Mobil işlemci devi Qualcomm’un yeni Zeroth işlemcisi, ‘insan beynini taklit edici’ şekilde tasarlanıyor.
Qualcomm dünyanın en iyi mobil çip üreticilerinde biri. Şirketin Snapdragon çipleri bir çok akıllı telefon ve tabletlerde kullanılıyor. Şirket şimdi de insan beyni ve sinir sistemini taklit eden yeni bir işlemci üzerinde çalışıyor.
Bir tür yapay beyin görevi yapan çip, Neural Processing Units – Nöral İşlemci Birimleri (NPUs) adını verdiği teknoloji insan beynini taklit ediyor. Ve gerçek hayattaki nöronların dizilimi üzerine modelleme yapıyor. Projenin en önemli noktası ise nöronların çalışma şeklini temel alması. Bu sayede karmaşık algoritmalardan daha başarılı şekilde görevler yerine getirilebiliyor. Söz konusu işlemci insan beynine benzer şekilde çevreden edindiği geri dönüşümlere göre öğrenme yetisine sahip.
Qualcomm’un İş Geliştirme Müdürü Samir Kumar, “Bir sürü kod ile hareketleri programlamak yerine, onların çevreden edindiği geri bildirimleri öğrenebilen bir yazılım araçları geliştirdik” diyor.
Şirket, insan beynini taklit etmek için tasarlanan Zeroth işlemciyi mobil cihazlarda kullanmak istiyor. Mobil cihazlar ile daha kolay etkileşim içinde olacak işlemci, insan modellerini öğrenecek ve hareketlerini tahmin edebilecek. Qualcomm, Zeroth’un sadece insan benzeri algılama yapısını taklit etmesini istemiyor, ayrıca biyolojik beyinlerinkine benzer öğrenme yeteneğine kavuşmasını amaçlıyor.
Bu akıllı cihazlar için gerçek bir başlangıç olacağını belirten şirketin CEO’su Paul Jacobs, “Bu çok alışılmadık çılgınca bir proje ama çalışacak” diyor ve ekliyor: “Şimdi bile, telefonlar bir çok modeli temel alarak öğreniyor, ancak Zeroth çipleri ile onların daha bilgili olmasına yardımcı olacak”
Bu ters mühendislik çabası ilk girişim değil. IBM, SyNAPSE programı aracılığıyla bir nöromorfik çip geliştirmeye çalışıyor. Şirket, 2011 yılında bir prototipini Ağustos ayında göstermişti. Intel de bir nöromorfik çip tasarladı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, The Human Project (İnsan Beyni Projesi) yapay beyinlerdeki nöronları 1 watt’lık güç bütçesi ile birlikte yeniden oluşturmayı amaçlıyor.
Qualcomm projesinin yeterince geliştiğini belirtiyor. Zeroth’u inceleyenler diğer projelerden farklı olarak Qualcomm’un vaatlerini gerçekten başarabilecek seviyede olduğunu söylüyor. İlk NPU teknolojili Zeroth işlemciler 2014 yılında üretileceği açıklandı Firma ayrıca projeyi diğer firmalarla paylaşmaya ve böyle uygulamalar geliştirilmesine katkıda bulunmaya hazır.