Küresel bir kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümleri sağlayıcısı olan Vertiv, sürdürülebilirlik çalışmaları ve iklim krizini aşmak için atılan adımların çarpıcı biçimde hızlandığı 2022’de izlenmesi gereken temel veri merkezi eğilimlerinin yıllık listesini yayınladı. Vertiv uzmanlarına göre, veri merkezinde verimlilik konusunda uzun süredir devam eden konuşmalar, sürdürülebilirliğe daha kapsamlı ve agresif bir odaklanma olmasını sağlayacak. Bu hareket iklim krizinin aciliyetini, kaynakların bulunabilirliği ve artan maliyetler arasındaki ilişkiyi ve dünyanın dört bir yanındaki değişen politik iklimin varlığını kabul edecek.
“2022’ye girerken veri merkezi operatörleri ve tedarikçiler, iklim krizini ele almada gerçek bir fark yaratabilecek stratejileri aktif olarak uygulayacaklar.” diyen Vertiv CEO’su Rob Johnson, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz kendi payımıza portföyümüzde enerji verimliliğine olduğu kadar alternatif ve yenilenebilir enerji teknolojilerine ve sıfır karbonlu enerji kaynaklarına odaklanmaya, susuz soğutma teknolojilerine öncelik vermeye ve etkili sürdürülebilirlik çalışmalarına odaklanmak için araştırma liderleri ve müşterilerimizle iş birliği yapmaya devam ediyoruz.”
Veri merkezlerine yön veren liderlerin sürdürülebilirlik konusunda aldığı aksiyonlar, 2022 ve sonrasında dijital ekonomi üzerinde derin bir etkiye sahip olacak. Bu zorlukların üstesinden gelme konusundaki aciliyet, Vertiv uzmanları tarafından belirlenen 2022 trendlerine de yansıyor.
Bu eğilimler de şöyle:
- Veri Merkezleri Sürdürülebilirlik ve İklim Kriziyle Mücadele Ediyor
Veri merkezi sektörü son yıllarda daha iklim dostu uygulamalara yönelik adımlar attı ancak operatörler 2022 yılında iklim kriziyle mücadele çabasına daha bilinçli bir şekilde katılacak. Operasyonel cephede Vertiv uzmanları, bazı kuruluşların enerjide yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçeceğini ve nihayetinde 7/24 sürdürülebilir enerjiyle çalışan dijital çözümler kullanan sürdürülebilir enerji stratejilerini benimseyeceklerini öngörüyor. Bu tür hibrit dağıtılmış enerji sistemleri, hem AC hem DC güç sağlayabilir, bu da verimliliği artırmak için seçenekler ekler ve sonunda veri merkezlerinin karbonsuz çalışmasına olanak tanır.
Akü enerji depolama sistemleri (BESS) ve lityum iyon aküler dahil olmak üzere yakıt hücreleri, yenilenebilir varlıklar ve uzun süreli enerji depolama sistemlerinin hepsi sürdürülebilir, dayanıklı ve güvenilir sonuçlar sağlamada hayati bir rol oynayacak. Sıfır su kullanan termal sistemler talep görüyor, yüksek küresel ısınma potansiyeline (GWP) sahip soğutucuların aşamalı olarak düşük GWF’li soğutucular lehine azaldığını göreceğiz.
Daha kısa bir süre içinde iklim değişikliğiyle ilgili aşırı hava olayları; yeni veri merkezlerinin ve telekomünikasyon ağlarının nerede ve nasıl kurulacağına ilişkin kararları etkileyecek.
Şebekenin güvenilirliği ve satın alınabilirliği, bölgesel sıcaklıklar, su, yenilenebilir enerji ve yerel olarak üretilen sürdürülebilir enerjinin bulunurluğu ve şebeke gücünü oranlayan ve veri merkezlerine verilen güç miktarını sınırlayan düzenlemeler gibi diğer faktörler de karar vermede rol oynayacak.
Bu aşırı hava olayları, sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu hale gelmesi gereken bilgi ve iletişim teknolojileri alanında daha sağlam altyapı sistemlerinin oluşmasını sağlayacak. 2022’de veri merkezi ve telekom operatörleri bu sorunlarla ve her zaman yaşanan gecikme problemiyle mücadele ederken, tüm bu zorlukların üstesinden gelebilecek çözümlere duyulan ihtiyaç da artacak.
Lityum iyon akülerle ilgili önemli bir not: Vertiv uzmanları lityum akü geri dönüşüm altyapısının
2022’de genişlemesini ve veri merkezinde lityum iyon akülerin yaygın olarak kullanımının önündeki birkaç engelden birinin ortadan kaldırılmasını bekliyor.
- Yapay Zekâ Gerçekleşiyor
Bugünün ağları daha karmaşık ve daha dağıtık hale geldikçe, meta veri tabanının artırılmış ve sanal gerçeklik talepleri daha da belirginleştikçe, gerçek zamanlı bilgi işlem ve karar verme ihtiyacı daha kritik hale geliyor. Bu gerçek zaman ihtiyacı gecikmelere daha hassas bir durum yaratıyor. Giderek yaygınlaşan hibrit işletme modeli altında, genel ve özel bulutlar, ortak yerleşim ve edge, tam zamanlı manuel yönetim; imkânsız olmasa da pratik değil. Yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi bu ağların performansını optimize etmek için kritik olacak. Doğru veriyi toplamak, doğru modelleri oluşturmak ve ağ platformunu doğru kararları verecek şekilde eğitmek daha fazla odaklanma ve zaman gerektirecek. Bununla birlikte programlama araçları veri bilimcilerin programlama veya donanım konusunda uzman olmak zorunda kalmalarını gerektirmeyecek şekilde bilgi işlem kaynaklarını bir soruna yöneltebilecekleri kadar basitleştirildi.
Piyasadaki mevcut satıcılardan yapay zekâ donanımının temin edilebilmesi, aynı şekilde bulut seçeneklerinin bulunması, basitleştirilmiş bir araç zincirinin olması ve veri bilimine eğitim odaklı yaklaşım sayesinde yapay zeka daha küçük ölçekli şirketler için bile kullanılır hale geldi. Tüm bu gelişmeler 2022’de yapay zekanın benimsenmesini hızlandıracak.
Her teknolojik gelişme bir dalgalanma etkisi yaratır. Yapay zekadaki artış kaçınılmaz olarak bilgi işlem ve ısı yoğunluğunda artışa neden olacak ve bunun sonucunda sıvı soğutmanın
benimsenmesi hızlanacak. Diğer zorlukların yanı sıra, giriş engelini azaltmak, güvenilecek doğru satıcıları, platformları ve sistemleri seçme konusunda bir avantaj sağlar.
- Pandemi Sonrası Veri Merkezi Şekilleniyor
Dünya genelinde yaklaşık 2,9 gigawatt değerinde yeni veri merkezi inşaatı devam ediyor. Cushman & Wakefield’ın verileriyle 2020’ye göre burada 1,6 gigawatt’lık bir artış söz konusu. Bu veri merkezleri COVID-19 sonrası bir dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak inşa edilen ilk merkezler olacak. Ware’in iş yükü dağılımında şu anda yüzde 5’ten önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 30’a kadar dramatik bir değişim öngördüğü edge’de daha fazla aktiviteye odaklanılacak. Erişilebilirlik edge’de bile birinci öncelik olmaya devam edecek, fakat daha düşük gecikme, sağlıklı binaları, akıllı şehirleri, dağıtılmış enerji kaynaklarını ve 5G’yi desteklemek için artan bir ihtiyaç. 2022’de uzaktan çalışma, e-ticaret, tele sağlık ve video akışına artan güvenle oluşan yeni normali ve 5G’nin daha çok yaygınlaşmasını desteklemek için edge’e yapılan yatırımların arttığını göreceğiz.
- Entegrasyona Doğru Gidiş
Çeşitli veri merkezi ekipman tedarikçileri, günümüzün en popüler veri merkezi teklifleri arasında yer alan kabin ve sıralar ile modüler kapasite eklemelerine yıllardır izin veren entegre sistemleri kullanıyor.
2022 yılında veri merkezleri; daha büyük sistemleri daha iyi entegre etmek güç altyapısının bütün bileşenlerinde olduğu gibi sorunsuz birlikte çalışabilirlik sağlamak için tedarikçilerle çalıştıkça entegrasyonda bir sonraki aşamayı görecek. Bir konsept olarak entegrasyonun faydaları iyi biliniyor. Bu faydaların başında inşaat ve dağıtım maliyetlerinde düşüş, esnek kapasite yönetimi geliyor. Aynı yaklaşımı daha büyük sistemlerde uygulamak ise hız sağlıyor. Kabin bazlı güç çözümleri, entegrasyon momentumunun erken hızlandırıcılarıdır.
“Avrupa’da, iklim kriziyle başa çıkmak için sektör olarak nasıl bir pozitif değişim yaratabileceğimize ilişkin odağımızı yenileyerek 2021’i geride bıraktığımızı söyleyebiliriz.” diyen Vertiv’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika başkanı Giordano Albertazzi, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Vertiv’de son 1 yılda elde ettiğim en gurur verici başarılardan biri enerji verimliliği projelerine öncülük etmek ve sürdürülebilirliği yaptığımız her işin merkezine daha fazla koymak için yenilikçi teknolojileri devreye almak oldu. 2022 hem Vertiv’de hem sektörün bütününde teknoloji ve stratejide daha da etkili ilerlemeleri beraberinde getirecek.”
2022 endüstri trendleri ve veri merkezi ile iletişim ağlarına yönelik eksiksiz Vertiv çözüm portföyü hakkında daha fazla bilgi için Vertiv.com. adresini ziyaret edebilirsiniz.