İş analitiği platformu sağlayıcısı Alteryx’in başkanı ve COO’su George Mathew, önümüzdeki beş yıl içerisinde teknoloji alanındaki en gözde mesleklerden birisinin “veri sanatkârı” olacağını öngörüyor. Bu, veri analizini iş tarafındaki uzmanlıkla birleştiren melez bir rol; pazar anlayışını, rekabet bilgilerini ve müşteri verilerini ortaya çıkartarak iş zekâsı sistemleri içerisine yerleştiren bir rol.
“Veri sanatkârlarından, organizasyon içerisindeki en önemli kararlarda (bir sonraki perakende noktasının nerede olması gerektiği, yeni bir pazarın aranıp aranmayacağı ve hangi ürünlerin öne çıkartılacağı gibi konularda) etkili olmak üzere, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden faydalanmaları istenecek,” şeklinde konuşuyor Mathew.
Efektif IT Alışkanlığı No. 8: Hiç Kimsenin İstemediği İşleri Üstlenin
Sağlam, tahmin edilebilir işler sizi tehlikeye atmayacak fakat onlar aynı zamanda sizin zafer kazanmanızı da sağlamayacak. Değerinizi ortaya koyabileceğiniz yerler zorlu işlerdir, diye konuşuyor butik yönetim danışmanlığı firması Knowledge Capital Consulting’in başkanı John Paul Engel.
“Şu ana dek aldığım en iyi kariyer tavsiyesi Citibank Kaliforniya’nın o zamanki başkanındandı; bana ‘En büyük probleme bak ve onu çöz çünkü işte orada en büyük fırsatın yatıyor’ demişti,” diyor Engel. İyi gitmekte olan bir projeyi aldığınızda, umabileceğinizin en iyisi iyi gitmeyi sürdürmesidir. Çok kötü giden bir şeyi üstlendiğinizde ve onu terse çevirdiğinizde (ya da sadece biraz daha iyiye) işleri tamamlayan birisinin ününü elde edersiniz, diye ekliyor Engel. “Eğer bir problemi azcık da olsa iyileştirebilirseniz, ilerleme kaydediyorsunuz demektir.”
Efektif IT Alışkanlığı No. 9: Can Sıkıcı Olmayın
Dünyadaki en parlak kod yazarı ya da endüstrinin kullanıcı arayüzü tasarımındaki önde gelen uzmanı olabilirsiniz. Fakat hiç kimse sizi sevmiyorsa, baltanın ucundasınız demektir. Bu durum bilhassa IT için doğrudur.
“Bir organizasyonda küçülme söz konusu olduğunda, kişilik oldukça önem taşıyor,” diyor PC güç yönetimi yazılımı üreticisi PowerWise USA’in pazarlama direktörü Nathan Letourneau. “İşletmeler pozitif davranışlara ve iyi bir iş ahlakına sahip insanları tercih eder; diğerleri kadar çok yetenekli olmasalar dahi. Problemli ya da aşırı olumsuz birisi olmayın. Bu demek değildir ki beyninizi konuşturmayacaksınız. Ancak bunu yaparken sadece saygılı olduğunuzdan emin olun.”
Sonuç itibariyle, yöneticiler ilk olarak problemli ve hoşnutsuz kişilerden kurtulmayı sever, diyor Engel. “Günün sonunda, çalışma ortamını diğer iş arkadaşları için daha iyi bir hale getiren kişi terfiyi alır ve o işten çıkartılacak en son kişidir.”
Efektif IT Alışkanlığı No. 10: Halka Açılın
Bu kişisel bilgilerinizi yayınlamanız anlamına gelmiyor. Ne kadar fazla insan sizi tanır ve size güvenirse (özellikle departmanın ya da organizasyonun dışında) işten atılmanız o kadar zorlaşır, diyor Engel.
Eğer müşteriye dönük bir işiniz varsa, baltayı ensenizde hissetme ihtimaliniz daha düşüktür çünkü işletmeler genellikle anahtar hesaplarla ilişkilere sahip olan insanları işten atmaz. Tabi 9 nolu kuralı işlettiğiniz taktirde.
Eğer işiniz müşterilerle düzenli irtibatı sağlamıyorsa, farklı departmanlar çapında iyi bilinmek için çaba sarf edebilirsiniz. Özellikle daha büyük organizasyonlarda.
“Farklı departmanların dahil olduğu proje ve fırsatları araştırın çünkü bu sizin iç ağınızı inşa eder; dolayısıyla firma tarafında sizi daha değerli kılar,” şeklinde konuşuyor Engel.
Efektif IT Alışkanlığı No. 11: Tam Anlamıya “Vazgeçilmez” Olmayın
Vazgeçilmez olarak etiketlenmekle ilgili problem bunun bir tuzak olabilmesidir. Yetenekleriniz bir organizasyonun hayatta kalması için çok kritik olabilir ve bu yüzden firma içerisinde hiçbir zaman yeni bir pozisyona geçemezsiniz, diyor danışmanlık ve özel yazılım geliştirme firması Innovator LLC’nin CEO’su Steven A. Lowe.
“Bir arkadaşım çalıştığı firma için birkaç kritik yazılım geliştiren mükemmel bir geliştirici,” diyor Lowe. “Onun yaptığını kimse yapamıyor ve firması da ona daha kıdemli bir pozisyona terfi etmeyi ya da daha fazla para vermeyi ‘karşılaşamıyor’. Bu yüzden canı sıkkın ve mutsuz; ama o kesinlikle vazgeçilmez!”