Veri bilimci istilası

Çalışan takibi

İnsanların bir organizasyon içerisinde nasıl hareket ettiklerinde de bilgisel bir altın madeni mevcut ve bazı firmalar çalışanları fiziki olarak takip etmenin yollarını arıyor (sıklıkla RFID’li kimlik kartlarıyla). İnsanların nasıl çalıştığını ve bunun iş sonuçları üzerinde ne tür etkileri olduğunu ortaya çıkartmak için.

“Bu noktadaki bariyer teknoloji değil.” diye konuşuyor Waber; kendisinin Sociometric Solutions’ı sensör tabanlı analizleri ilk sağlayanlardan. “Çalışanlar öğle yemeğini birlikte yediklerinde bir firmanın ne kadar daha fazla para kazandığını söyleyebilirim. Oldukça karmaşık şeyler yapabiliyoruz. Buradaki güçlük organizasyonların kendilerine bu şekilde bakmaya alışkın olmamaları.”

 

GM’den Arena 2010 yılında Bank of Amerika’nın liderlik gelişimi kıdemli başkan yardımcısıyken, finansal servisler firması birkaç hafta boyunca 90 çağrı merkezi çalışanını izlemek için sensörleri kullandı ve en uyumlu ağlardakilerin daha verimli olduğunu ortaya çıkardı. Yalnız molalardan grup molalarına geçiş yaparak, daha fazla sosyalleşmenin teşvik edilmesiyle, müşteri temsilcileri verimliliklerini yüzde 10 arttırdı. “Saçma gibi görünse de, işe yaradı.” diyor Arena. “Analitikler bunu yapılması doğru olabilecek bir şey olarak gösterdi.” Bazen bu masaları birbirlerine yakınlaştırmak kadar basittir, diyor Waber. Steelcase’den Sullivan yemek masalarının boyutunun verimlilik üzerinde etkili olabileceğini keşfetti. İnsanları daha fazla etkileşim kurmaya zorlayamazsınız ancak verilere dayanarak “mutlu tesadüfleri yönetebilirsiniz” diye konuşuyor Waber.

Arena sensör verilerini kullanarak bir dizi deneyi BofA’da gerçekleştirmiş olsa da, kendisi henüz GM’de çalışanları izlemeye başlamak için tam hazır değil. “Sensör işinin büyük bir destekçisiyim.” diyor Arena. “Fakat güven ve gizlilik sorunlarıyla dolu ve çok sayıda organizasyon bunun için henüz hazır değil. Bu biraz kaygan bir zemin olabilir.”

Praxair sensörleri kullanarak uzaktaki çalışanları için pilot bir çalışma yürütüyor. Sistem söz gelimi çalışanların koruyucu ekipmanları üzerindeki bir sensör aracılığıyla onların hareketlerini görüntüleyerek bir müşteri için bir tankı kurmanın ne kadar uzun süreceğini ölçecek. Sensör aynı zamanda çalışanların zararlı gazlara maruz kalmasını da görüntüleyecek. Gaz tespit edildiği takdirde bir alarm çalmaya başlayacak ve görüntüleme merkezi söz konusu çalışanla iletişim kurmaya çalışacak. Franciosa, olaylar, belirli konumlar, çalışan türleri veya sertifikasyonlar arasındaki korelasyonları açığa çıkartmak için sensör verilerini diğer kurumsal sistemlerle entegrasyonunu planlıyor.

Şeffaflığın önemi

Franciosa çalışanların fiziki olarak izlenmeye karşı biraz direnç göstereceklerini bekliyor. Aynı firmanın daha önce ilk kez kamyonları üzerine bilgisayar yerleştirdiğinde karşılaştığı tepki gibi. “Bu, ne kadar hızlı gittiğimi veya ne kadar sert fren yaptığımı bilmek isteyen Big Brother gibi görülmüştü.” diye konuşuyor Franciosa. “Bunu hafifletmenin yolu şeffaflıktır. İnsanlar bizim molalarının ne kadar uzun olduğunu bulmaya çalıştığımızı düşündükleri takdirde fiziki görüntülemeden hoşlanmayacaklar. Dolayısıyla bunu güvenlik ve uzun vadeli verimlilik için kullandığımız konusunda tamamen şeffaf olmalıyız. Onlar bundaki değeri görecek.”

 

İK her türden hassas çalışan enformasyonunu topluyor ama çalışanlar fiziki takibi bilhassa zorlayıcı olarak görüyor. “Bu aşılması gereken bir sınır.” şeklinde konuşuyor Steelcase’den Sullivan. Steelcase’in tüm sensör bağlantılı deneyleri katılımla yapılıyor. Firma analistleri sadece veri toplamını görüyor, bireysel hikayeleri değil. Ve Sullivan’ın ekibi süreç ve amaçları sadece katılanlara değil, kampüsteki herkese anlatıyor.

“Amerika’da çalışanlar bu veriler etrafında tam olarak yasal korumalara sahip değil. Bir firma gittiğiniz her yeri izleyebilir ve tüm konuşmalarınızı dinleyebilir.” diyor Waber. “Fakat bu, insanların daha iyi çalışmasına, daha mutlu olmasına ve işlerinde kalmalarına yardımcı olmaya çalışan bu yaklaşıma zarar veriyor.”

İletişim yalnız sensör verileri için değil, herhangi bir koleksiyon ve kişi verilerinin analizi için kritiktir. “İnsanların yıllardır yapmayı denemediği bir şeyler yaptığımızı düşünmüyorum.” diyor Informatica’dan Stoner. “Ancak bu verilerle ne yapacağımızı söylemek zorundayız.”

Praxair’dan Franciosa her ülkedeki çeşitli veri gizliliği ve koruma sorunlarını kontrol etmek üzere dünya çapındaki hukuk ekipleriyle yakından çalışıyor. “Fakat bu veriye sahip olabileceğimizi anladıktan sonra dahi oldukça şeffaf olmak ve işte sizin resminiz veya yetenek profilinizi bunun için istiyoruz demek zorundayız.” şeklinde konuşuyor Franciosa. “Hem güven hem de cazibe elde etmek için uzun bir yol gerekiyor.”

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu