Robotlar, 3D yazıcılar ve giyilebilir teknoloji gerçekten harika. Ancak bu yeni geliştirilen teknolojiler 2014 yılında CIO’lar için gizlilik ve kullanıcı politikası gibi sorunlara yol açacak.
2014 yılında IT sektöründe büyük değişiklikler olacak. Yeni yıla hazırlanırken karşımıza çıkan üç trend var. Bunlardan ilki; Google’ın da pazara girmesiyle ivme kazanacak olan robotik bilimi. Merak edilen soru; Bu robotları kim satın alacak ve bakımını kim yapacak? Üretimden güvenliğe kadar hangi alanda hangi tip robotlar kullanılacak? Yazılım güncellemelerine ihtiyaç duyacaklar ve en sonunda bilgisayar gibi kontrol edilmeleri gerekecek. Robotların yapmaya başladığı ya da destek verdiği işler, diğer fonksiyonların yanında yer alacak. Gelişen her teknolojide olduğu gibi, IT’den veri girişi olmadan önce yöneticiler karar verecek.
İkinci trend; 3D baskı ve tarama. Özellikle karmaşık parça ve ürünlerde ne alacağınız veya ne yapacağınız konusunda önemli bir tercih unsuru olacak. 2013’te metal, seramik ve karışık metal plastik ürünler üretebilen yazıcılar; müthiş şeyler yaratabileceğini gösterdi. Ancak bu durum, riskleri de beraberinde getirdi. Kullanıcıların sizin sattığınız ürünleri tarayıp, üretebilmesi telif haklarıyla korunan tasarımların taranıp, yazdırılmasına olanak sağlamış oldu. Dolayısıyla çalışanların yazıcıları amaç dışı kullanımlarına imkan sunmuş oluyor.
IT alanında yazıcıların ve fotokopi makinelerinin amaç dışı kullanımını önlemek adına çeşitli tedbirler mevcut. Bu tedbirleri 3D yazıcı ve tarayıcıları da içerecek şekilde genişletildiğinde bu cihazların amaca uygun kullanıldığından ve sağladıkları yarardan daha büyük bir sorun yaratmadığına emin olabiliriz.
Dikkat edilmesi gereken üçüncü trend ise giyilebilir teknoloji. Google Glass henüz satışa sunulmadan IT departmanlarında yasaklanması söz konusu. Nedeni ise oldukça açık; başınızda bulunan ve her zaman açık haldeki bir kamera, büyük bir güvenlik riski taşıması.
Ancak Google risk potansiyeli taşıyan tüketici ürünleri üreten tek firma değil. Samsung Galaxy Gear gibi her zaman açık kameralı ve mikrofonlu akıllı saatler de var. Akıllı telefonlara ilişkin şirket kurallarınızı gözden geçirin, bu cihazlardaki kamera kalitesinin ve her zaman açık mikrofonların oluşturduğu tehdidi göz önünde bulundurun. Bu cihazları engellemeniz mümkün değil, ancak uygunsuz kullanım durumunda cezalar verir, kötü davranışlar için koyduğunuz tedbirlerin işe yaradığından emin olabilir, firmanızı uzun süre koruyabilirsiniz.
BYOD dünyasında yaşıyoruz . Gün geçtikçe bu cihazlar tablet, dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonlardan farklı, çalışanları heyecanlandıran ancak firmaları korkutan cihazlar olacak. Cihazlarla ilgili problemleri öngörüp, gerekli tedbirleri aldığınız takdirde olası hatalardan korunur, işinize odaklanırsınız.