Yazılımınız yarını da düşünsün

Türkiye’de veri korumayla ilgili tedbirlerin sadece belirli noktalara yönelik çözümler olduğuna dikkat çeken Commvault Kanal Müdürü Nilgün Ercan “Kullanılan yazılımın bugünün ihtiyaçlarının yanı sıra gelecekte ortaya çıkacak ihtiyaçları karşılamaya yönelik çözümler sunması toplam sahip olma maliyeti açısından kritik önem taşıyor” diyor.

Commvault Kanal Müdürü Nilgün Ercan

Atilla Mede

Kurumsal veri yönetimi anlamında şirketlere farklı çözümler sunan Commvault’un Kanal Müdürü Nilgün Ercan ile şirketlerin verilerini nasıl koruması gerektiğini ve bu alanda sundukları çözümleri konuştuk.

Veri güvenliğinde yaşanacak olası kayıplar şirketler için hem itibar kaybına hem de yüksek masraflara neden olabiliyor. Şirketler bu konuda nasıl bir strateji çizmesi gerekiyor? Commvault olarak bu alanda ne gibi çözümler sunuyorsunuz?

BT altyapıları, kurumsal verilerin korunması ve iş sürekliliğine uygun bir şekilde hizmet vermeye odaklıdır. Bu nedenle verinin korunması ve olası kayıpların engellenmesi kurumsal kimliğin korunması ve sürekliliği açısından önem taşır. Commvault kurumsal veri yönetimi anlamında şirketlere farklı çözümler sağlıyor. Bu çözümler verinin üretildiği noktada korunmasına yönelik olabileceği gibi, bulut bilişim entegrasyonundan, sanal veya fiziksel işletim sistemleri entegrasyonuna, kurumsal uygulamalardan, e-posta ve dosya sunucusu arşivine, son kullanıcı yedeklerine kadar birçok konuyu kapsıyor.

Veri hızla büyümeye devam ediyor. Bu noktada Commvault şirketlere gelecek açısından da neler vaat ediyor?

Geleneksel yedekleme yazılımları birden çok silodan oluşuyor. Sanal sunucular için farklı çözümler, fiziksel sunucular için ayrı çözümler, tekilleştirme donanımı ihtiyaçları, bulut bilişim altyapılarına veri göndermek için gateway tipinde özel cihazlar, arşivleme için ayrı ve bağımsız çalışan platformlar bu silolara örnek gösterilebilir. Commvault tek bir mimari altında sanal, fiziksel, veri depolama sistemi yönetimi, tekilleştirme, son kullanıcı yedekleri, arşivleme ve kurumsal raporlama fonksiyonlarını sağlıyor. Kullanılan bu tümleşik mimari sayesinde genel veri yönetimi tek bir ekrandan gerçekleştiriliyor. Ve tüm veri bir platform üzerinde saklandığı için bağımsız siloların yönetilmesi ve birden çok yazılım/donanım yatırım ve yönetim maliyetini ortadan kaldırıyor.

Araştırmalara göre güvenlik konusundaki problemler büyük oranda personel kaynaklı. Bunu minimize edecek çalışmalarınız var mı?

Özellikle veri depolama ürünleri ile ilgili yönetimler veri yönetim yazılımlarından beklenen unsurlardır. Ancak bu yönetim detaylı bir entegrasyon gerektiriyor. Bunun sağlanamadığı senaryolarda sistem yöneticileri özel betikler hazırlayarak bu işlemleri otomatize etmek ister. Ancak bu tip çözümler sadece günü kurtarmak üzere bir yaklaşım sergileyebilir. Commvault kurumsal birçok veri depolama sistemini yönetebiliyor. Bu yönetim sayesinde uygulama tutarlı veri depolama anlık imajları(application aware storage snapshot) alınabiliyor. Yüksek kapasiteli uygulama verileri söz konusu olduğunda bu çözüm iş sürekliliğine yüksek oranda katkı sağlıyor.

Veriyi koruma, yedekleme ve yönetme açısından Türkiye’yi ne seviyede görüyorsunuz? Bu konuda şirketler ne kadar bilinçli?

Ülkemizde veri korumayla ilgili tedbirler sadece belirli noktalara yönelik çözümler sağlıyor. Ancak kullanılan yazılımın bugünün ihtiyaçlarının yanı sıra gelecekte ortaya çıkacak ihtiyaçları karşılamaya yönelik çözümler sunması toplam sahip olma maliyeti açısından önem taşıyor. Türkiye dışında veri koruma ve iş sürekliliği ile ilgili çözümler farklı noktalarda sağlanıyor. Özellikle bulut bilişim altyapıları ve ‘move to cloud’ yaklaşımlarını oldukça fazla müşteri tercih ediyor. Bu tercih nedeniyle veri yönetimi yazılımlarının bu fonksiyonlara sahip olması ve entegre çözümler sağlaması önemli.

Commvault’un Türkiye ile ilgili geleceğe yönelik stratejilerinden kısaca bahseder misiniz?

Commvault olarak bulut altyapılarına entegrasyon, sanal platformlar arası geçiş yapılabilmesi, kurumsal tüm işletim sistemlerinin ve uygulamaların desteklenmesi, sanallaştırma platformlarındaki destek matrisi, veri depolama sistemlerine entegrasyon gibi konularda sağladığı çözümleri daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu