Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, doğru ısı koşullarının sağlanamamasından kaynaklanan uygunsuz depolama nedeniyle her yıl dünyada üretilen aşıların yüzde 50’si israf ediliyor. Pfizer ve Moderna’nın yeni COVID-19 aşıları çok soğuk depolama gerektirirken bu sorunu ele almak her zamankinden daha büyük bir önem kazanıyor.
COVID-19 aşılarının ilk serisi şu an dağıtımda. Bu nedenle, sağlık kuruluşlarının aşıların eksi 80 santrigrat dereceye kadar düşük ısılarda saklanmasını sağlayan ultra soğuk dondurucuların satın alımları da dahil olmak üzere teslimatlar için hazırlık yapması gerekiyor. Fakat bu tür ekipmanları satın alırken ve çalıştırırken, güç parametrelerini kontrol etmek ve düzeltmek ya da acil durum güç kaynağı temin etmek gibi kritik noktaları gözden kaçırmak mümkün olabilir.
Vertiv Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Zekai Güler, korona virüsle ciddi bir mücadele verdiğimiz bugünlerde aşıların en uygun koşullarda saklanması ve uygulama anına kadar korunması için kesintisiz güç sistemlerinin kritik bir önem taşıdığını belirtiyor. Güler, “Isıyı sürekli düşük tutmak için kesintisiz güç kaynağına sahip dondurucular, aşıların güvenliğinde önemli rol oynarken, tedarik noktasında Türkiye şanslı ülkelerden biri. Biz de Türkiye’de pazarın en güçlü oyuncularından biri olarak çözüm ve hizmetlerimizle aşıların güvenli şekilde saklanmasına yardımcı olacağız.” diyor.
Riskler bu derece yüksek olunca her bir aşı depolama alanında dondurucular için bir acil durum güç kaynağı sistemi bulunması gerekiyor. Bu noktada Vertiv uzmanları ideal ve akıllı bir kesintisiz güç kaynağı (KGK) sisteminin, beş kriteri karşılaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Online çift çevrim teknolojisi: Bir KGK’nın elektriği dönüştürmesinin üç ana yolu var: Çevrimdışı, hat etkileşimli ve online çift çevirim. Çevrimiçi çift dönüştürme özelliğine sahip KGK’lar, kritik iş uygulamaları için en geniş kapsamı sağlar. Bu tür KGK’lar sayesinde, çok düşük ısıdaki dondurucular, elektrik şebekesinden geçen elektrikten tam olarak izole edilmiş ve kısa devre veya voltaj düşüşleri gibi durumlara karşı korunmuş olur.
Akü gücüne kesintisiz geçiş: Yedek güç kaynağı olarak bir ateşleme jeneratörü kullanıldığı zaman, bir arıza durumunda ana güç kaynağından yedek güç kaynağına geçiş biraz zaman alır. Bu gecikme sırasında dondurucu bölmesinin çalışması bozulabilir ve içindekiler zarar görebilir. Çift çevrim KGK, alıcıya sadece kendi aküsünden kesintisiz bir şekilde güç aktarır, böylelikle aşıların depolanması için sabit bir sıcaklık sağlayan jeneratör devreye girinceye kadar güç kaynağının garantisinin olmaması bir sorun olmaz.
Ölçeklenebilir çalışma süresi: Bazı sağlık hizmet ayarlarında, bir jeneratör ya yoktur ya da kritik sistemlerin sadece birkaç dakika içinde değil saatlerce yedeklenmesi gerekir. Bu tür durumlarda, harici akü kabinlerinin bağlanabileceği bir KGK modeli tarafından yeterince uzun bir destek süresi sağlanabilir.
KGK’nın uzaktan izlenmesi: Kesintisiz güç sistemlerinin istendiği gibi günün her saatinde çalıştığından emin olmak önemli. İşletme çalışanlarının da akülerin tam olarak şarj edildiğinden ve gerektiğinde kullanıma hazır olduğundan emin olması gerekir. Akıllı kesintisiz güç sistemleri operasyonu, görevlilerin akünün sağlıklı işleyişini yönetmesi ve ne zaman onları yenilemesi gerektiğini öngörmesi için hem uzaktan hem lokal olarak uzaktan izlenebilir olmalı. Hem e-mail hem SMS yoluyla iletilen uyarı bildirimleri, yaşanan herhangi bir güç sorunuyla ilgili bilgilendirir, böylece cihazlarla ilgili sorunlara yanıt vermeyi hızlandırır.
Kolay kurulum ve çalıştırma: Bugün sağlık tesisleri birçok zorlukla karşı karşıyayken bir KGK kurmak ve işletmek, onlar için bir sonraki zorluk olmamalı. Kurulumu hızlı olan tak ve çalıştır sistemler, birden fazla dondurucuya güç sağlayabilir. Güç kaynağı, kompakt boyutu sayesinde, zemine veya duvara monte edilebilir, böylelikle kurulumu daha da basitleştirir. Son olarak, sistem görünürlüğü ve teşhis sağlayan kullanıcı dostu, sezgisel bir arayüz, devam eden operasyon ve bakıma yardımcı olur.