum gibi iş ihtiyaçlarını karşılayan ekonomik çözümlere gereksinimi artıyor. RMM Central işte tam da bu noktada bilgi işlem profesyonellerinin iş ihtiyaçlarını karşılıyor. RMM Central, MSP’lerin tek bir konsoldan birden çok istemci ağını yönetmesine ve izlemesine yardımcı olan birleşik bir çözümdür. ManageEngine ürün ailesi içinde yer alan RMM Central, endpointlerin merkezi bir noktadan yönetilmesini ve monitör edilmesini sağladığı için daha yönetilebilir, raporlanabilir ve en önemlisi daha güvenli BT organizasyonu için firmalara destek olur. RMM Central firmaların bu ihtiyaca yönelik birden fazla marka/ürün kullanmasının önüne geçecektir. Kolay kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzleri ile BT Ekiplerinin endpoint –uç nokta yönetiminde en büyük yardımcılarından biri olacaktır.